Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Άνω των 70 δολ. θα κινηθεί το Brent - Οι βασικές αιτίες της ανόδου

Goldman Sachs: Άνω των 70 δολ. θα κινηθεί το Brent - Οι βασικές αιτίες της ανόδου
Μειωμένη προσφορά πετρελαίου το επόμενο διάστημα αναμένει η Goldman Sachs
Οι στόχοι της Goldman για την τιμή του πετρελαίου το 2019 προσεγγίστηκαν τρείς μήνες νωρίτερα στα 67,5 δολ. ανά βαρέλι με αποτέλεσμα ο Οίκος να αναθεωρεί τους στόχους του για υπέρβαση των 70 δολαρίων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Αυτό βασίζεται στον περιορισμό της προσφοράς που έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στην μεγαλύτερη ζήτηση και στις μειωμένες long θέσεις.
Στην πλευρά της προσφοράς, οι μειώσεις στην παραγωγή στο ξεκίνημα του 2019 παραμένουν υψηλές με τις χώρες του ΟΠΕΚ να υιοθετούν τη στρατηγική σοκ και δέους, υπερβαίνοντας τις συμφωνίες που έχουν κάνει.
Ενώ η παραγωγή παραμένει σε φάση διακυμάνσεων, η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα αυξάνει τα ρίσκα στο ότι η μείωση της συνολικής παραγωγής σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα των ΗΠΑ θα υπερκεράσουν την ανάκαμψη της παραγωγής στη Λιβύη.
Αυτό θα φέρει την παγκόσμια παραγωγή χαμηλότερα των προσδοκιών και θα οδηγήσει σε σύσφιξη της προσφοράς στο πετρέλαιο (crude).
Στην Σύνοδο των υπουργών του ΟΠΕΚ  στο Αζερμπαϊτζάν σήμερα 18/3 επιβεβαιώθηκε η διατήρηση των περικοπών στην παραγωγή. Σύμφωνα με το Bloomberg η Σαουδική Αραβία παράγει λιγότερο από 10 εκατ βαρέλια την ημέρα.
2
Τα στοιχεία του 2019 δείχνουν ότι η ζήτηση ξεπέρασε τις δομικές εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο Ιανουάριος έδειξε μια αύξηση ζήτησης κοντά στα 2. εκατ. βαρέλια ανά ημέρα σε ετήσια βάση, με δυναμική τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις αναπτυγμένες οικονομίες.Η άνοδος στην βενζίνη επίσης εξέπληξε.
Αυτό οδηγεί σε αναθεώρηση ανοδική των εκτιμήσεων υψηλότερα των 1,45 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα σε ετήσια βάση που βασίζεται στις προβλέψεις των οικονομολόγων, ότι η ανάπτυξη ζήτησης θα είναι ισχυρότερη μετά το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς μάλιστα τον προηγούμενο χρόνο έλαβε χώρα στις αναδυόμενες σημαντική μείωση των αποθεμάτων.
Η αβεβαιότητα και το αργούν παραγωγικό δυναμικό σε ΟΠΕΚ και Permian επηρεάζουν την τάση καθώς η φυσική ζήτηση ανεβάζει τις τιμές.
Εκτιμάται ότι η σύσφιξη της αγοράς θα συνεχιστεί με αποτέλεσμα να πιέζεται ανoδικά η τιμή τoυ brent.

Τα δεδομένα που υποστηρίζουν τη ζήτηση

Οι τιμές διαπραγματεύονται στα υψηλότερα τεσσάρων μηνών βασισμένες στα σχόλια των Σαουδαράβων για συνεχιζόμενες μεγάλες περικοπές τον Απρίλιο του 2019, με τις παράλληλες μειώσεις στην παραγωγή της Βενεζουέλας και την αυξανόμενη άρνηση των διυλιστηρίων της Ινδίας να αυξήσουν τις εισαγωγές.
Την ίδια ώρα, η πορεία των διυλιστηρίων, με άνοδο των αμερικανικών εξαγωγών και μείωση των κινέζικων εισαγωγών crude έχει οδηγήσει παραδόξως σε μια αποκατάσταση της ισορροπίας της αγοράς με τα συγκεντρωτικά αποθέματα να έχουν περιέλθει σε προσαρμοσμένη εποχική βάση σε έλλειμμα από τον Φεβρουάριο του 2019 που περιμένουμε να διατηρηθεί και στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.
84
Από την άλλη πλευρά, μια σημαντική ενδυνάμωση του ράλι των τιμών θα οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης των Αμερικανών να μειωθούν οι περικοπές στην παραγωγή.
Αν και οι αναλύσεις οδηγούν σε μια επιτάχυνση της παραγωγής του Permian το 2019, προβλέπεται μια συγκράτηση στην εξόρυξη και σχιστολιθική παραγωγή που θα οδηγήσει τελικά σε αύξηση σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Αυτό θα επιβεβαιώσει και τις αρχικές προβλέψεις της Goldman.
Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, η ανάλυση της Goldman συνεχίζει να αναφέρει ότι οι αβεβαιότητες και οι ανησυχίες έχουν προεξοφληθεί.
Σε τριμηνιαία βάση, η πρόβλεψη αναθεωρείται υψηλότερα των 70 δολαρίων ανά βαρέλι.
91
Το μοντέλο δείχνει ότι το Dubai Trading θα είναι σε premium 1 δολ. ανά βαρέλι σε σχέση με το brent τους επόμενους μήνες.
Στο δεύτερο εξάμηνο όμως η ωρίμανση της αυξημένης προσφοράς και το hedging των παραγωγών θα οδηγήσει σε διορθωτική κίνηση.

Η ζήτηση της Κίνας

Η Kίνα παραμένει το κλειδί για την πορεία της ζήτησης το 2019 με βάση το μέγεθός της, την υποβάθμιση του ρυθμού ανάπτυξης του 2017 και τις χαμηλές προσδοκίες για το α΄ εξάμηνο του 2019.
Σύμφωνα με την γενική εικόνα, τα στοιχεία Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έδειξαν ότι η ανάπτυξη της κατανάλωσης πετρελαίου κρατάει καλά, σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας.
Οι οικονομολόγοι της Goldman εκτιμούν ότι ο τρέχον δείκτης δραστηριότητας Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σε μέσο επίπεδο είναι ανοδικός 6,1% ετησιοποιημένος, υψηλότερα δηλαδή σε σχέση με το 5,2% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
309
Τα πρόσφατα πρώτα στοιχεία ζήτησης, χωρίς να ενσωματώνουν τις διαφοροποιήσεις τα αποθέματα, δείχνουν ισχυρή άνοδο στα 960.000 βαρέλια ανά ημέρα σε ετήσια βάση για το μέσο επίπεδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019.
Η εκτίμηση της Goldman που περιλαμβάνει το σύνολο των παραμέτρων μέσα από ένα ευρύ καλάθι, υπολογίζει την άνοδο σε 340.000 βαρέλια ανά ημέρα, που με τις εποχικές προσαρμογές των αποθεμάτων θα φτάσει τα 360.000.
Αυτό επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για την αδυναμία του πρώτου τριμήνου του 2019 με τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης να μειώνεται σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 που ήταν 620.000 βαρέλια την ημέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης