Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαντζηνικολάου ή Μιχαηλίδης; Ποιος είναι καλύτερος για την θέση του προέδρου της Ένωσης Τραπεζών και η προτίμηση της ΤτΕ

Χαντζηνικολάου ή Μιχαηλίδης; Ποιος είναι καλύτερος για την θέση του προέδρου της Ένωσης Τραπεζών και η προτίμηση της ΤτΕ
Ότι υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για την ελληνική ένωση τραπεζών θα πρέπει να αναγνωριστεί ως επιτυχία της απερχόμενης προεδρίας.
Στις 26 Μαρτίου θα συνεδριάσει το αρμόδιο όργανο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για να αποφασίσει ποιον πρόεδρο θα εκλέξει μεταξύ δύο υποψηφίων άπαξ και στις 29 Μαρτίου μετά από 25 και πλέον χρόνια αποχωρεί ο Νίκος Καραμούζης από πρόεδρος της Eurobank και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε περισσότερο δευτερεύοντα και θεσμικό ρόλο ωστόσο ο Καραμούζης και λόγω προσωπικότητας έφερε στο προσκήνιο τις παρεμβάσεις της Ένωσης.
Οι δύο υποψήφιοι ο Γιώργος Χαντζηνικολάου πρόεδρος της Πειραιώς και ο Κώστας Μιχαηλίδης πρόεδρος της Εθνικής είναι οι δύο υποψήφιοι για την θέση του προέδρου της Ένωσης.
Αρχικά συγκρινόμενοι με τον Καραμούζη έχουν ακόμη χρόνο για να δείξουν έργο.
Να σημειωθεί ότι ο Καραμούζης είναι μαζί με τον Μιχάλη Σάλλα οι δύο πιο αναγνωρίσιμοι έλληνες τραπεζίτες όπως είχε δείξει δημοσκόπηση προ μηνών.
Τόσο ο Χαντζηνικολάου όσο και ο Μιχαηλίδης είναι σχεδόν άγνωστοι και θα απαιτηθεί χρόνος να δείξουν έργο αλλά και να αφομοιωθούν από την κοινωνία.
Ο Καραμούζης έχει πολύ περισσότερο ελληνικό τραπεζικό παρελθόν οπότε εύλογα είναι και αναγνωρίσιμος.
Η Ένωση Τραπεζών δεν πρέπει μόνο να προστατεύει τα συμφέροντα των τραπεζών αλλά να προασπίζεται και τα συμφέροντα της κοινωνίας σε σχέση με τις τράπεζες οπότε ο νέος Πρόεδρος δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατος.
Ας δούμε τις δύο επιλογές
Ο Χαντζηνικολάου είναι πρόεδρος της Πειραιώς η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των NPEs και ο Μιχαηλίδης είναι Πρόεδρος της Εθνικής η οποία κεφαλαιακά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την Πειραιώς αλλά η δομή των προβλημάτων παραμένει ίδια στις τράπεζες.
Με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων φαίνεται ότι οι δύο συστημικές τράπεζες θα ψηφίσουν τον Χαντζηνικολάου - Εθνική και Πειραιώς άπαξ και οι πρόεδροι τους είναι υποψήφιοι δεν ψηφίζουν – ενώ οι μικρές τράπεζες ίσως ψηφίσουν Μιχαηλίδη.
Οι μικρές τράπεζες αναφέρουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ αυτού που έχει ρεύμα…
Η Attica bank θα ψήφιζε τον Πρόεδρο της Πειραιώς αλλά θα υπάρχουν εξελίξεις…σύντομα στην τράπεζα.
Απομένουν Citibank, Praxia και Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος.
Για την ώρα ο Χαντζηνικολάου έχει 2 ψήφους και 1 ψήφο ο Μιχαηλίδης αλλά πολλά μπορούν να συμβούν έως τις 26 Μαρτίου από το εκλεκτορικό σώμα των 6 εκλεκτόρων.
(Συνολικά είναι 8 αλλά δεν ψηφίζουν οι δύο υποψήφιοι)
Με όρους προσωπικοτήτων ο Μιχαηλίδης θεωρείται πιο επιθετικός και ο Χαντζηνικολάου πιο θεσμικός.

Υποσημείωση

Η ΤτΕ κατά τρόπο παράδοξο έχει παρέμβει και στην διαδικασία εκλογής Προέδρου στην Ένωση Τραπεζών....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης