Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαξίμου για δάνεια κομμάτων: Θράσος να μιλούν για σκευωρία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Τι απαντά η ΝΔ

Μαξίμου για δάνεια κομμάτων: Θράσος να μιλούν για σκευωρία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Τι απαντά η ΝΔ
Τι αναφέρει  το Μαξίμου μετά τη δίωξη σε 115 κομματικά και τραπεζικά στελέχη για δάνεια 284 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2000-2011
(upd) Τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να δώσουν χωρίς περιστροφές απαντήσεις, πέρα από αυτές στο φυσικό τους δικαστή, και στον ελληνικό λαό για το «πώς και πότε θα επιστρέψουν τα κλεμμένα»,  καλεί το Μαξίμου, με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης σε 115 κομματικά και τραπεζικά στελέχη που παρήγγειλε η Οικονομική Εισαγγελία που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων.
Η δίωξη αφορά τη χορήγηση δανείων σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2000-2011 και το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ με τους τόκους, ενώ ήδη προκλήθηκε σάλος και οι αντιδράσεις ήταν από την πρώτη στιγμή έντονες από ΝΔ και  Κίνημα Αλλαγής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά και αγύριστα".
Το Σάββατο 30/3 συνεχίστηκε η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, με το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει λόγο για θράσος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μιλούν για «σκευωρία» και τη ΝΔ να απαντά "ας παίξουν μόνοι τους στο νέο δήθεν σκάνδαλο που σκαρφίστηκαν".
Ειδικότερα, η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού ανέφερε «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν το θράσος να κάνουν λόγο για «σκευωρία», επειδή αντί τελικά να σβηστούν με τη δική τους τροπολογία οι ποινικές ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων, πλέον καλούνται να δώσουν απαντήσεις στη Δικαιοσύνη».
«Πέρα από τις απαντήσεις στο φυσικό τους δικαστή, οφείλουν όμως να δώσουν χωρίς περιστροφές απαντήσεις και στον ελληνικό λαό: Πώς και πότε θα επιστρέψουν τα κλεμμένα;", κατέληγε  η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Απάντηση της ΝΔ στο Μαξίμου

«Το θράσος του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό.
Από σήμερα, ωστόσο, διεκδικούν και το Νόμπελ της υποκρισίας», ανέφερε η ΝΔ απαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, «ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ζήτησε με επιστολή του από την Εθνική Τράπεζα πολιτικές διευκολύνσεις για δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του είναι το μόνο που κατόρθωσε να διαγράψει προηγούμενα χρέη του, ενώ έβαλε ως εγγυήσεις για άλλο δάνειο και τα εκλογικά ποσοστά του ως το 2023».  
«Κατά τα λοιπά ας παίξουν μόνοι τους στο νέο δήθεν σκάνδαλο που σκαρφίστηκαν.
Ούτως ή άλλως, λίγες εβδομάδες έμειναν για να τους δείξουν οι πολίτες την πόρτα της εξόδου», κατέληξε η ΝΔ.


Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε 115 κομματικά και τραπεζικά στελέχη παρήγγειλε η Οικονομική Εισαγγελία που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων.
Η ανακοίνωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η δίωξη αφορά τη χορήγηση δανείων σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2000-2011, ενώ το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ με τους τόκους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε ότι είτε γίνονταν συνεχείς ανανεώσεις με παράταση του χρόνου αποπληρωμής είτε ζητούσαν με την επίδικη σύμβαση επιπλέον δανεισμό.
Τα δάνεια προέρχονταν από τις Αγροτική Τράπεζα, την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, τη Eurobank, την Attica Bank και τη Marfin και αφορούν την προαναφερθείσα περίοδο.
Σημειώνεται ότι η Οικονομική Εισαγγελία ζητά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τα δάνεια του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είτε εξόφλησαν τις οφειλές τους είτε τις ρύθμισαν και εξυπηρετούνται.
Το bankingnews.gr έχει πολλές φορές στο παρελθόν επισημάνει ότι το ζήτημα των δανείων στα κόμματα που φτάνουν τα 284 εκατ. ευρώ θα λάβει μεγάλες τραπεζικές και πολιτικές διαστάσεις.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα 284 εκατ που είναι τα δάνεια στα κόμματα έχουν φθάσει στα 420 εκατ ευρώ με τους τόκους υπερημερίας.  
Από τα 284 εκατ τα 240 εκατ είναι καταγγελμένα ωστόσο εάν προσμετρήσουν και οι τόκοι υπερημερίας φθάνουν τα 420 εκατ.
Από αυτά περίπου 17 εκατ θεωρούνται και είναι εξυπηρετούμενα.

Με βάση την δομή των δανείων ανά κόμμα

Η ΝΔ έχει πάρει δάνεια 142 εκατ και εξυπηρετούνται μόλις 5 εκατ τα υπόλοιπα 137 εκατ είναι μη εξυπηρετούμενα.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει δάνεια 127 εκατ εκ των οποίων εξυπηρετούμενα είναι τα 8,5 εκατ ευρώ και τα 118 εκατ μη εξυπηρετούμενα.
Το ΚΚΕ έχει λάβει δάνειο 7 εκατ το οποίο μερικώς εξυπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ 8,5 εκατ το οποίο ακόμη εξυπηρετείται.
Με βάση την διάρθρωση των τραπεζών ανά τράπεζα η Εθνική έχει χορηγήσει περίπου 30 εκατ ευρώ με τα περισσότερα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Πειραιώς εμφανίζεται με 248 εκατ προς τα κόμματα αλλά από αυτά τα 220 εκατ προήλθαν από την Αγροτική τράπεζα που εξαγοράστηκε.  
Η Αγροτική Τράπεζα με βάση τον κανονισμό πιστοδοτήσεων που είχε εγκριθεί από την ΤτΕ ρητά αναφερόταν ότι επιτρέπεται η χρηματοδότηση των κομμάτων.
Για να τεθεί απλά, ο κανονισμός πιστοδοτήσεων της Αγροτικής προέβλεπε ρητά την δανειοδότηση των κομμάτων.
Με βάση το ιστορικό πρότυπο τα 2 μεγάλα κόμματα λάμβαναν εκλογικά ποσοστά περί το 80% των ψήφων και πάντα μέσα στα όρια της 4ετίας.
Επί εποχής Λάμπρου στην ΑΤΕ ζήτησε να πάρει τα δάνεια προς τα κόμματα της Εθνικής και έτσι η ΑΤΕ... βρέθηκε με 100 εκατ τα οποία επί θητείας Μηλιάκου έγιναν 200 εκατ ευρώ.
Όμως αξίζει να αναφερθεί ότι είχαν εισπραχθεί 35 εκατ ευρώ και μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις των εγκριτικών οργάνων.
Η Αγροτική χορηγούσε δάνεια στα κόμματα και για τις διαδικασίες που ακολουθούσε δεν είχε ουδέποτε καμία όχληση ή παρατήρηση από την ΤτΕ.
Τα πολιτικά κόμματα ως εγγύηση για τα δάνεια κατέθεταν τις επιχορηγήσεις από το κράτος.
Μάλιστα οι επιχορηγήσεις συνδέονταν με την πορεία του ΑΕΠ και όταν αυξανόταν όπως συνέβη εκείνη την περίοδο αυξάνονταν και οι επιχορηγήσεις.  
Η Attica Bank χορήγησε στα πολιτικά κόμματα 7,5 εκατ. 5 εκατ στο ΠΑΣΟΚ και 2,5 εκατ στην ΝΔ.
Η Eurobank είχε χορηγήσει περίπου 8,5 εκατ δάνεια στα πολιτικά κόμματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τους... προλαβαίνουμε

«Μετά το θαλασσοδάνειο του συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται μαζί με τραπεζικούς για θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά και αγύριστα… », υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, αντί να αγχώνεται για τις δημοσκοπήσεις, μήπως και ξαναπιάσουν την κουτάλα με το ΠΑΣΟΚ, ας ζητήσει έστω μία συγγνώμη.
Και μετά να εξηγήσει πώς και πότε θα επιστρέψει τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.

ΝΔ: Μόλις «ξεφούσκωσε» η Novartis στον ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν τα δάνεια των κομμάτων

Ανακοίνωση - απάντηση για τα δάνεια των κομμάτων τα οποία σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ξαφνικά θυμήθηκε ένα θέμα που έχει κλείσει, καθώς το θέμα Novartis αποδεικνύεται «μία μεγάλη σκευωρία».
Στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζεται ότι: ««Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολίτες, όμως, έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει.
Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν.
Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό».

ΠΑΣΟΚ: O ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης

Στην απάντηση που είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2018 παραπέμπει το ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με το θέμα των δανείων των κομμάτων, που ήρθε εκ νέου στη δημοσιότητα, μετά από τις διώξεις πολιτικών και τραπεζικών στελεχών.
Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι: «Για το θέμα των δανείων των κομμάτων σας παραπέμπουμε στην από 13-9-2018 ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ την οποία σας παραθέτουμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων.
Και κατά περίεργο τρόπο εξαιρείται από την σχετική έρευνα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πόσο μάλλον όταν ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που με επιστολή του στις 14/12/2010, ζητούσε από τις τράπεζες προνομιακές και χαριστικές δανειοδοτήσεις.
Χαρακτηριστικά έγραφε «η αποδοχή των αιτημάτων μας  απαιτεί ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με  αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια (sic)».
Δηλαδή ζητούσε ευθέως να μην ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια στην χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον μας αφορά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ με δική του πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων.
Και έχουμε ζητήσει από όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, ως αυτονόητη υποχρέωση για την διαφάνεια του δημόσιου βίου.
Οι αδίστακτες μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν ως φαίνεται και την βασική του τακτική εν όψει εκλογών, δεν πρόκειται να τον σώσουν.
Έχουν ήδη τελειώσει……».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης