Τελευταία Νέα
Οικονομία

Gurria (ΟΟΣΑ): Ο τουρισμός δεν είναι αρκετός για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα - Να προσανατολιστείτε και σε άλλους κλάδους υπηρεσιών

Gurria (ΟΟΣΑ): Ο τουρισμός δεν είναι αρκετός για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα - Να προσανατολιστείτε και σε άλλους κλάδους υπηρεσιών
Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα και να εστιάσει στις επενδύσεις
Την εκτίμηση ότι «ο τουρισμός δεν είναι αρκετός για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα» και ότι η χώρα θα πρέπει να προσανατολιστεί και σε άλλους κλάδους υπηρεσιών βασισμένη στη γνώση», εξέφρασε ο γ.γ του ΟΟΣΑ Angel Gurria.
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Gurria υποστηρίζει ότι «οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι τελικά πιο αδύναμες, καθώς ως μικρή και ανοιχτή οικονομία επηρεάζεται από την επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία».
Υποστηρίζει ακόμη ότι «η μορφή προστασίας της Ελλάδας από τους αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες είναι η ανάπτυξη της μεταποίησης και η εστίαση στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού».
Ο γ.γ αναφέρθηκε και στα μυαλά της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι «παράγεται γνώση και μυαλά. Αν και μερικές φορές τα χάνεται αυτά τα μυαλά, διότι φεύγουν στο εξωτερικό, τα έχετε ήδη παραγάγει γιατί διαθέτετε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, έχετε ταλέντο. Ο λόγος που δεν μένουν στην Ελλάδα αυτά τα μυαλά είναι λόγω της έλλειψης ευκαιριών. Τώρα όμως βρίσκεστε σε ανάπτυξη και  θα μπορέσετε σταδιακά να διατηρήσετε τα ταλέντα στην Ελλάδα, διότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «πρέπει να προσανατολιστείτε και σε άλλους κλάδους υπηρεσιών βασισμένων στη γνώση. Αυτό που επιμένω, επίσης, είναι: δεξιότητες, δεξιότητες, δεξιότητες».
Τάσσεται με πάθος υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στους δανειστές για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν κατά την εφαρμογή της πρώτης εργαλειοθήκης ανταγωνισμού.
Όπως τονίζει, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα και να εστιάσει στις επενδύσεις.
Ο γ.γ. του ΟΟΣΑ προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει θετικές επιδώσεις στον τουρισμό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό αν δεν αναπτυχθούν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι βάση στοιχείων του ΟΟΣΑ η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με την υψηλότερη φορολογία.
Ο Angel Gurria ερωτηθείς εάν η υψηλή φορολογία είναι η σωστή πολιτική για την Ελλάδα υπογράμμισε πως «υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους ονομαστικούς φόρους και τους πραγματικούς φόρους. Στην περίπτωση της Ελλάδας το ερώτημα είναι ποιοι είναι οι πραγματικού φόροι που πληρώνουν οι Έλληνες, ιδιώτες και επιχειρήσεις σε σχέση με αυτό που παράγουν. Εάν υπάρχει μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση τότε μπορεί μια χώρα να μειώσει τους φόρους»
Και συνεχίζει λέγοντας ότι «το θέμα λοιπόν είναι να διευρύνεις τη φορολογική βάση και μετά, σχεδόν δια μαγείας, έχει περισσότερα έσοδα, αλλά δίνεις και κίνητρο στους φορολογούμενους να πληρώνουν».
Τέλος ερωτηθείς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις παροχές που δίνει προεκλογικά ο Gurria εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο πρωθυπουργός, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο Δραγασάκης και η κυβέρνηση συνολικά έχουν δώσει πολύ ξεκάθαρες ενδείξεις ότι όταν πρέπει να εφαρμόσουν δύσκολες αποφάσεις, το πράττουν, διότι αυτές είναι μέρος της προσπάθειας ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και μέρος της συμφωνίας με τους Θεσμούς»
Και κλείνοντας τόνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα και μπορεί να βγει μόνης της στις αγορές. Επομένως αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα κατάφερε χάρη στις δικές της προσπάθειες, θυσίες και τη δική της δουλειά. Δεν πρόκειται να χαραμιστεί αυτή η δουλειά λόγω των εκλογών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης