Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings: Η Κίνα υπερεκτίμησε κατά 1,7% ετησίως την οικονομική ανάπτυξη μετά το 2008

Brookings: Η Κίνα υπερεκτίμησε κατά 1,7% ετησίως την οικονομική ανάπτυξη μετά το 2008
Τί εκτιμά το Brookings για τον υπολογισμό του κινεζικού ΑΕΠ
Στο συμπέρασμα ότι η κινεζική στατιστική υπηρεσία υπερεκτίμησε συστηματικά την αύξηση του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου από το 2008, καταλήγει σε μελέτη του το Brookings, μία διαπίστωση που έχει εκφραστεί και άλλες φορές στο παρελθόν από αναλυτές.
Ειδικότερα, το δημοφιλές ινστιτούτο αναφέρει πως τα στοιχεία της υπηρεσίας βασίζονται σε δεδομένα που συλλέγονται από τις τοπικές κυβερνήσεις.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι τοπικές κυβερνήσεις ανταμείβονται για την επίτευξη στόχων ανάπτυξης και επενδύσεων, έχουν κίνητρο να αποκρύψουν τα πραγματικά στοιχεία.
Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS) στην Κίνα προσαρμόζει τα στοιχεία που παρέχουν οι τοπικές κυβερνήσεις για τον υπολογισμό του ΑΕΠ σε εθνικό επίπεδο.
Οι προσαρμογές που πραγματοποίησε η NBS από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 δείχνουν μέση αύξηση του ΑΕΠ κατά ήταν κατά μέσο όρο 5% του ΑΕΠ από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Όμως, η μελέτη του Brookings αποδεικνύει ότι, από το 2008, η NBS υπερεκτίμησε κατά μέσο όρο 1,7% την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας.
Αν το παραπάνω ποσοστό συσσωρευθεί έως και το 2016, η υπερεκτίμηση για το ποσό του ΑΕΠ φθάνει το 12%!
Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις και τις αποταμιεύσεις, η υπερεκτίμηση της ετήσιας αύξησης ήταν ακόμη υψηλότερη, ήτοι 7% κατά μέσο όρο για το ίδιο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης