Τελευταία Νέα
Διεθνή

Atlantic Council: Μπορεί ο κόσμος και η ΕΕ χωρίς το ΝΑΤΟ; - Κίνδυνοι και οφέλη - Τι θα συνέβαινε με τη Ρωσία

Atlantic Council: Μπορεί ο κόσμος και η ΕΕ χωρίς το ΝΑΤΟ; - Κίνδυνοι και οφέλη - Τι θα συνέβαινε με τη Ρωσία
Το τέλος του ΝΑΤΟ θα σήμαινε μεταξύ άλλων την επιρροή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια
Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ μια απλή υπόθεση. Από την ημέρα της ίδρυσής του στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο του 1949 ως μια στρατιωτική, αμυντική συμμαχία των χωρών της Δύσης έως και σήμερα έχει πολλές φορές αμφισβητηθεί ως προς την αναγκαιότητα της ύπαρξής του και κυρίως την επιβίωσή του.
Αυτό τουλάχιστον αναλύει ο ιστότοπος Atlantic Council, που σχετίζεται με το ΝΑΤΟ.
Οπως αναφέρει, από την εποχή που η αμερικανική εφημερίδα Washington Post έγραφε ότι «η τελετή ίδρυσής του μπορεί να είναι πιο θεαματική από την ίδια την συμμαχία», αρκετές φορές όλες αυτές τις δεκαετίας υπήρξαν αμφιβολίες για την επιβίωσή του ως συμμαχία.
Το 1982, στο αποκορύφωμα της "Ευρω-πυραυλικής κρίσης", ο βρετανικός Economist είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «μια ανίατη ασθένεια στα αρχικά της στάδια» ενώ το 1994, όταν οι Σύμμαχοι δίσταζαν να εμπλακούν στη σύγκρουση των Βαλκανίων , ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο τέλος του και πιθανότατα δεν θα φτάσει καν στο τέλος της δεκαετίας.
Η επόμενη μεγάλη κρίση στο εσωτερικό της συμμαχίας ήρθε το 2002, όταν οι Σύμμαχοι αδυνατούσαν να συμφωνήσουν για τη συμμετοχή τους στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ με σκοπό να ανατρέψουν τον Saddam Hussein.
Τότε πολλοί έκαναν λόγο για το «τέλος του Ατλαντισμού».
Οι καιροί αλλάζουν και όπως φαίνεται και η στάση απέναντι στην Συμμαχία.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να ανταπεξέλθει σε πολυάριθμες κρίσεις, από το "Brexit" έως τον εκκολαπτόμενο εθνικισμό. Μορφές όπως η ομάδα των επτά (G-7) δεν φαίνονται ικανές να συνεργαστούν ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή ηγεσία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων που εμφανίζονται εδώ και δεκαετίες.
Επιπλέον, η αντίληψη ότι ακόμη και η συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν έχει τη δυνατότητα να δίνει λύσεις σε παγκόσμια ζητήματα έχει οδηγήσει πλέον πολλούς να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς το ΝΑΤΟ καθώς και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Θα ήταν άραγε χρήσιμο κάτι τέτοιο;

Τι θα σήμαινε το τέλος του ΝΑΤΟ

Το τέλος του ΝΑΤΟ θα σήμαινε κάτι παραπάνω από την απλή εξαφάνιση μιας ομάδας γραφειοκρατών στα περίχωρα των Βρυξελλών. Το τέλος του ΝΑΤΟ θα σήμαινε το τέλος μιας μοναδικής θεσμοθετημένης πολιτικής και στρατιωτικής σύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής - με συνέπειες που θα ήταν απλά άβολες έως και επικίνδυνες.
Το τέλος του ΝΑΤΟ θα είναι το τέλος της διατλαντικής συλλογικής άμυνας.
Η Ευρώπη θα πρέπει να εξασφαλίσει την ασφάλειά της χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η καθιέρωση μιας καθαρά ευρωπαϊκής άμυνας θα συντρίψει τους Ευρωπαίους πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Δεν θα απαιτούσε μόνο σημαντικά υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, αλλά και μαζικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της άμυνας και πολύ πιο ορθολογισμένες δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της άμυνας - μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο, ο μεγαλύτερος αμυντικός φορέας της Ευρώπης, απομακρυνθεί από την ΕΕ.
Θα απαιτούσε ακόμη μια πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική ασφαλείας, απέναντι σε ζητήματα πυρηνικής ασφάλειας. Εν ολίγοις, θα απαιτούσε ένα τεράστιο άλμα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που είναι εντελώς μη ρεαλιστικό.
Ταυτόχρονα, το τέλος του ΝΑΤΟ θα αυξήσει δραματικά το βάρος και την επιρροή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Χωρίς την αμερικανική δέσμευση στην παλαιά ήπειρο, οι ευκαιρίες για τη Ρωσία να διαιρέσει και να περιθωριοποιήσει την Ευρώπη θα αυξηθούν.
Αυτό θα αποτελούσε μια στρατηγική καταστροφή, ιδίως για πολλές χώρες του μετασοβιετικού χώρου, οι οποίες θα καταδικαστούν, για άλλη μια φορά, να εμπλακούν στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
Με το τέλος του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική θα χάσουν επίσης ένα σημαντικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση της συλλογικής χρήσης της στρατιωτικής δύναμης. Φιλόδοξες μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις σταθεροποίησης όπως αυτή στο Αφγανιστάν είναι δυνατές μόνο σε ένα διατλαντικό πλαίσιο.
Το τέλος του ΝΑΤΟ θα ενθαρρύνει επίσης την περιφερειοποίηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Χωρίς τη Συμμαχία ως στρατηγικό πλαίσιο για την εξισορρόπηση διαφορετικών περιφερειακών ανησυχιών, τα κράτη της Νότιας Ευρώπης πιθανότατα θα στραφούν προς τη Μέση Ανατολή, ενώ τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης θα επικεντρωθούν στη Ρωσία. Ωστόσο, καμία από αυτές τις περιφερειακές ομάδες δεν θα ήταν πολιτικά συνεκτική και στρατιωτικά ικανή ώστε να ασκήσει αποφασιστική επιρροή σε αυτούς τους τομείς. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια περαιτέρω αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Αντίθετα, το τέλος του ΝΑΤΟ δεν θα επιτύγχανε αυτό που κάποιοι μπορεί να ελπίζουν: να απελευθερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Δεδομένου ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ αντικατοπτρίζει την παγκόσμια εμβέλεια της χώρας, το τέλος του ΝΑΤΟ θα προσφέρει μόνο οριακές εξοικονομήσεις.
Αποστέλλοντας όμως τον ρόλο της ως «ευρωπαϊκής δύναμης», οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο θα χάσουν στρατηγικά σημαντικές στρατιωτικές βάσεις στην παλαιά ήπειρο αλλά και την πολιτική επιρροή τους στις ευρωπαϊκές υποθέσεις ασφάλειας και η σταθερότητα που θα προκύψει από καθημερινές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ .
Οι γεωπολιτικοί νικητές θα είναι η Ρωσία, η Κίνα και όλοι όσοι επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην προάσπιση της διεθνούς τάξης.
Αυτό δεν θα ήταν απλώς μια κακή συμφωνία, ένας όρος που χρησιμοποιείται πλέον όλο και περισσότερο στις διεθνείς σχέσεις. Θα ήταν μια φοβερή συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης