Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απίστευτο: Ο Ρουμελιώτης αποκαλύπτει σωρεία παρατυπιών στην Attica bank και... ΤτΕ - Παντελιάς προσπαθούν να τις συγκαλύψουν

Απίστευτο: Ο Ρουμελιώτης αποκαλύπτει σωρεία παρατυπιών στην Attica bank και... ΤτΕ - Παντελιάς προσπαθούν να τις συγκαλύψουν
Η ΤτΕ επιχειρεί να φιμώσει τον Πρόεδρο της Attica bank Παναγιώτη Ρουμελιώτη και αντί να διερευνήσει τις απίστευτες καταγγελίες του για τα εκτελεστικά μέλη της τράπεζας σχεδιάζει να τον εκδιώξει...
Απίστευτα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην Attica bank όπως αποκαλύπτει το bankingnews με αποδείξεις.
Η ΤτΕ επιχειρεί να φιμώσει τον Πρόεδρο της Attica bank Παναγιώτη Ρουμελιώτη και αντί να διερευνήσει τις απίστευτες καταγγελίες του για τα εκτελεστικά μέλη της τράπεζας σχεδιάζει να τον εκδιώξει...

Με βάση στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση του bankingnews και είναι 100% διασταυρωμένα ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ο πρόεδρος της Attica bank ζητάει από την ΤτΕ να λάβει γνώση όλων των στοιχείων που διαθέτει η κεντρική τράπεζα και με τα οποία τον κατηγορεί ότι δεν χαίρει αξιοπιστίας και δεν μπορεί να προΐσταται στο διοικητικό συμβούλιο.
Την Παρασκευή 8 Μαρτίου μάλιστα το αρμόδιο όργανο της ΤτΕ έχει συγκληθεί χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί η ακρόαση που η εποπτική αρχή ζήτησε με στόχο πιθανότατα να αφαιρέσει το fit and proper δηλαδή την πιστοποίηση καταλληλότητας του Προέδρου της Attica bank Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
Ο Ρουμελιώτης αποκαλύπτει ότι στην Attica bank έχουν υπάρξει σωρεία ατασθαλιών και από την τακτική που ακολουθούν η ΤτΕ και ο Παντελιάς ο διευθυντής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προσπαθούν να τα συγκαλύψουν.
Συγκεκριμένα

1)Ο Ρουμελιώτης κατήγγειλε στις 30 Νοεμβρίου 2018 στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα τις ατασθαλίες εκτελεστικών μελών της τράπεζας αναφορά με τις επισφάλειες των λογαριασμών Καλογρίτσα καθώς και τις σχετικές παραβάσεις από τα εν λόγω εκτελεστικά στελέχη ουσιωδών κανόνων χρηματοπιστωτικού δικαίου επί ζημία της τράπεζας.  
Μάλιστα ο Ρουμελιώτης διαβίβασε στην ΤτΕ εσωτερική έκθεση της Attica bank στην οποία καταγράφονται οι βαριές αυτές ατασθαλίες.
Το bankingnews έχει στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι δόθηκαν δάνεια 119 εκατ στον επιχειρηματία Καλογρίτσα με εξασφαλίσεις 25 εκατ τα οποία επανατιμολογήθηκαν σε 3 εκατ ευρώ.

2)Ο Ρουμελιώτης αποκάλυψε χρηματοδότηση ροζ ξενοδοχείου όταν οι μέτοχοι της δανειολήπτριας εταιρίας χρωστούσαν δάνεια σε άλλες εταιρίες και ήταν καταχωρημένοι σχετικώς στον Τειρεσία.
Μάλιστα ο Ρουμελιώτης καταγγέλλει ότι η ΤτΕ δεν έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να διαπιστώσει την αλήθεια των όσων καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Attica bank.
Η ΤτΕ αντί να ζητήσει την τιμωρία των πράγματι υπευθύνων στρέφεται εναντίον του Ρουμελιώτη του Προέδρου της Attica bank επειδή ξεσκεπάζει τις ατασθαλίες εκτελεστικών στελεχών.

3)Η δήθεν ανάμειξη του Ρουμελιώτη σε εκτελεστικά καθήκοντα δεν μπορεί αν στοιχειοθετηθεί ενώ είναι αλήθεια ότι συνομιλεί με ξένους επενδυτές αλλά χωρίς να λαμβάνει αποφάσεις.
Μάλιστα ο Ρουμελιώτης αποκαλύπτει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank Θεόδωρος Πανταλάκης δεν ομιλεί ξένες γλώσσες όπως σαφώς πλέον γνωρίζει και η ΤτΕ την οποία είχε ενημερώσει.
Ο Ρουμελιώτης αναφέρει ότι όσες φορές συνομίλησε με ξένους επενδυτές πάντα επικοινωνούσε με την ΤτΕ για να τους ενημερώσει.
Μάλιστα ο Πρόεδρος της Attica bank ρητώς είχε αναφέρει στους ξένους επενδυτές ότι δεν τους δεσμεύει με αυτά που τους λέει.

4)Ο Πρόεδρος της Attica bank αναφέρει ότι πήρε πρωτοβουλίες για την εταιρική διακυβέρνηση και το προϊόν αυτών των πρωτοβουλιών έχει κοινοποιηθεί και στην ΤτΕ.

5)Ο Ρουμελιώτης χαρακτηρίζει τις δήθεν καταγγελίες Παντελιά ως αόριστες, ανακριβείς, ατεκμηρίωτες και αδικαιολόγητες.
Ο ίδιος ζητάει να σταματήσει άμεσα αυτή η απαράδεκτη αντιπαράθεση ώστε να αφεθεί απερίσπαστος να ολοκληρώσει το έργο εξυγίανσης που τόσο έχει ανάγκη η Attica bank.
Ταυτόχρονα ζητάει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της Attica bank δηλαδή η εκτελεστική εξουσία της τράπεζας.
Ο Πρόεδρος Ρουμελιώτης έχει ενημερώσει και την ΕΚΤ για τα όσα διαδραματίζονται στην Attica bank αλλά και τους χειρισμούς της ΤτΕ.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Attica Bank

Μετά την άρνησή του να του παραδώσει τα έγγραφα, στα οποία βασίζεται η αόριστη κλήση του κ. Π. Ρουμελιώτη  σε ακρόαση, νέα επιστολή απέστειλε ο Διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ κ. Σ. Παντελιάς προς τον Πρόεδρο της ATTICA BANK.
Στη νέα επιστολή του, του ανακοινώνει ότι η ΤτΕ θα διαβουλευτεί με την ΕΚΤ και μετά θα σταλεί το θέμα της επιβολής κυρώσεων σε βάρος του για εξέταση στην Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών θεμάτων της ΤτΕ.
Ουσιαστικά ο κ. Παντελιάς εξακολουθεί να αρνείται την παράδοση των επίμαχων εγγράφων παρότι ζητήθηκαν εγγράφως με εξώδικο από τον κ. Ρουμελιώτη, με αποτέλεσμα ο  Πρόεδρος της Attica Bank σύμφωνα με πληροφορίες να του κοινοποιήσει και  νέο εξώδικο, για να του δοθούν τα στοιχεία που τον αφορούν, άλλως η όλη διαδικασία κλήσης του σε ακρόαση θα καταστεί απολύτως άκυρη.
Έχει ιδιαίτερη σημασία, τέλος, να επισημανθεί ότι ο κ. Ρουμελιώτης καλεί τον κ. Παντελιά να αποστείλει και προς την ΕΚΤ και προς τα μέλη της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων, όλα τα έγγραφα που σκοπίμως του αποκρύβει, προκειμένου τα μέλη και των δύο θεσμικών οργάνων να διαμορφώσουν κρίση για όλα.
Ιδιαίτερα δε για το αν ευθύνεται ο ίδιος για:
•    Το γεγονός ότι αποκάλυψε τις επισφάλειες της Attica Bank, όπως του ομίλου Καλογρίτσα και άλλων
•    Τις μεταβιβάσεις των δανείων των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ξένο fund.
ή ευθύνονται τα εκτελεστικά στελέχη  της τράπεζας που δημιούργησαν αυτά τα ακανθώδη προβλήματα που εξέθεσαν την τράπεζα σε κινδύνους.  

Ρουμελιώτης (Attica Bank): Μεροληπτική η στάση της ΤτΕ, έχει χάσει την αξιοπιστία της - Ο Στουρνάρας θέλει να το παίξει βεντέτα - Οι φίλοι του είναι διωκόμενοι

Δριμεία επίθεση κατά του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε με συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1 ο πρόεδρος της Attica Bank, κ. Π. Ρουμελιώτης.
Όσον αφορά το πόρισμα της ΤτΕ ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε πως «τον Δεκέμβριο του 2018 κληθήκαμε όλα τα μέλη του ΔΣ στην ΤτΕ για να απαντήσουμε με θέματα που αφορούσαν εταιρείες του κ. Καλογρίτσα.
Πήραμε αποφάσεις για να στηριχθεί η τράπεζα και ο εκτελεστικός οργανισμός έδωσε περισσότερα δάνεια στον Όμιλο Καλογρίτσα.
Τόσο εγώ όσο και άλλα μέλη πράξαμε ό,τι ήταν απαραίτητο για να υπάρξει έλεγχος στον εκτελεστικό οργανισμό.
Ακολούθως μετά από αίτημά μου επιστράφηκαν τα δάνεια των κομμάτων της Τράπεζας Αττικής, τα οποία είχαν δωθεί σε fund.
Η ΤτΕ δεν μου έδωσε ποτέ το πόρισμα για το τι κατηγορούμαι.
Ξεκαθαρίζω ότι πρόκειται για διοικητικές και όχι ποινικές κατηγορίες».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουμελιώτης «ο κ. Παντελιάς αρνείται να μου δώσει το πόρισμα».
Συνεχίζοντας ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε πως «αυτή η άρνηση με βάζει σε υποψίες ότι έχουν μία μεροληπτική στάση απέναντί μου.
Οι σχέσεις μου με τον κ. Στουρνάρα δεν ήταν ποτέ καλές.
Ο κ. Στουρνάρας θέλει να το παίξει βεντέτα.
Δεν διώκονται ποινικά οι δικοί μου γνωστοί, αλλά οι φίλοι του κ. Στουρνάρα».
Παράλληλα ο κ. Ρουμελιώτης προχώρησε σε δριμείες κατηγορίες κατά της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζοντας πως «η ΤτΕ έχει χάσει την αξιοπιστία της.
Διαρρέει πορίσματα, όπως το πόρισμα της Τράπεζας Πειραιώς.
Αυτό το χάλι που ζούμε με την κεντρική τράπεζα, την απαξίωσή της, την εργαλειοποίησή της από τον διοικητή της για να παίξει τα δικά του πολιτικά παιχνίδια.
Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να λερώσει το όνομά μου».
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ρουμελιώτης «έστειλα το πόρισμα του ελέγχου της τράπεζας στον εισαγγελέα.
Ό,τι και να κάνει η ΤτΕ ή άλλοι για να καλύψουν αυτά τα σκάνδαλα, αυτά θα εξετασθούν από τη δικαιοσύνη
Όταν κατήγγειλα το θέμα του δανείου Καλογρίτσα στην ΤτΕ έκανε ότι δεν άκουσε.
Όταν βγήκε στη δημοσιότητα το θέμα Πολάκη, αμέσως η ΤτΕ άρχισε έρευνα για το δάνειο, το οποίο ήταν απόλυτα νόμιμο.
Σε λίγες ώρες όλοι οι μηχανισμοί έλεγξαν το δάνειο και βρήκαν ότι ήταν νόμιμο.
Έχουμε δώσει εκατοντάδες δάνεια ανάλογα με αυτά του κ. Πολάκη για όσους πληρούν τα κριτήρια.
Αλλά το όλο θέμα χρησιμοποιήθηκε πολιτικά».
Τέλος ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε πως «ό,τι και εάν σκέφτεται ο κ. Στουρνάρας, ό,τι και να γράφει το πόρισμα της ΤτΕ είχα ευθύνη να υπερασπιστώ τόσο τον εαυτό μου όσο και τα μελη του ΔΣ για το θέμα των παράνομων δανείων στον Όμιλο Καλογρίτσα
Από την πρώτη ημέρα που πήγα στην Attica Bank ο κ. Στουρνάρας δεν με ήθελε, γιατί με είχε προτείνει η κυβέρνηση.
Ήθελε άλλους.
Με αφήνει παντελώς αδιάφορο ο κ. Στουρνάρας.
Ξέρω ποιος είναι ο κ. Στουρνάρας, ξέρω ποιο είναι το παρελθόν του.
Ας τολμήσει να με διώξει από την τράπεζα και μετά θα τα πούμε στα δικαστήρια».

Έκδοση 10ετούς ομολόγου

«Η αγορά των ελληνικών ομολόγων από ξένους επενδυτές αποδεικνύει την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία.
Ο κόσμος έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στις ελληνικές επιχειρήσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1 ο Πρόεδρο της Attica Βank, κ. Π. Ρουμελιώτης.
Όπως τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης «μετά από 10 χρόνια απίστευτων δυσκολιών.
Καμία χώρα στο παρελθόν δεν έχει περάσει τέτοια κρίση.
Η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι επενδυτές είναι μία καλή είδηση».
Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη «υπάρχουν πολύ θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αντιμετωπίζεται άμεσα ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την οικονομία: η έλλειψη ρευστότητας για τη χρηματοδότηση τω ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό το πρόβλημα λύνεται και θα βοηθήσει τις εταιρείες να ανακάμψουν, να κάνουν επενδύσεις, να κάνουν προσλήψεις.
Θεωρώ ότι οι ξένοι επενδυτές θα επενδύσουν ευκολότερα στην ελληνική οικονομία μετά την έκδοση του ομολόγου.
Θεωρώ ότι τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία θα είναι πολύ θετικά.
Η κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια για να αξιοποιήσει το έδαφος για την εκμετάλλευση των πόρων που υπάρχουν είτε από την ΕΚΤ είτε από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Σημαντική η συμβολή της Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Κόκκινα δάνεια

Για το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως «μόλις λυθεί και το θέμα των κόκκινων δανείων και αυτό για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την έκδοση ενδεχομένως ενός ομολόγου με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για πλήρη εξυγίανση των τραπεζών και έναρξη χρηματοδότησης.
Αυτό μπορεί να συμβεί -η χρηματοδότηση από τις τράπεζες της πραγματικής οικονομίας- εντός του α' εξαμήνου του 2019.
 
Αγορές - Ελληνική οικονομία

Για το ζήτημα των αγορών ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε ότι «οι αγορές δεν επηρεάζονται από δηλώσεις πολιτικών κομμάτων, θέλουν να πειστούν από τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.
Σαφώς η πολιτική σταθερότητα είναι κάτι θετικό κα όλες οι κορυφαίες πολιτικές δυνάμεις έχουν αποφασίσει ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη
Εναπόκεινται σε εμάς να φροντίσουμε να εμπεδωθεί το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία.
Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε
Δεν πρέπει να πολώνουμε το κλίμα γύρω από την οικονομία.
Η οικονομία θα πρέπει να μείνει έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις».

 
Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Θεσμικό πραξικόπημα από την ΤτΕ στην Attica bank – Αναιρούν την ακρόαση και αποφασίζουν στις 8/3 για Ρουμελιώτη

Τα όσα διαδραματίζονται από την εποπτική αρχή των ελληνικών τραπεζών δηλαδή την ΤτΕ δεν έχει προηγούμενο στην κυριολεξία.
Ο διευθυντής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας Σπύρος Παντελιάς κατ΄ εντολή Στουρνάρα του διοικητή της ΤτΕ προφανώς... έστειλε πρόσφατα επιστολή στον Πρόεδρο της Attica bank Παναγιώτη Ρουμελιώτη ουσιαστικά θέτοντας του τελεσίγραφο να αποχωρήσει από την τράπεζα, τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο εμμέσως πλην σαφώς και ακατάλληλο να ηγείται ως Πρόεδρος την Attica bank.
Το αιτιολογικό ότι συμπεριφέρεται ως εκτελεστικός ενώ ο Πρόεδρος είναι ως γνωστό μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο μιας τράπεζας και ότι δεν συνεργάζεται με τα υπόλοιπα μέλη.
Η ΤτΕ ζητούσε από τον Ρουμελιώτη στις 4 Μαρτίου 2019 να παρουσιαστεί στην Κεντρική Τράπεζα για ακρόαση.
Ο Ρουμελιώτης γραπτώς ζήτησε να τον ενημερώσει η ΤτΕ για το σκεπτικό της απόφασης της και να του προσκομίσει ότι στοιχεία διαθέτει ώστε να απαντήσει ανάλογα και να αντικρούσει τα επιχειρήματα που προβάλλει η εποπτική αρχή.
Η ΤτΕ μη περιμένοντας αυτή την εξέλιξη άπαξ και ο Ρουμελιώτης δεν παρουσιάστηκε στην Κεντρική Τράπεζα…προφανώς και δεν μπορεί να προσκομίσει στοιχεία γιατί απλά δεν υπάρχουν… αναιρεί την διαδικασία της ακρόασης και μονομερώς αποφασίζει ότι…την Παρασκευή 8 Μαρτίου θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή της ΤτΕ για να αξιολογήσει Ρουμελιώτη και Attica bank.
Μάλιστα η ΤτΕ αντιλαμβανόμενη το κίνδυνο να γελοιοποιηθεί καθώς είναι διάτρητες, κατασκευασμένες και εκ του πονηρού εκπορευόμενες οι καταγγελίες κατά του Ρουμελιώτη…τον ενημέρωσε ότι ούτε θα του προσκομίσει την έκθεση που έχει συντάξει – αμφιβάλλουμε ότι υπάρχει έκθεση – και ότι θα λάβει υπόψη τα στοιχεία που είχε παραδώσει ο Πρόεδρος της Attica bank τον Δεκέμβριο του 2018 στην ΤτΕ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018 ο Ρουμελιώτης είχε με επιστολή του ενημερώσει την ΤτΕ ότι συμβαίνουν σημεία και τέρατα στην Attica bank, ανέφερε ότι ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο να αναθέσει στον επιθεωρητή της τράπεζας να συντάξει πόρισμα για το πώς χορηγήθηκαν δάνεια στον Καλογρίτσα και πολλά άλλα.
Να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας έλαβε δάνεια 119 εκατ ευρώ με μόλις 3 εκατ πραγματικές εξασφαλίσεις, ήταν 25 εκατ οι εγγυήσεις αλλά επαναξιολογήθηκαν σε 3 εκατ.
Με 3 εκατ εγγυήσεις δόθηκαν δάνεια 119 εκατ ευρώ και αυτό το ωραίο deal είχε την έγκριση της ΤτΕ.
Ο Ρουμελιώτης κατηγορήθηκε ότι διαδραμάτισε καίριο ρόλο για την τιτλοποίηση NPEs των 700 εκατ το Artemis 2.
Είναι αληθές ότι το Artemis 2 το έκλεισε ο Ρουμελιώτης αλλά ήταν σε γνώση του διευθύνοντος συμβούλου του Θ. Πανταλάκη είχε την συγκατάβαση του για συγκεκριμένους λόγους που γνωρίζει η ΤτΕ και μάλιστα πολύ καλά....
O Ρουμελιώτης λοιπόν ως πρόεδρος συνέβαλλε να αποκαλυφθούν πολλά λάθη – για να μην χαρακτηριστούν χειρότερα – και είναι υπόλογος γιατί αποκαλύπτει τα λάθη γιατί αυτό έχει συμβεί.
Τα περί εκτελεστικού Προέδρου είναι προφάσεις εν αμαρτίαις της ΤτΕ που πραξικοπηματικά παραβιάζει κάθε διαδικασία και επιβάλλει με το έτσι θέλω τις διοικήσεις.
Ούτε σε κομουνιστικά καθεστώτα δεν υπήρχαν τέτοιες απαράδεκτες, προσβλητικές και αντιθεσμικές πρακτικές ειδικά μάλιστα από μια Κεντρική Τράπεζα που κυρίως πρέπει να είναι θεματοφύλακας της…σοβαρότητας.
Επιχειρείται πραξικόπημα από την ΤτΕ και για να το θέσουμε απλά επειδή ο Ρουμελιώτης δεν είναι δικός τους θέλουν να τον καθαρίσουν, θέλουν να του αφαιρέσουν το fit and proper την καταλληλότητα…
Επίσης η ΤτΕ και εδώ αποκαλύπτεται ο δόλος των σχεδίων της επικαλείται τον SSM και ερωτούμε ο SSM και η ΕΚΤ εποπτεύουν την Attica bank ή η ΤτΕ;
Αυτά που συμβαίνουν, οι πρακτικές της ΤτΕ αποτελούν όνειδο για την ιστορία ενός θεσμού που το κύρος του έχει καταρρακωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης