Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς το Κατάρ κατάφερε να ανταπεξέλθει στον εμπορικό αποκλεισμό των τεσσάρων αραβικών κρατών

Πώς το Κατάρ κατάφερε να ανταπεξέλθει στον εμπορικό αποκλεισμό των τεσσάρων αραβικών κρατών
Η μικρή πλούσια σε φυσικό αέριο μοναρχία επέκτεινε τις εμπορικές της σχέσεις με άλλες χώρες
Τα 52 δισεκατομμύρια δολάρια έφθασε το 2018 το εμπορικό πλεόνασμα του Κατάρ, όπως δήλωσε την Κυριακή (10/3) ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.
Τουλάχιστον 20 μήνες μετά τον οικονομικό και διπλωματικό αποκλεισμό, που του επέβαλαν οι γείτονές του η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ διακηρύττει στον  υπόλοιπο κόσμο, πως η οικονομική και εμπορική δραστηριότητά του, δεν κάμπτεται,
Η μικρή πλούσια σε φυσικό αέριο μοναρχία επέκτεινε τις εμπορικές της σχέσεις, αφού ο αποκλεισμός μείωσε ουσιαστικά την πρόσβασή της στο περίπου 60% των αγαθών που εισήγαγε, αναφέρει το CNBC.
Οι χώρες που επέβαλαν τον αποκλεισμό κατηγορούν το Κατάρ για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, την οποία αμφισβητεί έντονα η Ντόχα.
Μιλώντας σε φόρουμ για το εμπόριο Κατάρ-Πακιστάν, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Ali Al Kuwari δήλωσε ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε πάνω από 230% το 2018 στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το εμπόριο με το Ιράν και την Τουρκία έχει επίσης αυξηθεί, ενώ η Ντόχα ακολουθεί εταιρικές σχέσεις με δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ανοιχτού ουρανού με την ΕΕ, η οποία θα είναι η πρώτη μεταξύ της Ένωσης και κάθε κράτους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Ο αποκλεισμός είχε αντίκτυπο στα αεροπορικά ταξίδια, στη ναυτιλία και στις εμπορικές οδούς και μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ άλλων τομέων.
Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος του αποκλεισμού θεωρείται βραχύβιος, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτό υποβοηθείται από το γεγονός ότι το Κατάρ είναι η κορυφαία εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.
Το χρηματιστήριο του Κατάρ παρουσίασε άνοδο κατά 20% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ το 2018.
Το μικρό κράτος του Κόλπου έφυγε επισήμως από τον ΟΠΕΚ την 1η Ιανουαρίου, εγκαταλείποντας μια ιδιότητα μέλους που είχε διαρκέσει περισσότερο από μισό αιώνα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης