Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σλοβακία: Στις κάλπες σήμερα (30/3) οι Σλοβάκοι για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Σλοβακία: Στις κάλπες σήμερα (30/3) οι Σλοβάκοι για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Η 45χρονη Caputova που είναι το φαβορί για την προεδρία θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας αν επαληθευτούν οι δημοσκοήσεις 
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Σλοβάκοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τη 45χρονη δικηγόρο Susana Caputova να είναι το φαβορί για την προεδρία της χώρας.
Η 45χρονη Caputova, αν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας ενώ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών όπου κατέβηκε με σύνθημα «να πολεμήσουμε το Κακό» και τη διαφθορά εξασφάλισε το 40,53% των ψήφων έναντι 18,66% που έλαβε ο αντίπαλός της
«Ο κόσμος είναι έτοιμος για την αλλαγή» δήλωσε στο AFP η Σλοβάκα υποψήφια υπογραμμίζοντας ότι «η πάταξη της διαφθοράς στη Σλοβακία, τη χώρα που πέρυσι έζησε τη δολοφονία του Jan Kutciak ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε για τις σχέσεις μεταξύ πολιτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, είναι πρωταρχικό καθήκον της».
Η Caputova έχει εξειδικευτεί σε θέματα περιβάλλοντος και παρότι δεν έχει εμπειρία στην πολιτική, φαίνεται ότι θα καταφέρει να εκλεγεί καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, της δίδουν ποσοστό μεγαλύτερο από 60% στην πρόθεση ψήφου έναντι του αντιπάλου της που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, του 52χρονου Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Maros Sevkovic.
Η νομικός, αντιπρόεδρος τότε του κόμματος Προοδευτική Σλοβακία, το οποίο εγκατέλειψε έκτοτε, βρισκόταν μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν κατέβει πέρυσι στους δρόμους, συγκλονισμένοι από την δολοφονία με πυρά μέσα στο σπίτι του του νεαρού δημοσιογράφου Jan Kutciak και της μνηστής του.
Ο δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει άρθρο για τις φερόμενες σχέσεις ανάμεσα σε Σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία.
Μετά τη δολοφονία αυτή, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της χώρας, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις στη Σλοβακία με τον κόσμο να έχει στραφεί κατά της κυβέρνησης του κόμματος Smer-SD.
Οι μαζικές αυτές κινητοποιήσεις ανάγκασαν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Robert Fico, ο οποίος παραμένει ωστόσο αρχηγός του Smer-SD και στενός σύμμαχος του σημερινού πρωθυπουργού.
Μέχρι σήμερα πέντε άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου και της μνηστής του, μεταξύ των οποίων βρίσκεται αυτός για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έδωσε την εντολή --ένας πολυεκατομμυριούχος που είχε σχέσεις με το Smer-SD.
Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Σλοβακία να συνεχίσει την έρευνα και για "όλες τις πιθανές πολιτικές διασυνδέσεις" της δολοφονίας αυτής. Οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης ανησυχία για "τα τεκμήρια διαφθοράς, σύγκρουσης συμφερόντων, ατιμωρησίας και φαινομένου 'περιστρεφόμενων πορτών' (revolving doors) στους κύκλους της εξουσίας της Σλοβακίας".
Η φιλελεύθερη υποψήφια έλαβε μάλιστα τη Δευτέρα την υποστήριξη του αδελφού του δολοφονημένου δημοσιογράφου, Joseph Kutciak.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης