Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μήνυμα της Γαλλίας για τον καπιταλισμό είναι πολύ απλό: Ή αλλάζει ή πεθαίνει

Το μήνυμα της Γαλλίας για τον καπιταλισμό είναι πολύ απλό: Ή αλλάζει ή πεθαίνει
Ένα ευκρινές μήνυμα στέλνει η γαλλική κυβέρνηση: Ο καπιταλισμός για να επιβιώσει πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του Bruno Le Maire θα χρησιμοποιήσουν τη γαλλική προεδρία των G7 για να υποστηρίξουν ότι το σύστημα τροφοδοτεί την ανισότητα, καταστρέφει τον πλανήτη και είναι αναποτελεσματικό για την επίτευξη στόχων για το δημόσιο συμφέρον.
Η Γαλλία έχει ήδη βιώσει κάποιες από τις συνέπειες από πρώτο χέρι με το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» που ξέσπασε στα τέλη του 2018, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ήδη προχωρά σε μια «επανάσταση» που περιλαμβάνει φόρους και υψηλότερες εισφορές για τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon και το Facebook.
Υπάρχουν αναφορές για αυτό και από τους αυτοαποκαλούμενους δημοκράτες σοσιαλιστές στις ΗΠΑ ενώ πριν από λίγες ημέρες η Alecxandria Ocasio – Cortez, γερουσιαστής των Δημοκρατικών, δήλωσε, πως ο «καπιταλισμός δεν επιδέχεται διορθώσεων».
«Εάν δεν επινοήσουμε έναν νέο καπιταλισμό, παράλογες οικονομικές λύσεις θα κερδίσουν και θα μας οδηγήσουν κατευθείαν στην ύφεση», δήλωσε ο Le Maire σε συνέντευξή του στα τέλη Φεβρουαρίου του 2019.
Ένα βασικό παράδειγμα γι 'αυτόν είναι η Ιταλία, όπου η λαϊκιστική κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία και ηγήθηκε ενός κύματος λαϊκής οργής.
Αυτό οδήγησε σε υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, χαμηλότερη εμπιστοσύνη και τελικά έφερε την ιταλική οικονομία στην ύφεση.
Ο 49χρονος Le Maire είναι ο νεότερος υπουργός Οικονομικών μεταξύ των ομολόγων του στους G-7.
Οι μεγάλες φιλοδοξίες του περιλαμβάνουν επίσης την καταπολέμηση της ανισότητας των εισοδημάτων, την εξουσία των κυβερνήσεων να παρεμβαίνουν στην οικονομία και την υποχρέωση των εταιρειών να είναι κοινωνικά υπεύθυνες και να μοιράζονται περισσότερα κέρδη με τους εργαζόμενους, αναφέρει το Bloomberg.


Ενώ ορισμένες πτυχές εισοδηματικής ανισότητας έχουν αμβλυνθεί, το ΔΝΤ αναφέρει ότι αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Πολλοί εξακολουθούν να αισθάνονται ότι δεν λαμβάνουν αξιοπρεπές μερίδιο λόγω των μισθολογικών ανισοτήτων, της τεράστιας συγκέντρωσης του πλούτου και των επιπέδων φτώχειας στην εργασία.
 
Ο φόβος για τις Ευρωεκλογές

Η έκκληση του Le Maire αντικατοπτρίζει έναν πανικό που εξαπλώνεται στις δυτικές δημοκρατίες για τον θυμό των ψηφοφόρων.
Το επόμενο πλήγμα θα μπορούσε να έρθει στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2019, όταν οι ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί αναμένεται να αποσπάσουν ακόμη περισσότερα κέρδη.
«Ο καπιταλισμός λειτουργεί όταν πολλοί άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να λειτουργούν με λογική στην αγορά», δήλωσε ο Raghuram Rajan, πρώην κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για τις «κοινότητες» και επανεξετάζει τον καπιταλισμό.
«Έχουν περάσει 10 χρόνια από τη χρηματοπιστωτική κρίση και δεν επικεντρωνόμαστε πραγματικά σε αυτά τα ζητήματα αλλά με την παροχή μικρών κινήτρων, προσπαθούμε απλώς να ενισχύσουμε εν μέρει την ανάπτυξη», πρόσθεσε.  
Στη Γαλλία, η απάντηση της κυβέρνησης στα «κίτρινα γιλέκα» ήταν με την παροχή κάποιων χρημάτων να λύσει το πρόβλημα αλλά τελικά συνειδητοποίησε, πως δεν αρκεί.
Ο Macron, που με δυσκολία επικράτησε στις εκλογές της Le Pen  ξεκίνησε αυτό που ονομάστηκε εθνική «μεγάλη συζήτηση» που  οδήγησε τον ίδιο, όπως και τους υπουργούς του σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ακούσουν τις ανησυχίες των Γάλλων.
«Δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε τον λαϊκισμό με υποσχέσεις περισσότερες από αυτές που δίνουν  οι λαϊκιστές», συνέστησε η επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale Michala Marcussen.
Ο Le Maire έχει υπολογίσει λανθασμένα στο παρελθόν και αποδοκιμάστηκε εκλογικά.

«Ο καπιταλισμός πρέπει να αλλάξει»
 
Πριν από δύο χρόνια, ως προεδρική ελπίδα για την κεντροδεξιά των Ρεπουμπλικάνων, πρότεινε μια νέα έκδοση των χαμηλά αμειβόμενων συμβάσεων μερικής απασχόλησης της Γερμανίας, γνωστές ως mini jobs, με τις οποίες πίστευε, πως θα αυξανόταν η απασχόληση και θα μειωνόταν η ανεργία.
Αναγνωρίζει τώρα το λάθος του και υποστηρίζει πολιτικές, που ενισχύουν την εργασία.
Ένα νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο, αποσκοπεί στην ανανέωση ενός συστήματος επιμερισμού κερδών που εφευρέθηκε από τον Charles de Gaulle και θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει τις εταιρείες να δημοσιεύσουν μέσους μισθούς για να εκθέσουν έτσι τις ανισότητες.


«Αν θέλουμε ο καπιταλισμός να επιβιώσει, η εργασία πρέπει να πληρώνεται καλύτερα», δήλωσε ο Le Maire.
«Έρχεται μια στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν θα το ανεχτούν πια», συνέχισε.
Παράλληλα με τις μεταβαλλόμενες σχέσεις μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου, ο Le Maire θέλει επίσης να επανεξετάσει τις σχέσεις μεταξύ κράτους και κεφαλαίου.
Αλλά με αυτό πέφτει σε αντιφάσεις: θέλει να «πριονίσει» τα φτερά των παγκόσμιων τεχνολογικών γιγάντων, ενώ ανατρέπει το δίκαιο του ανταγωνισμού για να επιτρέψει τη δημιουργία Ευρωπαίων πρωταθλητών.
Η άποψη του Le Maire είναι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, εάν η Ευρώπη δεν θέλει να εξαρτάται από γίγαντες των ΗΠΑ ή της Κίνας.  
«Για να χρηματοδοτήσουμε αυτό το νέο καπιταλιστικό μοντέλο, μας λείπουν κεφάλαια, είναι τόσο απλό όσο αυτό», είπε ο Le Maire.
«Είναι πολύ ωραίο να πούμε ότι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τους Κινέζους, αλλά πιστεύω πάνω από όλα ότι οι Κινέζοι θα μας αλλάξουν», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης