Διεθνή

Αρνητική «υποδοχή» της Wall στις αποφάσεις της Fed - Πτώση -0,55% για Dow Jones

Αρνητική «υποδοχή» της Wall στις αποφάσεις της Fed - Πτώση -0,55% για Dow Jones
 nΙσχυρές πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της η Bayer, ύστερα από μία ακόμα απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου για τη σύνδεση του ζιζανιοκτόνου Roundup με τον καρκίνο
(upd) Παρά την αρχική αντίδραση της Wall Street μετά τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), με την κεντρική τράπεζα να επισημαίνει ότι δεν αναμένονται αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2019, τελικά η αμερικανική αγορά δεν φάνηκε να ικανοποιείται από τις αποφάσεις της Fed.
Η Fed διατήρησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητα τα επιτόκια, στο εύρος 2,25%-2,50%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών αλλά και την στάση αναμονής που είχε εξαγγείλει στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC).
Επίσης, η κεντρική τράπεζα προανήγγειλε πως δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων το τρέχον έτος, με μία αύξηση να πραγματοποιείται το 2020.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν «ισχυρά», ενώ ανέδειξε ως κύριους κινδύνους για τη χώρα και την παγκόσμια οικονομία τόσο το Brexit, όσο και τις διαμάχες της Ουάσιγκτον με τους εμπορικούς εταίρους.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν άνοδο άνω του 12% από την αρχή του 2019, καθώς η Fed ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου ότι θα ακολουθήσει «υπομονετική» στάση ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος.
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,55% στις 25.745 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,29% στις 2.824 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα κατά 0,07% στις 7.728 μονάδες.

Με «βουτιά» απάντησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στις ανακοινώσεις της Fed.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημείωσε «βουτιά» 3,2% και διαμορφώνεται στο 2,528%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018.
Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχθηκε το δολάριο, με τον δείκτη δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- να υποχωρεί κατά 0,51% στις 95,89 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αμερικανικοί δείκτες είχαν διευρύνει νωρίτερα τις απώλειές τους, μετά από δήλωση του Donald Trump ότι οι ΗΠΑ συζητούν τη διατήρηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων για «αρκετό διάστημα», αν και ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα «προχωρά καλά».
Ερωτηθείς για μια άρση δασμών στην Κίνα, ο Trump δήλωσε:
«Δεν μιλάμε για την άρση τους.
Μιλάμε για τη διατήρησή τους για μια σημαντική χρονική περίοδο, επειδή πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αν κάνουμε τη συμφωνία», η Κίνα θα την τηρήσει.
Ο Αμερικανός Αντιπρόσωπος Εμπορίου, Robert Lighthizer, και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα για έναν ακόμη γύρο εμπορικών συνομιλιών, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Trump.
Η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google, ενισχύεται κατά 2%, παρά το γεγονός ότι οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. ευρώ στον διαδικτυακό κολοσσό, για παρεμπόδιση των ανταγωνιστών του από το να εμφανίζονται στην online αναζήτηση διαφημίσεων.
Πρόκειται για το τρίτο παρόμοιο πρόστιμο που επιβάλλεται στην Google σε δύο χρόνια.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της FedEx σημειώνει βουτιά 3,9%, καθώς ο CFO της εταιρείας, Alan Graf, προειδοποίησε ότι «η επιβράδυνση των διεθνών μακροοικονομικών συνθηκών και οι ασθενέστερες τάσεις της παγκόσμιας αύξησης του εμπορίου συνεχίζονται, όπως έγινε εμφανές στη μείωση των διεθνών εσόδων της FedEx Express σε ετήσια βάση».
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένουν οι εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Χθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε ότι ο Αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος, Robert Lighthizer, και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, σχεδιάζουν να μεταβούν στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία για τους δασμούς.
Παράλληλα, χθεσινό δημοσίευμα του «Bloomberg» ανέφερε πως ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Κίνα έχει αποσύρει κάποιες από τις παραχωρήσεις που είχε κάνει στις εμπορικές συνομιλίες.

Ισχυρές πιέσεις στον DAX 

Με απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed αλλά και εν μέσω των εξελίξεων που αφορούν το Brexit.
Στη Βρετανία, η πρωθυπουργός Theresa May ανακοίνωσε σήμερα πως με επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ζήτησε μια καθυστέρηση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου.
Ο Tusk τάχθηκε υπέρ μίας σύντομης παράτασης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή η μικρή παράταση μπορεί να προσφερθεί υπό την προϋπόθεση ότι το Brexit θα έχει την στήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου, το οποίο θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης στην οποία έχει καταλήξει η May με τις Βρυξέλλες.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχώρησαν από τα υψηλά έξι μηνών, με τις γερμανικές μετοχές να ηγούνται των απωλειών, καθώς η μετοχή της εταιρίας χημικών Bayer κατέγραψε πτώση άνω του 10%, ύστερα από μία ακόμα απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου για τη σύνδεση του ζιζανιοκτόνου Roundup με τον καρκίνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 0,9% κι έκλεισε στις 380,84 μονάδες.
Πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, κλείνοντας με απώλειες 2,6%, ύστερα από το χθεσινό τους άλμα κατά 2,4%, που ήταν η καλύτερη ημερήσια απόδοση τους τελευταίους τρεις και πλέον μήνες.
Η μετοχή της BMW σημείωσε βουτιά 4,9%, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι αναμένει μειωμένα κέρδη για το σύνολο του 2019, επικαλούμενη τις αυξημένες επενδύσεις και την αυστηρότερη ρύθμιση.
Η μετοχή της Daimler σημείωσε πτώση 2,2%, ενώ της Volkswagen κατέραψε απώλειες 2,7%.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,57% κι έκλεισε στις 11.603,89 μονάδες.
Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,45% στις 7.291,01 μονάδες, με την στερλίνα να καταγράφει απώλειες 0,7% έναντι του δολαρίου, στο 1,318 δολ.


Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,8% στις 5.383 μονάδες, ενώ ο FTSE MIΒ υποχώρησε κατά 0,47% κι έκλεισε στις 21.330,21 μονάδες.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, σταθερός παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών παραγωγού στη Γερμανία για τον Φεβρουάριο του 2019, διατηρώντας σταθερούς ρυθμούς ανόδου μετά από δύο συνεχόμενους μήνες επιβράδυνσης.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου 2,6% του Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν επιτάχυνση στο +2,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης