Τελευταία Νέα
Οικονομία

Costello (EE): Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις - Στόχος συμφωνία για την α΄κατοικία έως το Eurogroup (5/4) - «Κλειδί» για επενδύσεις η μείωση των NPLs

Costello (EE): Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις - Στόχος συμφωνία για την α΄κατοικία έως το Eurogroup (5/4) - «Κλειδί» για επενδύσεις η μείωση των NPLs
Τα προβλήματα που προέκυψαν από το νόμο Κατσέλη θα πρεπει να αποφευχθούν, τόνισε ο Costello
Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα μέσω των προγραμμάτων στήριξης, υπογράμμισε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για την Ελλάδα, D. Costello.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα της Κομισιόν και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Costello σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της, καθώς παρά τη βελτίωση στους δείκτες επιχειρηματικότητας, απέχει από τους ανταγωνιστές της.
Το μήνυμα που θέλω να στείλω, είπε ο κ. Costello, είναι ότι χρειάζεται συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.
Να πάψει αυτό το ξεκίνα-σταμάτα, το οποίο -κατά τη γνώμη μου- ήταν η αιτία που κράτησε η κρίση στην Ελλάδα οκτώ χρόνια.
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ «χαρτογράφησε» τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα μετά τη κρίση σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια (παραγωγή-εξοικονόμηση εκπαίδευση κλπ).

Έχουμε δρόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ερωτηθείς σχετικά με το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας είπε πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου, δηλώνοντας αισιόδοξος. 
«Συνεχίζουμε εντατικά τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για ένα νέο πλάνο προστασίας, αλλά είναι πολλές οι παράμετροι.
Θέλουμε να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο κόστος, όπως και το κράτος θα αναλάβει μέρος αυτού του κόστους.
Υπάρχει δυνατότητα για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και να μετατρέψουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, αλλά ο καλός σχεδιασμός είναι αυτό που μετράει γιατί από τον νόμο Κατσέλη προέκυψαν προβλήματα για τις τράπεζες.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι τα επίπεδα NPLs είναι πάρα πολύ υψηλά.
«Υπάρχουν πάρα πολλές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ανάμεσα σε αυτές και εταιρείες  ζόμπι που πρέπει να κλείσουν, ενώ άλλες πρέπει να αναδιαρθρωθούν. Είναι κλειδί η μείωση των NPLs για την προσέλκυση επενδύσεων», σημείωσε.
Με βάση τον σχεδιασμό για τα «κόκκινα» πρέπει να δοθούν φέτος 150 εκατ. και 200 το επόμενο έτος, γύρω στα 800 εκατ. έως το 2022 και συνολικά ένα κόστος 5 δισ. σε βάθος χρόνου, αλλά στον σχεδιασμό αυτό έχουμε δρόμο ακόμα».
Όσον αφορά την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Costello τόνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να επιταχυνθεί από το 2% στο 3-4% τα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενος στα ποσοστά της φτώχειας είπε ότι παραμένουν υψηλά, αλλά βαίνουν μειούμενα, ότι χρειάζεται πιο αποτελεσματική και στοχευμένη κοινωνική πολιτική. 

Κρίσιμες οι μεταρρυθμίσεις

O Costello εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη γενική πορεία της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στο περιθώριο της ημερίδας.
"Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της Ελλάδας.
Η ανάπτυξη βρίσκεται σε συνεχόμενη ανοδική πορεία και για το 2019 προβλέπουμε να φθάσει το 2%, με τάση να συνεχίστεί και στο μέλλον.
Το κρίσιμο στοιχείο για την ελληνική οικονομία είναι όμως το κατά πόσον θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις" τόνισε ο Costello στο περιθώριο της ημερίδας "Εντάσσοντας την Ελλάδα στο πλαίσιο των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου: προτεραιότητες για αειφόρο ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα".
Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως μετά την έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια η οικονομία θα κατορθώσει να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς στα πρότυπα των άλλων χώρων της ΕΕ, απάντησε "φυσικά οι εξωτερικοί παράγοντες πάντοτε παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και η ελληνική οικονομία μπορεί να επηρεαστεί, όμως η επιτυχία της πρωταρχικά σχετίζεται με την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων".
Στην ερώτηση εάν έχει δείγματα για την επιτυχή πορεία των μεταρρυθμίσεων Costello τόνισε πως "έως σήμερα κι αφ' ότου η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα των μνημονίων τα πράγματα βαίνουν ομαλώς κι όπως μας ενημερώνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται.
Βέβαια πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να ευνοηθούν οι επενδύσεις σε τομείς, όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η ανάταξη του τραπεζικού και του κτηματομεσιτικού τομέα για παράδειγμα, αλλά σε γενικές γραμμές όλα γίνονται όπως πρέπει".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης