Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αθ. Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Το 46% των ΜμΕ «πολεμά» την κρίση και τον διεθνή ανταγωνισμό

Αθ. Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Το 46% των ΜμΕ «πολεμά» την κρίση και τον διεθνή ανταγωνισμό
Άρθρο του Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος
Από τον πίνακα κατάταξης των 746 επιχειρήσεων του δείγματος που εξετάστηκε στο πλαίσιο της μελέτης που εκπόνησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) με τη συνεργασία της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ ΑΕ προκύπτει ότι:

- Το 13% των μεταποιητικών επιχειρήσεων άντεξε τα τελευταία 17 χρόνια, και πλέον κατατάσσεται στις ανταγωνιστικές και δυναμικά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις,
- Το 20%, δηλαδή μια στις πέντε επιχειρήσεις, διατηρεί την ανταγωνιστική της θέση σταθερή από το 2011 και μέχρι σήμερα,
- Το 21% των επιχειρήσεων του δείγματος, κατατάσσεται στην κατηγορία των επιχειρήσεων «μέτριας ανταγωνιστικότητας»,
- Ενώ το υπόλοιπο 46% , καταφέρνει να επιβιώσει παρά την οικονομική κρίση και τις ασύμμετρες απειλές από τον διεθνή ανταγωνισμό.

Ειδικά την τελευταία κατηγορία επιχειρήσεων, η μελέτη του ΣΒΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 10% των μεταποιητικών επιχειρήσεων είναι αυτές που ονομάζονται «ζωντανές – νεκρές», με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία ισολογισμών.
Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εικόνα από την επεξεργασία των στοιχείων για τις 746 μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, δείχνει ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις άντεξαν στις πιέσεις από την οικονομική κρίση και πορεύονται σε δρόμους διεθνούς ανταγωνιστικότητας.
Επιπλέον, η μελέτη κατέδειξε ότι οι επιχειρήσεις με υψηλότερο κύκλο εργασιών εμφανίζουν καλύτερη χρηματοοικονομική εικόνα τόσο σε όρους ανάπτυξης, όσο και υγιούς χρηματοοικονομικής διάρθρωσης.
Κι αυτό καθώς το μέτριο τεχνολογικό επίπεδο της μεταποίησης στη Βόρεια Ελλάδα θέτει ως βασικό μέσο βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.
Ένα ακόμη στοιχείο που ευθυγραμμίζεται με την υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση των επιχειρήσεων είναι η πιστωτική τους έκθεση, δηλαδή το συνολικό μέγεθος του δανεισμού.  
Η πιστωτική έκθεση των επιχειρήσεων των υψηλότερων κατηγοριών της κατάταξης:

α) Ανταγωνιστική δυναμικά αναπτυσσόμενη,
β) Ανταγωνιστική με προοπτική ανάπτυξης,
γ) Σταθερής Ανταγωνιστικότητας, είναι πιο περιορισμένη, δηλαδή οι επιχειρήσεις αυτές κατά βάση στηρίζουν την ανάπτυξή τους σε ίδια κεφάλαια.

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις των χαμηλότερων κατηγοριών:

α) Καταφέρνουν να επιβιώνουν,
β) Μέτριου Ρίσκου,
γ) Υψηλού Ρίσκου,
δ) «Ζωντανές – Νεκρές», εμφανίζουν σημαντική δανειακή επέκταση, η οποία εν μέρει –και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία- οφείλεται στην αδυναμία κάλυψης του μέρους της πιστωτικής επέκτασης με ίδια κεφάλαια και την ανάγκη διαρκούς τροφοδότησης με ξένα κεφάλαια.

Το γεγονός αυτό, βρίσκεται σε συμφωνία με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών σχετικά με την ανακυκλούμενη χρηματοδότηση επιχειρήσεων «zombie» σε περιόδους κρίσης και χαμηλής κεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, οδηγώντας σε μείωση της χρηματοδότησης προς υγιείς επιχειρήσεις.
Από την περαιτέρω στατιστική ανάλυση του δείγματος προκύπτει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο: ότι εν αντιθέσει με διάφορα στοιχεία, τα οποία επηρεάζουν στατιστικά το επίπεδο ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις φαίνεται πως δεν αποτελεί στατιστικά σημαντικό παράγοντα.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η εγγενής ανθεκτικότητα των μεταποιητικών κλάδων προσδιορίζεται κατά βάση από τον παραγωγικό τους χαρακτήρα και όχι από τα ιδιαίτερα κλαδικά τους χαρακτηριστικά, ενώ επιβεβαιώνει ότι το μεταποιητικός τομέας αποτελεί μία αγορά με «χώρο για όλους».

Αθανάσιος Σαββάκης
Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης