ΕΕ: Ιταλία, Δανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο πρωταθλητές Ευρώπης στη... φοροδιαφυγή!

ΕΕ: Ιταλία, Δανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο πρωταθλητές Ευρώπης στη... φοροδιαφυγή!
Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στη λίστα λίγο πιο πάνω από το μ.ο της ΕΕ ενώ στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ρουμανία και η Βουλγαρία
Η φοροδιαφυγή όπως φαίνεται δεν είναι «ελάττωμα» μόνο των νότιων Ευρωπαίων όπως θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει, αλλά και των βορείων και μάλιστα των Δανών που συγκαταλέγονται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη.
Έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δημοσιεύει η "Καθημερινή" αποκαλύπτει ότι 2,25 δισ. ευρώ χάνονται λόγο φοροδιαφυγής κάθε μέρα στην ΕΕ, που σημαίνει ότι κάθε μια ώρα 94 εκατ. ευρώ κινούνται κάτω από το "ραντάρ" της εφορίας, στην Ευρώπη των 28.
Πρωταθλητές στην φοροδιαφυγή είναι φυσικά οι Ιταλοί, όπου κατά κεφαλήν φοροδιαφεύγουν κατά 3.156 ευρώ. Και αν η ιταλική πρωτιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λίγο ως πολύ, "αναμενόμενη", έκπληξη προκαλεί η δεύτερη χώρα της λίστας με την υψηλότερη φοροδιαφυγή, τη Δανία.
Η άλλοτε "αδιάφθορη" χώρα με τους πι ευτυχισμένους πολίτες στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως έχει κατά κεφαλήν φοροδιαφυγή 3.027 ευρώ.
Η Δανία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, είναι η χώρα με την υψηλότερη φορολογία στην ΕΕ, καθώς αντιπροσωπεύει το 45% του ΑΕΠ της χώρας.
Η πρώτη επτάδα των χωρών με την υψηλότερη φοροδιαφυγή συμπληρώνεται από το Βέλγιο (2.676 ευρώ), Λουξεμβούργο (2.657 ευρώ), Μάλτα (2.059 ευρώ), Φινλανδία (1.934) και Ελλάδα όπου η κατά κεφαλήν φοροδιαφυγή ανέρχεται στα 1.847 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1.634 ευρώ.
Εντυπωσιακό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται δύο Βαλκανικές χώρες, η Ρουμανία και η Βουλγαρία με κατά κεφαλήν φοροδιαφυγή τα 824 ευρώ και τα 544 ευρώ αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS