Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κύπρος - Βουλή: Η ExxonMobil επεκτείνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ

Κύπρος - Βουλή: Η ExxonMobil επεκτείνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ
Η επιτροπή της κυπριακής Βουλής ενημερώθηκε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για θέματα υδρογονανθράκων τόσο από τον υπουργό ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη
Το ενδιαφέρον του ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil για επέκταση της παρουσίας του και συνέχιση της δραστηριότητας του στην κυπριακή ΑΟΖ, διαπίστωσαν σήμερα τα μέλη της επιτροπής ενέργειας της βουλής στην Κύπρο.
Η επιτροπή ενημερώθηκε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για θέματα υδρογονανθράκων τόσο από τον υπουργό ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη όσο και από τον διευθύνων σύμβουλο της ExxonMobil στην Κύπρο, Βαρνάβα Θεοδοσίου, όπως μεταδίδει το Stockwatch.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Ανδρέα Κυπριανού, η επιτροπή έτυχε λεπτομερούς και σε βάθος ενημέρωσης για την οποία δεν μπορούν να λεχθούν πολλά δημόσια.
Το κεντρικό μήνυμα είπε, είναι ότι η σημερινή ενημέρωση επιβεβαίωσε τα σημαντικά ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ τα οποία είναι αισιόδοξα για την κυπριακή Δημοκρατία, τόσο ενεργειακά όσο και γεωπολιτικά.
«Η ExxonMobil μένει στην κυπριακή ΑΟΖ και αναμένουμε μέσα από την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα να οδηγηθούμε σε νέες ανακαλύψεις που θα καταστήσουν την Κύπρο ενεργειακό κόμβο και θα θέσουν το υπόβαθρο για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου», είπε ο κ. Κυπριανού.
Η γεωλογική υφή του κοιτάσματος Γλαύκος και του τεμαχίου 10 δείχνουν «τεράστιες προοπτικές», κατά την έκφρασή του.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σημείωσε ότι ο εντοπισμός ενός νέου εμπορεύσιμου κοιτάσματος είναι θετικό και ελπιδοφόρο γεγονός για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του ερευνητικού προγράμματος της Κύπρου, που όμως επιφορτίζει την κυβέρνηση με σημαντικές ευθύνες για την καλύτερη αξιοποίησή του.
Στόχος, όπως είπε, δεν πρέπει να είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της ανακάλυψης, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και πολλή δουλειά για να γίνει.
Απηύθυνε παράλληλα, κάλεσμα προς την κυβέρνηση να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική την οποία να υλοποιήσει με συνέπεια προς επαναφορά της προοπτικής μετατροπής της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, με τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.
Ο κ. Κώστα αναφέρθηκε επίσης, στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σε σχέση με τη συνεκμετάλλευση του τεμαχίου Αφροδίτη καθώς και στην επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου της κυβέρνησης με την κοινοπραξία Noble – Delek – Shell η οποία όπως είπε, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες. Υποστήριξε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την απόφαση για επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου και θεωρεί ότι αποτελεί κακό προηγούμενο.
Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Άγγελος Βότσης σημείωσε ότι υπήρξε ενημέρωση της επιτροπής για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος», καθώς και για τις κινήσεις αξιοποίησης της κυπριακής ΑΟΖ.  Ανέφερε ότι τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.
Σε ότι αφορά την ExxonMobil σημείωσε ότι «είναι εδώ και παραμένει με ισχυρό ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ».
Πρόσθεσε ότι εξακολουθεί επίσης να παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, το οποίο «κατά την γνώμη μας είναι ένα μεγάλο project που θα καταστήσει την Κύπρο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή», όπως είπε.
Επεσήμανε ότι τα οφέλη δεν θα γίνουν εμφανή αύριο καθώς χρειάζεται χρόνος και σταθερά και συνεχή βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, τα οποία φαίνεται να γίνονται, σημείωσε.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι τα τελευταία θετικά αποτελέσματα από το κοίτασμα «Γλαύκος» επιβεβαιώνουν τη σπουδαιότητα της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη, καθώς και το ενδιαφέρον της Exxon Mobil να επεκταθεί σε άλλα οικόπεδα και περαιτέρω γεωτρήσεις στο «Γλαύκος».
Πρόσθεσε ότι η αναβάθμιση του ενεργειακού προγράμματος μπορεί να επέλθει μεταξύ άλλων, με τη σωστή αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και τη σωστή εκμετάλλευση των τριμερών συνεργασιών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου, χαιρέτισε τις προθέσεις της  ExxonMobil  να συνεχίσει τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς στο τεμάχιο 10 και την πρόθεσή της, να διερευνήσει μέχρι τέλους τις προοπτικές για τη δημιουργία ενός βιώσιμου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα και ο περαιτέρω ενεργειακός σχεδιασμός θα πρέπει να προχωρήσουν με τους συμμάχους της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, την ΕΕ, αλλά κυρίως, όπως είπε, να υπάρχει συντονισμός, ενημέρωση και κοινή δράση των πολιτικών δυνάμεων προς στήριξη αυτής της εθνικής προσπάθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης