Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αβέβαιο το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών – Επανέρχεται το ζήτημα της Καταλονίας

Fitch: Αβέβαιο το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών – Επανέρχεται το ζήτημα της Καταλονίας
Το σχόλιο της Fitch Ratings για τις ισπανικές εκλογές 
Το αποτέλεσμα των πρόωρων ισπανικών εκλογών και οι προοπτικές για πολιτική σταθερότητα παραμένουν αβέβαιες, αναφέρει σε σχόλιό της η Fitch Ratings, σημειώνοντας ότι οι τρέχουσες πολιτικές θέσεις δείχνουν νέα ένταση σχετικά με το ζήτημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Οι πιθανές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις («Α-», σταθερό outlook) της χώρας θα εξαρτηθούν από τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, τις ενδεχόμενες εντάσεις με την Καταλονία και την πορεία του λόγου δημόσιου χρέους/ΑΕΠ, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Απριλίου 2019.
Από τότε που το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) ανέλαβε καθήκοντα κυβέρνησης τον Ιούνιο 2018, βασίστηκε στην υποστήριξη των Podemos και των περιφερειακών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των καταλανικών κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας.
«Η άρνηση των καταλανικών κομμάτων να στηρίξουν τον προϋπολογισμό του 2019 πυροδότησε τις πρόωρες εκλογές, παρά τη δυνατότητα επιστροφής ενός συνασπισμού με επικεφαλής το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο υποστηρίζει την αναστολή της περιφερειακής κυβέρνησης στην Καταλονία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επί του παρόντος οριακή κόντρα, με την πιο πιθανή έκβαση να είναι μία κυβέρνηση μεταξύ PP και του κεντρώου Ciudadanos, με την υποστήριξη του δεξιού κόμματος Vox.
Εάν η υποστήριξη των PSOE και Ciudadanos βελτιωθεί σημαντικά, θα μπορούσαν ακόμη να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν η συνέχιση της μειοψηφικής κυβέρνησης του PSOE, αλλά οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι αυτό θα χρειαστεί ακόμα τη στήριξη των περιφερειακών κομμάτων της Καταλονίας, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά προβληματικό, οδηγώντας εκ νέου σε εκλογές.
Ο οίκος αναφέρει πως οι μακροοικονομικές επιδόσεις της Ισπανίας έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας τα τελευταία χρόνια.
Ο οίκος αναμένει αύξηση του ΑΕπ κατά 2,1% το 2019 και 1,8% το 2020, από 2,7% πέρυσι.
Οι επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,2%-2,4% του ΑΕΠ το 2019.
Επίσης, η Fitch αναμένει το δημόσιο χρέος να υποχωρήσει ελαφρά, σε 94,5% το 2020 (και σε 87,2% το 2027).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης