Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος – Συνάντηση με τον M. Cavusoglu

Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος – Συνάντηση με τον M. Cavusoglu
Στο επίκεντρο η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη 13/3 ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του M. Cavusoglu.
Στη συνάντηση αυτή, η οποία θα γίνει στο περιθώριο της 3ης Διάσκεψης των Βρυξελλών με τίτλο «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής», αναμένεται να βρεθούν όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το Κυπριακό καθώς διερευνάται κατά πόσο υπάρχουν οι δυνατότητες για επανέναρξη των συνομιλιών ιδιαίτερα από τη στιγμή που προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζει και η διεθνής κοινότητα, η οποία επιθυμεί να αρχίσει ο διάλογος ακόμα και πριν από τις ευρωεκλογές.
Οι δύο ΥΠΕΞ θα συζητήσουν και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για την επικείμενη επίσκεψη του κ.Κατρούγκαλου στην Άγκυρα στις 21 Μαρτίου.
Στο επίκεντρο της Διάσκεψης θα τεθούν τα κρίσιμα ανθρωπιστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Σύροι και οι κοινότητες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες, εντός και εκτός της χώρας.  
Αναμένεται να επιβεβαιωθεί η οικονομική και πολιτική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, τόσο προς την ίδια τη Συρία, όσο και προς στα όμορά της κράτη, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία, ενώ παράλληλα θα τονιστούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν η Αίγυπτος και το Ιράκ προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Διάσκεψη θα αποτελέσει το κεντρικό πεδίο, στο οποίο θα εκδηλωθούν οι δεσμεύσεις των δωρητών για τη Συρία και την περιοχή για το 2019, με πρωταρχικό στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον κονδυλίων ισόποσων με τις δωρεές της προηγούμενης Διάσκεψης (2018), στην οποία η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να χορηγήσει συνολικά 3,5 δισ. ευρώ για το 2018-19 και 3,4 δισ. ευρώ για το 2019-2020.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος θα ανακοινώσει την ελληνική οικονομική συνεισφορά που θα ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και θα διατεθεί μέσω της OCHA, του  Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ.
Η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με την ΕΕ ως προς την ανάγκη συνέχισης και εντατικοποίησης της ανθρωπιστικής διπλωματίας, ούτως ώστε να εξευρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την βελτίωση των συνθηκών παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, την προστασία των πολιτών και ειδικότερα των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά και οι γυναίκες, καθώς και για την λειτουργία των ανθρωπιστικών φορέων που δρουν στη Συρία.
Στο ίδιο πλαίσιο, η χώρα μας θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των αμάχων, των υποδομών, η ενίσχυση των δυνατοτήτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, καθώς και η εξάλειψη φαινομένων όπως η σεξουαλική βία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης