Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την άλλη εβδομάδα η κατάθεση του νέου νόμου Κατσέλη - Στουρνάρας, Τσακαλώτος και Φλαμπουράρης συζήτησαν και για Attica Bank

Την άλλη εβδομάδα η κατάθεση του νέου νόμου Κατσέλη - Στουρνάρας, Τσακαλώτος και Φλαμπουράρης συζήτησαν και για Attica Bank
Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει λύση ώστε να κάμψει τις αντιδράσεις των θεσμών
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της α' κατοικίας, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Ο διοικητής της ΤτΕ και οι υπουργοί συζήτησαν και τα τεκταινόμενα στην Attica Bank, καθώς και όσα συμβαίνουν με τον πρόεδρο Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Ο εν λόγω κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «προχωράμε.
Τη στιγμή αυτή έχουμε στο μυαλό μας την προστασία της α' κατοικίας.
Μετά την Καθαρά Δευτέρα θα έλθει η τροπολογία, δηλαδή την εβδομάδα που έρχεται».
Ερωτηθείς ο ίδιος για το εάν έχει επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του "νόμου Κατσέλη", επεσήμανε ότι «εγώ νομίζω ότι συμφωνήσαμε. Το κρίσιμο θέμα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια.
Εγώ προβλέπω ότι θα περιλαμβάνονται και τα επιχειρηματικά δάνεια, εκτός κι αν έχουμε ανατροπές».
Συνολικά έχουν υπάρξει 5 συναντήσεις τραπεζιτών, κυβέρνησης και 4 τηλεδιασκέψεις κατ΄ ελάχιστον για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη και μέχρι σήμερα δεν έχει επέλθει συμφωνία.
Ήδη στις 7 Μαρτίου υπήρξε και νέα τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης με τους θεσμούς χωρίς να υπάρξει συμφωνία ενώ η ΤτΕ έστειλε στην ΕΚΤ μια ανάλυση επιπτώσεων του διαδόχου νόμου Κατσέλη η οποία ωστόσο…δεν συντάχθηκε από τις υπηρεσίες της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο νέος νόμος Κατσέλη ακόμη δεν έχει κλειδώσει για δύο βασικούς λόγους

1)Οι θεσμοί δεν κατανοούν την έννοια της προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς πουθενά στην Ευρώπη δεν υφίσταται η έννοια της προστασίας.
Ακόμη και στην Κύπρο το πρόγραμμα Εστία ενώ έχουν παρέλθει 13 μήνες από τότε που συντάχθηκε ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί.
2)Οι θεσμοί έχουν σοβαρές ενστάσεις σε ορισμένα σημεία του νόμου που έχει σταλεί για έγκριση και όπως φαίνεται η περίμετρος των παραδοχών θα αλλάξει μειώνοντας τελικά τα δάνεια που θα ενταχθούν από 11 δισεκ. σε 8 ή 9 δισεκ.
Α)στην συνολική αξία των καταθέσεων να μην υπερβαίνει το 50% της οφειλής που είναι να ρυθμιστεί
Β)Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής ρύθμισης.
Γ)Διαφωνούν και στην ένταξη των επιχειρηματικών δανείων που έχουν εξασφάλιση πρώτη κατοικία και αφορά 2,1 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Δ)Η ΕΚΤ έχει λάβει από την ΤτΕ ουσιαστικά μια ανάλυση επιπτώσεων που δεν είναι ενδελεχής όπως έχει ζητήσει οπότε μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις.

Οι αλλαγές

Η περίμετρος των παραδοχών που αφορά την συνολική περιουσιακή κατάσταση των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη θα αλλάξει.
Φαίνεται ότι τα όρια αυτά θα μειωθούν τουλάχιστον 30%.
Π.χ. εάν ένας οφείλει 100 χιλιάδες ευρώ με βάση την αρχική πρόταση μπορεί να έχει καταθέσεις 50 χιλιάδες.
Με βάση τις αλλαγές που θα σημειωθούν οι 50 χιλιάδες θα μειωθούν τουλάχιστον 30% δηλαδή με αρχική οφειλή 100 χιλιάδες ευρώ οι καταθέσεις του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 35 χιλιάδες ευρώ.
Το ίδιο θα ισχύει και για την ακίνητη περιουσία, με βάση την αρχική πρόταση ένας δανειολήπτης που εντάσσεται στον νέο νόμο Κατσέλη θα μπορεί να έχει ακίνητη περιουσία έως και διπλάσιας αξίας σε σχέση με την ρύθμιση.
Και αυτή η παράμετρος αλλάζει και μειώνεται η αξία των ακινήτων κατά τουλάχιστον 30%.
Π.χ. ένας δανειολήπτης με οφειλές 100 χιλιάδες ευρώ μπορεί να έχει αξία ακινήτων 200 χιλιάδες ευρώ.
Η παράμετρος αυτή αλλάζει και η συνολική αξία των ακινήτων μειώνεται σε 140 χιλιάδες με βάση το παράδειγμα μας.

Η ΕΚΤ είχε επικρίνει…

1)Την έλλειψη ικανού χρόνου διαβούλευσης
2)Εγείρει ενστάσεις στην διαγραφή οφειλών των ιδιωτών
3)Θεωρεί τον νόμο αναγκαστικού χαρακτήρα
4)Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών
5)Θα δημιουργήσει την ανάγκη νέων προβλέψεων
6)Θα οδηγήσει σε προσαρμογές στην αποτίμηση των δανείων
7)Θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις δανείων και στις τιτλοποιήσεις.
8)Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την επίδραση στις συμβάσεις πίστωσης στο κατά πόσο διαφυλάττεται η ασφάλεια δικαίου.
9)Διατυπώνονται ενστάσεις για τα όρια καταθέσεων και όρια αξίας ακίνητης περιουσίας
10)Ζητείται εκτίμηση επιπτώσεων του νέου νόμου στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα 8 Μαρτίου 2019 μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και των υπουργών Οικονομικών Τσακαλώτου και Επικρατείας Φλαμπουράρη, με επίκεντρο τον διάδοχο νόμο Κατσέλη και τις σοβαρές διαφωνίες οι οποίες συνεχίζουν να υφίστανται από τους θεσμούς.
Με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία και ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα βρεθεί στο επίκεντρο του Eurogroup στις 11 Μαρτίου 2019, η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει λύση ώστε να κάμψει τις αντιδράσεις των θεσμών.

Οι δανειστές εστιάζουν:

1. Στο ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που ζητά προστασία πρώτης κατοικίας. Πχ στην Κύπρο το πρόγραμμα Εστία ενώ έχει σχεδιαστεί εδώ και 14 μήνες, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί
2. Οι δανειστές αντιδρούν και στην περίμετρο του διαδόχου νόμου Κατσέλη, ειδικά ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια σε καταθέσεις και ακίνητη περιουσία
3. Ζητούν την πλήρη κατάργηση των παραδοχών του προηγούμενου νόμου Κατσέλη αλλά και σοβαρές τροποποιήσεις στον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη που έχει υποβληθεί για αξιολόγηση στους θεσμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης