Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lipton (ΔΝΤ): Νομισματικά και δημοσιονομικά εργαλεία δεν θα είναι διαθέσιμα σε νέα κρίση

Lipton (ΔΝΤ): Νομισματικά και δημοσιονομικά εργαλεία δεν θα είναι διαθέσιμα σε νέα κρίση
Δηλώσεις του David Lipton 
Τα δημοσιονομικά και νομισματικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την επίλυση της επώδυνης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, πιθανότατα δεν θα είναι διαθέσιμα όταν «χτυπήσει» η επόμενη κρίση, προειδοποιεί ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, David Lipton.
Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε πως η αντίσταση των πολιτών στα προγράμματα λιτότητας και τα bail-outs θα είναι ισχυρότερη αυτή τη φορά, εξαιτίας των πρόσφατων εμπειριών.
Μιλώντας σε εκδήλωση για την πρόοδο της Πορτογαλίας, αφού ανακεφαλαίωσε τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, όπως το Brexit, τις εμπορικές εντάσεις η επιβράδυνση και την ανισότητα, ο κ. Lipton στράφηκε ειδικά στην ΕΕ, καλώντας τους αξιωματούχους να προσπεράσουν τα όποια αδιέξοδα και να αναπτύξουν ευέλικτες πολιτικές σε περίπτωση που μία νέα κρίση εμφανιστεί στο μπλοκ.
Επί αυτού, σημείωσε πως θετικό βήμα αποτελεί η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, μέσω και ενός ενιαίου συστήματος εγγυήσεως καταθέσεων.
Παράλληλα, τα ίδια τα κράτη της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα πρέπει να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας στο εσωτερικό.
Σε ό,τι αφορά στην Πορτογαλία, αφού υπογράμμισε την τεράστια πρόοδο μετά την κρίση στην Ευρωζώνη, επισήμανε ως κίνδυνο το υψηλό δημόσιο χρέος, περίπου 120% του ΑΕΠ πέρυσι, το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη που είναι απίθανο να μειωθεί κάτω από το 100% μέχρι το 2025.
«Ο ιδιωτικός τομέας παραμένει ιδιαίτερα μοχλευμένος.
Το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων είναι 140% του ΑΕΠ και για τα νοικοκυριά 75%.
Και το τραπεζικό σύστημα παραμένει ευάλωτο, παρά την σημαντική βελτίωση των ισολογισμών.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν στο 11% περίπου το τρίτο τρίμηνο του 2018, από 17%+ το 2015.
Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι υψηλό και η κερδοφορία των τραπεζών εξακολουθεί να είναι χαμηλή.
Το μέλλον της Πορτογαλίας δεν είναι απλώς θέμα αντιμετώπισης τρωτών σημείων.
Η ανάπτυξη ξεπέρασε τις εκτιμώμενες δυνατότητές της για κάποιο χρονικό διάστημα, αντανακλώντας τη δυναμική της ανάκαμψης και το θετικό εξωτερικό περιβάλλον.
Αλλά η πραγματική πρόκληση είναι να βελτιωθούν οι προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, ενώ συνεχίζεται η αποκατάσταση των ισολογισμών», είπε μεταξύ άλλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης