Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μιχάλης Λιβανός (Ιατρός): Νοσοκομεία σε αποσύνθεση, υπουργοί σε παραλήρημα...

tags :
Μιχάλης Λιβανός (Ιατρός): Νοσοκομεία σε αποσύνθεση, υπουργοί σε παραλήρημα...
Νοσοκομεία σε αποσύνθεση, υπουργοί σε παραλήρημα...
Κάποια στιγμή αξίζει να αναρωτηθούμε με τι έχει σημασία να ασχολούμαστε...
Αξίζει να ασχολούμαστε με έναν υπουργό για όσα κάνει για να στρέφει τους προβολείς επάνω του, πουλώντας φτηνό κουτσαβακισμό, και λαϊκισμό άνευ προηγουμένου σε δημοσιογράφους και πολίτες.
Ή μήπως αξίζει περισσότερο να ασχοληθούμε με όσα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ επί τέσσερα χρόνια για να βελτιώσει την τριτοκοσμική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία στην πατρίδα μας.
Εμείς θα επιλέξουμε το δεύτερο δρόμο και όχι τις αντιαισθητικές θεατρικές παραστάσεις ή τα ζεϊμπέκικα του ανύπαρκτου υπουργού.
Στα δημόσια νοσοκομεία η Ελλάδα και οι ασθενείς στενάζουν και τίποτα δεν φαίνεται να ενεργοποιεί την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να διορθώσουν κάποια από τα δεκάδες κακώς κείμενα που βιώνουν καθημερινά οι νοσηλευόμενοι και οι οικείοι τους.
Επιγραμματικά αναφέρω τα εξής: -Κλειστές ΜΕΘ σε πολλά νοσοκομεία και ανενεργές πολλές δεκάδες κλίνες ΜΕΘ, λόγω έλλειψης προσωπικού στα περισσότερα νοσοκομεία.
Αποτέλεσμα: 40-45 ασθενείς διασωληνωμένοι σε ράντζα και εν αναμονή ανεύρεσης κρεβατιού κάθε μέρα στις λίστες του ΕΚΑΒ.
-Νοσοκομεία που μοιάζουν με εμπόλεμη ζώνη ειδικά σε εποχές έξαρσης των εποχιακών λοιμώξεων.
Ράντσα σε διαδρόμους και αίθουσες αναμονής, τα οποία ακόμη και μέρες μετά το τέλος της γενικής εφημερίας συνεχίζουν να υπάρχουν διάσπαρτα στις κλινικές.
Αυτή είναι η εικόνα που αντιπροσωπεύει μια ευρωπαϊκή χώρα το 2019, και μας προσβάλει όλους απέναντι στους ασθενείς και την κοινωνία μας γενικότερα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νοσοκομεία Αττικό, Ευαγγελισμός και Κρατικό Νικαίας που μετά από κάθε εφημερία αναπτύσσουν 100-120 ράντσα προκειμένου να νοσηλεύσουν όπως όπως βαριά και ιδιαιτέρως βεβαρημένα περιστατικά.
-Η υποστελέχωση σε ιατρούς και προσωπικό διογκώνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς.
Αποχωρούν κατά εκατοντάδες οι γιατροί κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδότησης (350 περίπου), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας όσων υπηρετούν είναι τα 60 έτη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΙΣ και της ΟΕΝΓΕ, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερος αριθμός αποχωρήσεων (διπλάσιος), καθώς οι γιατροί αυτοί αποτέλεσαν τον κορμό του ΕΣΥ το διάστημα 1983-1993 και μέχρι το 20 θα συμπληρώσουν τα 67 έτη ηλικίας.
-Τεράστιες ελλείψεις σε ειδικευόμενους ιατρούς, οι οποίοι ανέκαθεν αποτελούσαν την ατμομηχανή του συστήματος.
Η έλλειψη στα περιφερικά νοσοκομεία ξεπερνάει το 30% των θέσεων, ενώ οι περισσότεροι νέοι ιατροί λόγω κακών αμοιβών και ανύπαρκτου εκπαιδευτικού προγράμματος μεταναστεύουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής και επαγγελματικές προοπτικές.
-Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες πολικών συνθηκών και μάλιστα εν μέσω κακοκαιρίας λόγω βλαβών στα συστήματα θέρμανσης διάφορων νοσοκομείων, ενώ η υποχρηματοδότηση γενικότερα έχει ως συνέπεια την αδυναμία συντήρησης και ανανέωσης του ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού, ο οποίος έχει αφεθεί στις περιφέρειες, και οι οποίες προσπαθούν να συντηρήσουν το σύστημα,μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
-Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ο χρόνος αναμονής ξεπερνάει κατά μέσο όρο τις 6-8 ώρες για την εξέταση και διεκπεραίωση των περιστατικών, ενώ οι λίστες αναμονής των χειρουργείων φθάνουν τους 4-6 μήνες.
-Αποκορύφωμα όλων αυτών αποτελεί αναμφίβολα η ιστορία των πλαστών πτυχίων του πρώην διοικητή του Γ.Κρατικού Νικαίας και η σκανδαλώδης σύμβαση για το κυλικείο του νοσοκομείου.
Σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία είναι ουσιαστικά ακέφαλο με τον υποδιοικητή να λειτουργεί ως διοικητής απειλούμενος με αποχώρηση.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι εικονική πραγματικότητα και θα έπρεπε να ενδιαφέρουν έναν Υπουργό Υγείας που υποτίθεται ότι έχει τα κότσια να αντιμετωπίζει μόνος του και όλους τους, τους δημοσιογράφους και τα κανάλια, αλλά στάθηκε τελείως ανίκανος να λύσει έστω κάτι από τα χρόνια ζητήματα των δημόσιων νοσοκομείων.
Δυστυχώς διάλεξε το γήπεδο των εντυπώσεων για να δείξει την υποτιθέμενη μαγκιά του.
Δυστυχώς όμως και για αυτόν και τον προϊστάμενο του κ.Ξανθό, Η ΜΑΓΚΙΑ αποδεικνύεται όταν λύνεις προβλήματα.
Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τον προϊστάμενο του κ.Ξανθό, τον οποίο βολεύει η αφάνεια και η επιμελής χρήση της σκιάς του αναπληρωτή του, για να μην αποκαλύπτεται η αδράνεια και η ανικανότητά του.
Έπρεπε να φτάσουν 50 και πλέον τα θύματα της γρίπης για να βγει δημοσίως και να υποστηρίξει και αυτός με τη σειρά του ότι είναι φυσιολογικό γεγονός. Αλλά και πάλι για τα προβλήματα δεν είπε ούτε εξήγγειλε κάτι.
Συνεπώς η σκιά του Πολάκη είναι ολοφάνερα βολική για τον κ. Ξανθό.
Τον κρατάει στο απυρόβλητο.
Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι οδυνηρό και πραγματικά ντροπή πρωτίστως για γιατρούς, όπως οι κκ Πολάκης και Ξανθός να επιλέγουν να αντιμάχονται τους «ασθενείς» και όχι τις «ασθένειες».
Να ασχολούνται με πολιτικάντικες τρίπλες για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, και ταυτόχρονα να κομπάζουν νταηλίδικα ότι τάχα όλα πηγαίνουν καλά και αδίκως τους κριτικάρουν.
Γιατί αυτό κάνει ο κ.Πολάκης, χτυπάει μια στο καρφί και μια στο πέταλο εκ του ασφαλούς πάντα, και για το πάπλωμα κουβέντα.
Δεν τον ενδιαφέρει να προσφέρει, μόνο του μέλημα είναι ο θόρυβος γύρω από το όνομα του, προκειμένου να επανεκλεγεί.
Αφού λοιπόν αποδείχθηκε κατώτερος του ρόλου του, των περιστάσεων και της αισθητικής μας, είναι καιρός να αδιαφορήσουμε πλήρως στο φτηνό του παιχνίδι... και να του χαρίσουμε απλόχερα τη λήθη που του αξίζει...
Το μόνο που δε θα του χαρίσουμε είναι τα αμφιβόλου προέλευσης και ανάγκης, δάνεια του.
Θα τα εξοφλήσει όπως κάθε μεγαλοεισοδηματίας δανειολήπτης μέχρι το τελευταίο ευρώ!

Του Μιχάλη Λιβανού Ιατρός Καρδιολόγος Πρόεδρος ΝΟΔΕ Β Πειραιά της ΝΔ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης