Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Presse: Στενεύουν τα περιθώρια για τον Orban - Πιθανή αποπομπή από το ΕΛΚ

tags :
Die Presse: Στενεύουν τα περιθώρια για τον Orban - Πιθανή αποπομπή από το ΕΛΚ
Αρκετά κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ ζητούν την αποπομπή του Fidesz
Στη διαφαινόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να αποβάλλει το κόμμα Fidesz του Viktor Orban από τους κόλπους του αναφέρεται δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας, Die Presse.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μετά από σκανδιναβικά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, υπέρ της αποβολής του κόμματος του Όρμπαν από τις τάξεις του ΕΛΚ τάχτηκε τη Δευτέρα και η Νέα Δημοκρατία και στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι Νορβηγοί Χριστιανοδημοκράτες.
Ανοικτό παραμένει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ποια στάση θα κρατήσουν κατά τη σχετική ψηφοφορία, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση), όπως επίσης το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο πρόκειται να εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο, από τον ίδιο τον αρχηγό του, τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, παρά το γεγονός πως κανονικά αυτές οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται σε χαμηλότερο επίπεδο.
Σε συνέντευξή του τις προηγούμενες ημέρες στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Όρμπαν έριξε για μία ακόμη φορά «λάδι στη φωτιά», χαρακτηρίζοντας τους επικριτές του στο ΕΛΚ ως «χρήσιμους ηλίθιους» των αριστερών, και επιπλέον ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει την εκστρατεία του, στην οποία ισχυρίζεται ότι η ηγεσία της ΕΕ στηρίζει από κοινού με τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, μία μαζική μετανάστευση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέκρουσε τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της αλήθειας και ότι δεν υπάρχει καμία συνωμοσία, όπως αναφέρεται στους ισχυρισμούς (του Orban).
Στο ΕΛΚ αυξάνεται επίσης η δυσθυμία για το εντεινόμενο αυταρχικό στιλ ηγεσίας του Όρμπαν, ο οποίος κατηγορείται από χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές ότι προσπαθεί να υπονομεύσει το Κράτος Δικαίου και τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας, ενώ επιπλέον ανέχεται στο περιβάλλον του την διαφθορά.
Σύμφωνα με την Die Presse, για τον επικεφαλής των υποψηφίων του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές M. Weber, η συζήτηση ως προς τον Όρμπαν γίνεται ολοένα και πιο επιβαρυντική, καθώς, αφενός διότι με την αποχώρηση του κόμματος του Orban FIDESZ απειλείται με μία σμίκρυνση η παράταξη του Weber στο Ευρωκοινοβούλιο και ως εκ τούτου μειώνονται οι πιθανότητες εκλογής του σε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την άλλη πάλι πλευρά, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, μερικά κόμματα προαναγγέλλουν την αποχώρησή τους από το ΕΛΚ, σε περίπτωση που το FIDESZ εξακολουθήσει να ανήκει στην κομματική οικογένεια, με το Αγροτικό Κόμμα της Κροατίας να έχει ήδη προσχωρήσει σε αυτό το βήμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης