Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Η έρευνα για τη ζωή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων ολοκληρώνεται, στη «Μηχανή του Χρόνου»

tags :
Η έρευνα για τη ζωή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων ολοκληρώνεται, στη «Μηχανή του Χρόνου»
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD
Το δεύτερο και τελευταίο μέρος της έρευνας γύρω από τη ζωή και τη δράση του Αλή Πασά των Ιωαννίνων παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 18/3 στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD.
Παρουσιάζοντας τη δράση του στην Πρέβεζα, το Γαρδίκι, αλλά και στη λίμνη των Ιωαννίνων με τον πνιγμό 17 γυναικών, μεταξύ των οποίων και η κυρά Φροσύνη, ιστορικοί και ερευνητές σκιαγραφούν το σκληρό πρόσωπο του Αλή Πασά.
Όσον αφορά στο ρόλο του στην Επανάσταση του 1821, ειδικοί εξηγούν, πώς άθελά του έκανε αντιπερισπασμό στους Έλληνες οπλαρχηγούς, με αποτέλεσμα όλα τα οθωμανικά στρατεύματα να κινηθούν εναντίον του, να συγκεντρωθούν στα Γιάννενα, και να ξεσπάσει η Επανάσταση.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Χρίστος Βασιλόπουλος βρέθηκε στα Γιάννενα και στο νησάκι, όπου γράφτηκε το τέλος του Αλή Πασά από τις δυνάμεις του σουλτάνου Χουρσίτ.
Όπως αναφέρουν ιστορικοί, ο Αλή Πασάς σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει γνώμη στον σουλτάνο, του αποκάλυψε την ύπαρξη της Φιλικής Εταιρείας, αλλά οι ισχυρισμοί του απορρίφθηκαν.
Στην εκπομπή μιλούν οι: Βασίλης Παναγιωτόπουλος - Ιστορικός, Αναστάσιος Παπασταύρου - Συγγραφέας βιβλίου Αλή Πασά, Παναγιώτης Μιχαηλάρης - Ομότιμος διευθυντής Ε.Ι.Ε, Γιώργος Σμύρης - Καθηγητής Ιστορίας της αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Σουέρεφ - Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Αγγελική Μάρου - Διδάκτωρ νεότερης ιστορίας, Ανάργυρος Φαγκρίδας –Συγγραφέας/Ιστορικός ερευνητής, Παναγιώτης Μπάρκας - Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Φώτης Ραπακούσης- Υπεύθυνος Μουσείου Αλή Πασά και επαναστατικής περιόδου, Μιχάλης Παντούλας-Φιλόλογος/ Πρόεδρος Μουσείου Αλή Πασά και επαναστατικής περιόδου, Σωτήριος Χαραλάμπους - Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Μαρία Ευθυμίου - Αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.
Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης