Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Εκτροχιάζονται ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ με χρέη άνω των 15 δισ. ευρώ - Οι 8 στους 10 έχουν οφειλές

tags :
Εκτροχιάζονται ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ με χρέη άνω των 15 δισ. ευρώ - Οι 8 στους 10 έχουν οφειλές
Τι προτείνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Στα βράχια οδηγούνται τα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), καθώς πάνω από 1.050.000 ασφαλισμένοι οι 8 στους 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπερβαίνουν τα 15 δισ. ευρώ.
Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση για τις 120 δόσεις η οποία θα κατατεθεί αρχές Απριλίου στη Βουλή με τι προϋποθέσεις δεν θεωρείται επιτυχημένη από τους εκπροσώπους των Επιστημόνικών φορέων, καθώς ο συνδυασμός της ρύθμισης, των πληρωμής των τρεχουσών εισφορών, του μικρού διαστήματος για την ένταξη στη ρύθμιση και οι δρακόντειοι όροι απώλειάς της, δεν προδιαθέτουν για μια γενικευμένη εφαρμογή.
Ακόμη να υπάρχει δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν όχι αόριστο,  τουλάχιστον αντίστοιχο της διάρκειας του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής, το οποίο επέβαλλε άλλωστε και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών.
Σύμφωνα με τις προτάσεις Μηχανικών, γιατρών και Δικηγόρων για να έχει επιτυχία το εγχείρημα πρέπει:

- Το επιτόκιο των οφειλών για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση να είναι είτε μηδενικό, αν τηρείται η καταβολή των τρεχουσών εισφορών, είτε στο ύψος που δανείζεται το ελληνικό κράτος.
- Να σταματήσει η πρακτική της κεφαλαιοποίησης των τόκων
- Πλήρης διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και την ολοκληρώσουν, με αφαίρεσή των αντίστοιχων ποσών προοδευτικά από το τέλος των δόσεων.
- Διαγραφή αναδρομικών εισφορών Ν3986/11 για όλους τους μηχανικούς και όχι μόνο για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση
- Διαγραφή της αναδρομικής προσαύξησης κατόπιν αίτησης του ασφαλισμένου, καθώς ο κλάδος έχει καταργηθεί.
- Δυνατότητα επανυπολογισμού με βάση το κατώτερο εισφοροδοτέο εισόδημα και δυνατότητα διαγραφής μέρους ή όλου του υπολοίπου

Εισφορές στο ΕΤΕΑΠΕΠ

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας, επιχειρεί να αποδομήσει τα περί υψηλών εισφορών στο ΕΤΕΑΕΠ για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.
Επισημαίνοντας ότι με το ν.4578/18 προβλέφθηκε ότι η μηνιαία εισφορά (7%) στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ και η μηνιαία εισφορά (4%) στον κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ, διαμορφώνονται στην ελάχιστη μηνιαία βάση.
Οι ελάχιστες εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ εφαρμόζονται, αναδρομικά, από την 1/1/2017 και για το 2018.
Με εγκύκλιο, προβλέφθηκε ότι σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, οι αντίστοιχες ελάχιστες εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ, παρακρατούνται μόνο μια φορά, ανεξαρτήτως του αριθμού των υπαγόμενων δραστηριοτήτων.
Επιπλέον αναφέρει ότι η μέση εισφορά των επιστημόνων για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ ήταν 152 ευρώ με βάση το καθεστώς που ίσχυε το 2016 (πριν από το ν. 4387/16) ενώ  σήμερα έχει μειωθεί κατά 53%.
Η συνολική εισφορά είναι μικρότερη σε ποσοστό έως 88% σε σύγκριση με το ποσό που θα κατέβαλαν οι επιστήμονες αν οι εισφορές επιβάλλονταν από την 1/1/2017.
Και τέλος ότι με την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς για την επικούρηση, ασφαλισμένος με 40 έτη ασφάλισης θα λάβει επικουρική σύνταξη 194 ευρώ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης