Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία στρέφεται στην Κίνα και σε συμφωνίες 20 δισ. ευρώ για να ξεφύγει από την ύφεση

Η Ιταλία στρέφεται στην Κίνα και σε συμφωνίες 20 δισ. ευρώ για να ξεφύγει από την ύφεση
H ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να ενθαρρύνει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις καθώς η οικονομία της πλήττεται από την ύφεση
H Ιταλία γίνεται η πρώτη χώρα των G7, που εγκρίνει την οικονομική πρωτοβουλία της Κίνας, «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (One Belt, One Road), με στόχο να  αναθερμάνει την οικονομία της, που έχει περιέλθει σε ύφεση.
Η τελετή της σχετικής υπογραφής  εκ μέρους της Ρώμης βρέθηκε στο επίκεντρο του τριήμερου ταξιδιού του Κινέζου προέδρου, Xi Jinping, στην Ιταλία, το οποίο ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών σε μια εποχή κατά την οποία οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο.
Η πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής εμβέλειας του Πεκίνου.
Ωστόσο, οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι αποτελεί έναν «Δούρειο Ίππο» που θα επιτρέψει στην Κίνα να αποκτήσει τον έλεγχο ευαίσθητων τεχνολογιών και  κρίσιμων υποδομών.
Από την πλευρά της η ιταλική κυβέρνηση ανυπόμονη να ενθαρρύνει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις καθώς η οικονομία της πλήττεται την τρίτη περίοδο ύφεσης σε μια δεκαετία, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των δυτικών συμμάχων της.
Οι κινεζικές και ιταλικές επιχειρήσεις υπέγραψαν 10 πρόσθετες συμφωνίες, μεταξύ άλλων στους τομείς της ενέργειας, του χάλυβα και του φυσικού αερίου.
Οι πλήρεις λεπτομέρειες των συμβάσεων δεν αποκαλύφθηκαν αμέσως, αλλά μια κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανέλθουν μέχρι τα 20 δισ. ευρώ,
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τοποθέτησαν  την αξία των συγκεκριμένων συμφωνιών στα περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Luigi Di Maio, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Βιομηχανίας, υπέγραψε το μνημόνιο συμφωνίας Belt and Road με τον He Lifeng της Κίνας, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.
Συνοδεύονταν από τον Xi και τον Iταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης