Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το project της PQH απέτυχε και…πωλείται – Έως το τέλος του 2019 πουλάει 8-9 δισεκ. NPEs

Το project της PQH απέτυχε και…πωλείται – Έως το τέλος του 2019 πουλάει 8-9 δισεκ. NPEs
Το βασικό ερώτημα είναι σε ποια τιμή θα πωληθούν τα περιουσιακά στοιχεία και ποια η αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων που διαχειρίζεται η PQH.
Φαίνεται ότι αλλάζει η στρατηγική για το project της PQH η οποία ιδρύθηκε το 2016 και διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος ως ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής για τις bad bank.
Η PQH διαχειρίζεται 17 bad banks υπό ειδική εκκαθάριση με περιουσιακά στοιχεία ύψους 9 δισεκ. ευρώ.
Το project PQH στρατηγικά, τεχνικά και από πλευράς απόδοσης έχει αποτύχει και η αποτυχία αυτή δεν μπορεί να «φορτωθεί» στην διοίκηση αλλά στην ιδιαιτερότητα των χαρτοφυλακίων των προβληματικών τραπεζών.
Βέβαια διοικητικά έχει αλλάξει η σύνθεση ουκ ολίγες φορές και αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι η PQH αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις.
Με βάση πληροφορίες υπάρχει σχέδιο η PQH έως το τέλος του 2019 να έχει πουλήσει τα 8-9 δισεκ. προβληματικά της δάνεια δηλαδή το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων είτε σε κάποιες από τις εταιρίες διαχείρισης, είτε σε διεθνή funds.
Με την πώληση των 8-9 δισεκ. περιουσιακών στοιχείων η εταιρία παύει να έχει αντικείμενο και πρακτικά θα καταστεί ανενεργή.
Η αλήθεια είναι ότι το project συγκέντρωση κάτω από την ίδια εταιρική ομπρέλα όλων των υπό εκκαθάριση τραπεζών δεν λειτούργησε.
Το σχέδιο αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, αρνητικές αποδόσεις, ζημίες, ισχνά αποτελέσματα ακόμη και σε τομείς που η PQH θα έπρεπε να επιδείξει κάποιο έργο.
Ποιες είναι οι αιτίες;
Μια από τις αιτίες είναι ότι η τράπεζα της Ελλάδος έχει ρόλο και λόγο περιορίζοντας τις επιλογές και τις εναλλακτικές λύσεις.
Σε πολλούς τομείς οι λύσεις που έχουν προταθεί δεν ήταν οι πιο αποτελεσματικοί.
Η πώληση των προβληματικών δανείων της PQH και η πλήρης απονεύρωση της εταιρίας καθίσταται μονόδρομος.
Με βάση όλες τις ενδείξεις έως το τέλος του 2019 η PQH θα έχει πουληθεί, θα έχει διαθέσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία και θα έχει κλείσει μια 3ετής περίοδος θολών αποδόσεων και επιδόσεων.
Το βασικό ερώτημα είναι σε ποια τιμή θα πωληθούν τα περιουσιακά στοιχεία και ποια η αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων που διαχειρίζεται η PQH.
Γενικώς ο πήχης των προσδοκιών πρέπει να μειωθεί.

Απαιτήσεις 2016
Αγροτική 7,8 δισεκ. ευρώ
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 3,78 δισεκ. ευρώ
Aspis Bnak 674 εκατ ευρώ
FBBank 453 εκατ ευρώ
Proton bank 789 εκατ ευρώ
Πανελλήνια Τράπεζα 303 εκατ ευρώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης