Σκουρλέτης: Η μνήμη των πολιτών είναι ο εχθρός της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ – Ο λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΡΙΖΑ

Σκουρλέτης: Η μνήμη των πολιτών είναι ο εχθρός της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ – Ο λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΡΙΖΑ
"O ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρεί ένα άνοιγμα μονοδιάστατα στην κεντροαριστερά", τονίζει ο  Π. Σκουρλέτης
«Η μνήμη των πολιτών είναι ο εχθρός της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.
Είμαστε πεισμένοι πως ο λαός μας θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές», τονίζει σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη KontraNews», ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Προσθέτει ότι ο κόσμος «έχει κάθε λόγο να το κάνει.
Λόγω των θετικών πεπραγμένων της κυβέρνησης.
Ως την ισχυρή και αναγκαία απάντηση στους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούν η νεοφιλελεύθερη αντιπρόταση και η άνοδος της ακροδεξιάς.
Κυρίως όμως, ως μια θετική, συνειδητή επιλογή διεξόδου από την οικονομική κρίση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, για μια ανάπτυξη που θα λειτουργεί υπέρ των πολλών».
Ακόμη, ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρεί ένα άνοιγμα μονοδιάστατα στην κεντροαριστερά, ούτε πολύ περισσότερο επιθυμεί να την υποκαταστήσει».
Όπως σημειώνει, «εκείνο το οποίο τονίζουμε σε όλους τους τόνους είναι η ανάγκη να συστρατευτούν δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας και του σοσιαλδημοκρατικού χώρου σε μια προσπάθεια συγκρότησης ενός Αριστερού - προοδευτικού πόλου πάνω σε μια αντινεοφιλελεύθερη, αντιεθνικιστική και αντιρατσιστική βάση.
Άρα, στην κυριολεξία πρόκειται για ένα αμφίπλευρο άνοιγμα για την διαμόρφωση ενός πολύμορφου πολιτικού αστερισμού σε μια ισότιμη βάση».
Κατά τον ίδιο, «η δύναμη αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα αυτής της προσπάθειας, αλλά και η ικανότητα της να καταθέσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η απάντηση στην επανεμφάνιση του νεοφασισμού στην Ευρώπη και στην άνοδο της ακροδεξιάς, για να είναι αποτελεσματική και πειστική, προϋποθέτει την ήττα των μέχρι σήμερα νεοφιλελεύθερων στρατηγικών.
Γι’ αυτό δεν μιλάμε για πολιτικές συγχωνεύσεις, αλλά για προγραμματικές συναντήσεις.
Για το πόσο απαραίτητο είναι να διαμορφωθούν συνθέσεις ως προς το επόμενο βήμα, καθώς το τέλος του προγράμματος λειτουργεί εκ των πραγμάτων ως εισαγωγή σε μια νέα φάση για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία συνολικά».
Κληθείς να απαντήσει στο εάν η επιχειρούμενη διεύρυνση προκαλεί σε κάποια στελέχη τον φόβο ότι θα καλυφθούν θέσεις στα ψηφοδέλτια από στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «μόνο από δημοσιογραφικά χείλη έχουν ακουστεί τέτοιοι συλλογισμοί» και προσθέτει ότι «όταν συνειδητοποιείς την ανάγκη συγκρότησης μια ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας με σκοπό να επηρεάσεις τις εξελίξεις και κυρίως να αλλάξεις τη φορά των πραγμάτων, τότε δεν μπορείς να λειτουργείς με τέτοιες φοβίες και λογικές.
 Καμία αδικία λοιπόν και για κανέναν.
Αντίθετα για μας πρωτεύον είναι ο σεβασμός στη ιδιαίτερη διαδρομή της κάθε συλλογικότητας και της κάθε άποψης».
Σε ερώτηση για το εάν αντέξει το πολιτικό κόστος της Συμφωνίας των Πρεσπών απαντά ότι «ποτέ δεν κρύψαμε την άποψη μας για την ουσία και τον τρόπο επίλυσης του μακεδονικού ζητήματος.
Άλλοι κρύφτηκαν, άλλοι δεν είχαν το θάρρος να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη να επιλύσουν μια εθνική εκκρεμότητα δεκαετιών, που λειτουργούσε εις βάρος μας και μας περιθωριοποιούσε.
Το λεγόμενο πολιτικό κόστος -στην κυριολεξία το μικροκομματικό συμφέρον- ήταν αυτό που σε συνδυασμό με το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την ακροδεξιά, οδήγησε την αντιπολίτευση στην εναντίωση απέναντι στη Συμφωνία».
Υπογραμμίζει δε, πως «αδιαμφισβήτητα, η επίλυση του θέματος συνιστά ουσιαστική πρόοδο, ενώ η διαιώνισή του οδηγούσε σε μια διπλωματική διολίσθηση ολοένα και πιο βλαπτική για την ελληνική πλευρά»,
Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως «η κυβέρνηση οδήγησε υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και όφειλε να πράξει.
Από εκεί και πέρα τα πράγματα κινούνται με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS