Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι κρίσιμες 30 ημέρες που κρίνουν το πότε θα στηθούν οι κάλπες – Όλα δείχνουν Οκτώβριο…

Οι κρίσιμες 30 ημέρες που κρίνουν το πότε θα στηθούν οι κάλπες – Όλα δείχνουν Οκτώβριο…
Το βασικό σενάριο θέλει τον Τσίπρα να χάνει είτε Μάιο είτε Οκτώβριο
Μέσα στις επόμενες 30 ημέρες το αργότερο αναμένεται να έχει απαντηθεί το μεγαλύτερο πολιτικό ερώτημα που εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Το πότε θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.
Την απάντηση θα την δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού πρώτα συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους και τα δημοσκοπικά ευρήματα που θα έχει στα χέρια του.
Με το πιθανότερο σενάριο πάντως να δείχνει Οκτώβριο…
Μια και η στόχευση του πρωθυπουργού δεν έχει αλλάξει.
Παίζει με τον χρόνο ευελπιστώντας πως η πολιτική στρατηγική του θα αποδώσει.
Πράγματι, ποντάρει στα θετικά νέα από την οικονομία, με τη νέα έξοδο στην αγορά με την έκδοση 10ετους ομολόγου, με την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό EastMed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη αλλά και με την εκταμίευση του 1 δις ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Στο ίδιο πλαίσιο θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει με τη ρύθμιση των 120 δόσεων τον κύκλο των παροχών που άνοιξε με την επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, με το νομοσχέδιο για την προστασία της α’κατοικίας, με το επίδομα ενοικίου.
Την ίδια στιγμή και σε πολιτικό επίπεδο, επιμένει τόσο στο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και στην ανάγκη προγραμματικής σύγκλισης των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων ενόψει – και όχι μόνο - των κρισιμότατων ευρωεκλογών του Μαΐου με απώτερο στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί (και μετεκλογικά) στο βασικό εκφραστή του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου όσο και στο να ταυτίζει τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη με την ακροδεξιά ρητορική, τις ελίτ και το νεοφιλελευθερισμό, ποντάροντας στο να «κερδίσει» όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από το μεσαίο χώρο.
Με λίγα λόγια ποντάρει σε ένα πολιτικό αφήγημα που θέλει αφενός την οικονομία να επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα και σε μόνιμα αναπτυξιακή πορεία μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος και αφετέρου το ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο σε πρωταγωνιστική θέση όσον αφορά τον προοδευτικό, δημοκρατικό πολιτικό χώρο τόσο για την περίοδο έως τις εθνικές εκλογές όσο και μετά από αυτές.
Ο Τσίπρας παίζει με όλα τα πολιτικά του χαρτιά ανοιχτά.
Μέχρι στιγμής πάντως η στόχευση αυτή «δεν βγαίνει», αν λάβει κανείς υπόψη τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις.
Η ΝΔ παραμένει πρώτη και μάλιστα σε ορισμένες μετρήσεις, πιάνει και αυτοδυναμία.
Εάν μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, δεν έχει αλλάξει αυτή η εικόνα και δεν φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει και συσπειρώνει δυνάμεις, δεν αποκλείεται να ξαναμπεί στο τραπέζι το σενάριο του Μαΐου.
Κάτι όμως που αν συμβεί πιο πολύ θα μοιάζει με προαναγγελία, αν όχι παραδοχή ήττας.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης