Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μπορεί η Intrum να σηκώσει το βάρος των 28 δισ. NPEs της Πειραιώς; - Θα πληρωθεί το Cocos 160 εκατ Δεκέμβριο 2019

Μπορεί η Intrum να σηκώσει το βάρος των 28 δισ. NPEs της Πειραιώς; - Θα πληρωθεί το Cocos 160 εκατ Δεκέμβριο 2019
Δυνητικά η Πειραιώς θα πουλήσει την εταιρία διαχείρισης των 28 δισεκ. στην Intrum – το Cerberus παραμένει στην διαδικασία αλλά δεν φαίνεται να έχει τον ίδιο ζήλο με το παρελθόν άπαξ και άλλαξε η δομή του deal – έναντι ποσού 300-400 εκατ ευρώ.
Ο Σουηδικός όμιλος Intrum βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την τράπεζα Πειραιώς ώστε να αναλάβει την διαχείριση των 28 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Δυνητικά η Πειραιώς θα πουλήσει την εταιρία διαχείρισης των 28 δισεκ. στην Intrum – το Cerberus παραμένει στην διαδικασία αλλά δεν φαίνεται να έχει τον ίδιο ζήλο με το παρελθόν άπαξ και άλλαξε η δομή του deal – έναντι ποσού 300-400 εκατ ευρώ.
Θα υιοθετηθεί το μοντέλο Eurobank με μεταφορά προσωπικού και στελεχών στην εταιρία διαχείρισης από την τράπεζα Πειραιώς.

Πρακτικά και εφόσον η Intrum πλειοδοτήσει – καθώς ακόμη δεν υπάρχει deal – θα προσφέρει 300-400 εκατ για νε εξαγοράσει την εταιρία διαχείρισης της Πειραιώς η οποία θα διαχειρίζεται 28 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς παίρνει 300-400 εκατ ευρώ και έτσι πληρώνει τους τόκους 160 εκατ ευρώ των Cocos των ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. ευρώ αρχές Δεκεμβρίου 2019.
Έτσι η Πειραιώς έχοντας εξασφαλίσει χρόνο από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών έως το Καλοκαίρι του 2020 – και όχι Οκτώβριο 2019 – θα εκτονωθούν όλες οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην μετοχή.
Η μετοχή της Πειραιώς σχεδόν ισοπεδώθηκε κυρίως γιατί υπήρχαν οι ανησυχίες της κρατικοποίησης, ανησυχίες ότι τον Δεκέμβριο του 2019 δεν θα πληρώσει τα 160 εκατ τους τόκους των Cocos.
Ο κίνδυνος αυτός εξαλείφεται οπότε εύλογα η μετοχή της Πειραιώς ανακάμπτει.
Στην εξίσωση αυτή δεν ελήφθη υπόψη το θέμα της Attica Group για την οποία υπάρχουν προσφορές 320-340 εκατ ευρώ καθώς δεν είναι σαφές εάν προχωρήσει η διαδικασία.
Η Πειραιώς έχει δύο δυνητικές πηγές από τις οποίες θα μπορούσε να εξασφαλίσει έως 700 εκατ ευρώ.

Δύο βασικά ερωτήματα

Τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται είναι δύο
1)Εάν η Intrum μπορεί να σηκώσει το βάρος της αξιοποίησης των 28 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων και
2)Τι θα συμβεί όταν η Πειραιώς θέλει να πουλήσει προβληματικά δάνεια, πως η Intrum θα δεχθεί πωλήσεις άρα και μείωση του χαρτοφυλακίου που θα διαχειρίζεται;

Οι απαντήσεις

Η Intrum είναι μια σουηδική εταιρία με εξειδίκευση στην διαχείριση των NPEs.
Όμως τα οικονομικά της μεγέθη παρ΄ ότι βελτιώνονται δεν ενθουσιάζουν.
Με μόλις 186 εκατ ευρώ κέρδη το 2018, συνολικά έσοδα 1,28 δισεκ. ευρώ, κεφάλαια 2,2 δισεκ. ευρώ, ενεργητικό 7,27 δισεκ. ευρώ και bond loans 3,25 δισεκ. ευρώ η Intrum… δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος 28 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων της Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι η μετοχή είχε περάσει διάφορες διακυμάνσεις, στο πρόσφατο παρελθόν είχε πιεστεί σημαντικά αλλά εσχάτως ανακάμπτει με την συνολική κεφαλαιοποίηση 3,33 δισεκ. ευρώ ή 34,9 δισεκ. σουηδικές κορώνες.
Η Intrum καλείται να αναλάβει ένα βάρος στην Πειραιώς που φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερο από τις δυνατότητες της.
Το δεύτερο ερώτημα είναι ακόμη σπουδαιότερο.
Τι θα συμβεί όταν η Πειραιώς θέλει να πουλήσει προβληματικά δάνεια, πως η Intrum θα δεχθεί πωλήσεις άρα και μείωση του χαρτοφυλακίου που θα διαχειρίζεται;
Εφόσον η Intrum αγοράσει την εταιρία διαχείρισης 300-400 εκατ ευρώ της Πειραιώς για να διαχειριστεί 28 δισεκ. NPEs πως θα δεχθεί να πουληθούν προβληματικά ανοίγματα στο μέλλον;
Τα 300-400 εκατ είναι ουσιαστικά προκαταβολές σε παρούσες αξίες της διαχείρισης.
Το ζήτημα είναι πολύ περίπλοκο άπαξ και το αρχικό σχέδιο έκδοσης ομολογιακού tier 2 έχει εγκαταλειφτεί.
H τράπεζα Πειραιώς αναζητάει τις λύσεις…αλλά η Intrum μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος;  

www.bankinngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης