Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Πλήγμα στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες από έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Scope: Πλήγμα στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες από έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Έκθεση της Scope για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο ΕΕ – ΗΠΑ
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και ιδιαίτερα οι γερμανικές εταιρείες του κλάδου, θα είναι εκ των μεγάλων χαμένων σε έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope.
Όπως αναφέρει ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης, οι εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις εξαγωγές προς την ΕΕ κατά 44 δισεκ. δολάρια το 2017.
«Με δεδομένο ότι οι εξαγωγές αυτοκινήτων της ΕΕ χρησιμοποιούν σχετικά λίγες εισροές από τις ΗΠΑ, οι δευτερογενείς επιπτώσεις θα ήταν μικρές για τη βιομηχανία στην Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές εξαγωγές αυτοκινήτων παρουσιάζουν εισροές από την ΕΕ περίπου 25%.
Ως εκ τούτου, η επιβολή δασμών θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος στις ΗΠΑ για τους κατασκευαστές με έδρα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των BMW, Daimler και Volkswagen, τουλάχιστον μέχρι να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα εισαγόμενα εξαρτήματα.
Εκτιμάται ότι το κόστος κατασκευής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 2.270 δολάρια ανά όχημα, εάν επιβληθούν δασμοί ύψους 25%.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες», αναφέρει ο οίκος, συμπληρώνοντας πως οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αποτελούσαν το 12% των 230 δισ. ευρώ αυτοκινήτων και εξαρτημάτων που εξήχθησαν από τη Γερμανία παγκοσμίως, το 2018.
Για τη BMW, ο αντίκτυπος ενός δασμού 25% στα εμπορεύματα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα οδηγούσε σε μείωση 1,7 δισ. τα EBIT, ενώ για τη VW το κόστος φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.
«Δεν πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων πρόκειται να μεταβιβάσουν τις αυξήσεις των τιμών στους πελάτες τόσο εύκολα όσο οι Αμερικανοί ανταγωνιστές τους, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι έντονος και θα θέλουν να προστατεύσουν το μερίδιο αγοράς.
Σε γενικές γραμμές, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προτιμούν όγκο πάνω από το περιθώριο», υπογραμμίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης