Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Ένα άτακτο Brexit θα επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου - Οι παγκόσμιες αβεβαιότητες υπαγορεύουν τα καταναλωτικά πρότυπα

IEA: Ένα άτακτο Brexit θα επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου - Οι παγκόσμιες αβεβαιότητες υπαγορεύουν τα καταναλωτικά πρότυπα
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η κατανάλωση πετρελαίου εξαρτάται από την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας
Στην πρώτη του προειδοποίηση αναφορικά με το Brexit προχώρησε σήμερα (11/3) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), εκτιμώντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση απέναντι στο πετρέλαιο.
Ειδικότερα, ο IEA δήλωσε πως ένα «άτακτο Brexit» θα μπορούσε να πλήξει τη ζήτηση προς το πετρέλαιο, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι παγκόσμιες αβεβαιότητες υπαγορεύουν τα καταναλωτικά πρότυπα.
«Η κατανάλωση πετρελαίου εξαρτάται από την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε ο Οργανισμός, ενώ επεσήμανε ότι «η αβεβαιότητα που απορρέει από τις εμπορικές εντάσεις, καθώς και οι προβληματισμοί σχετικά με την κακοδιαχείριση του Brexit αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που υπαγορεύουν τα καταναλωτικά πρότυπα».
«Οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το άτακτο Brexit θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο διεθνές εμπόριο και τη ζήτηση πετρελαίου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΙΕΑ.
Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τονίζει ότι «το οικονομικό κλίμα δεν είναι ενθαρρυντικό», προσθέτοντας παράλληλα ότι «η εμπιστοσύνη στην υγεία της παγκόσμιας οικονομίας έχει επιδεινωθεί».
«Οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες, η αύξηση των εμπορικών εντάσεων, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η πτώση στην παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα έχουν υποβαθμίσει την αισιοδοξία», ανέφερε ο Οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι.
Ωστόσο, ο IEA διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει κορυφή στον ορίζοντα», αναφορικά με τη μελλοντική ζήτηση, ακόμα και στην περίπτωση μετρίασης του ρυθμού κατανάλωσης, εκτιμώντας ότι η συνολική ζήτηση θα αυξηθεί από 100,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019 στα 106,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024.
«Τα αεριωθούμενα καύσιμα, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ταξιδεύουν αεροπορικώς αυξάνεται, και τα πετροχημικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για τα πλαστικά, θα διατηρήσουν ισχυρή τη ζήτηση πετρελαίου», καταλήγει ο ΙΕΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης