Η Ύπατη Αρμοστεία καταδικάζει τις αστυνομικές βιαιότητες κατά των «Κίτρινων Γιλέκων»

Η Ύπατη Αρμοστεία καταδικάζει τις αστυνομικές βιαιότητες κατά των «Κίτρινων Γιλέκων»
Ύπατη Αρμοστεία: Καταδικάζει τις αστυνομικές βιαιότητες κατά των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία
Να διεξαγάγει «εμπεριστατωμένη έρευνα» για τις αστυνομικές βιαιότητες που έχουν σημειωθεί από τα μέσα Νοεμβρίου στη διάρκεια των διαδηλώσεων των «Κίτρινων Γιλέκων», ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
«Ενθαρρύνουμε τη (γαλλική) κυβέρνηση να συνεχίσει τον διάλογο και ζητούμε επειγόντως να διεξαχθεί εμπεριστατωμένη έρευνα όλων των περιπτώσεων που έχουν αναφερθεί για χρήση υπερβολικής βίας», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.
Η Μπατσελέτ σημείωσε πως τα «Κίτρινα Γιλέκα» διαδηλώνουν εναντίον αυτού που θεωρούν αποκλεισμό τους από οικονομικά δικαιώματα και από τη συμμετοχή τους στις δημόσιες υποθέσεις».
Ταυτόχρονα υπενθύμισε πως «οι ανισότητες πλήττουν όλες τις χώρες» και πως «ακόμη και στα κράτη που ευημερούν, οι άνθρωποι αισθάνονται πως είναι αποκλεισμένοι από τα οφέλη της ανάπτυξης και πως στερούνται οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».
Δεν κατονόμασε πάντως παρά μόνο τη Γαλλία αναφερόμενη στα «κράτη που ευημερούν», όμως κατήγγειλε τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων που σημειώθηκε πρόσφατα στο Σουδάν, τη Ζιμπάμπουε και την Αϊτή.
Οι διαδηλωτές «ζητούν διάλογο με σεβασμό και αληθινές μεταρρυθμίσεις.
Εντούτοις σε πολλές περιπτώσεις τους υποδέχονται με υπερβολική χρήση βίας, με αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια, ακόμη και εξωδικαστικές εκτελέσεις», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ εκφράζοντας τη λύπη της γι' αυτό.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS