Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας προς συνταξιούχους: «Ναι» για συντάξεις χηρείας και 120 δόσεις προς ασφαλιστικά ταμεία – «Όχι» σε αναδρομικά και δώρο του Πάσχα

Τσίπρας προς συνταξιούχους: «Ναι» για συντάξεις χηρείας και 120 δόσεις προς ασφαλιστικά ταμεία – «Όχι» σε αναδρομικά και δώρο του Πάσχα
Σε ό,τι αφορά το δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα, η Έφη  Αχτσιόγλου δήλωσε ότι θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα με την προοπτική να συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020
(upd) Άμεσα υλοποιήσιμα είναι τα αιτήματα των συνταξιούχων που αφορούν τις συντάξεις χηρείας και τις 120 δόσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το Δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα με την προοπτική να συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020.
Παράλληλα, αρνητική είναι η απάντηση στο αίτημα των συνταξιούχων περί αναδρομικών, με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μετά τη συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, να δηλώνει ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι, κάθε φορά που δημιουργείται χώρος, να υποστηρίζονται οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.
Η  συνάντηση εκπροσώπων των συνταξιούχων με τον Πρωθυπουργό διήρκησε πάνω από 2,5 ώρες και η κ. Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της την χαρακτήρισε εποικοδομητική και τα αιτήματα των συνταξιούχων δίκαια.
Η υπουργός διευκρίνισε ότι απαντήσανε στα άμεσα υλοποιήσιμα ζητήματα, δηλαδή στις συντάξεις χηρείας και τις 120 δόσεις.
Σε ό,τι αφορά το δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα με την προοπτική να συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020, καθώς για το 2019 ο δημοσιονομικός χώρος έχει κατανεμηθεί.
Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι απέσπασαν τη δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση των ηλικιακών προϋποθέσεων στις συντάξεις χηρείας και μάλιστα, με ρύθμιση θα επανέλθουν στο 70% του ποσού που λάμβανε ο/η θανών/θανούσα αντί του 50% που ισχύει σήμερα.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα των συνταξιούχων περί διευθέτησης των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι το θέμα της ρύθμισης των εν λόγω οφειλών θα διευθετηθεί  άμεσα,  με το σύνολο των οφειλών που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του 2018 και η μικρότερη δόση θα είναι 50 ευρώ.
Μάλιστα, η υπουργός σημείωσε ότι στη συνάντηση  έγινε αναφορά στην κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, από όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, όπου το έλλειμμα είχε φθάσει το 1,1 δισ. ευρώ και 400.000 συντάξεις παρέμεναν στα συρτάρια, ενώ σήμερα η κατάσταση έχει ουσιωδώς διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν, με το 70% των εκκρεμών αιτήσεων να έχει προχωρήσει.
Η ίδια επεσήμανε ότι οι συνταξιούχοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την κυβέρνηση «για να σταματήσει ο κατήφορος των περικοπών» των συντάξεων , όπως και το γεγονός ότι δεν περικόπηκαν οι συντάξεις, αλλά δόθηκαν αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, εκπροσωπώντας το συντονιστικό των συνταξιούχων, υπογράμμισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και κάλεσε τους συνταξιούχους να μην τρέχουν στα δικαστήρια, αλλά να πιστέψουν ότι με πολιτική απόφαση έκοψαν τις συντάξεις και με πολιτική απόφαση θα δοθούν.
Επίσης, ο κ. Κουμπούρης πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε για την επίλυση του ζητήματος των συντάξεων χηρείας με κατάθεση τροπολογίας, ενώ για τα αναδρομικά τους είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα, διότι τα χρήματα είναι πολλά.
Για δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ δήλωσε ότι από την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα εξετασθεί το θέμα της απόδοσής τους σε μόνιμη βάση, ενώ για τις 120 δόσεις ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι για όσους οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία ότι θα γίνει ρύθμιση με «κούρεμα» των οφειλών και καταβολή του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις, μικρότερη των 50 ευρώ η κάθε μία.

Αχτσιόγλου: Όσο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο δημιουργούμε, θα τον αξιοποιούμε για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων

«Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι συνταξιουχικές οργανώσεις αναγνώρισαν την πολύ μεγάλη σημασία της οριστικής ακύρωσης των περικοπών των συντάξεων για το 2019», σημειώνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook.
Όπως η ίδια αναφέρει στα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων, ο Πρωθυπουργός συζήτησε αναλυτικά για τις πραγματικές δυνατότητες ικανοποίησης αυτών και κατέστησε σαφές ότι άμεσα θα προωθήσουμε ρύθμιση με την οποία:  καταργούνται οι ηλικιακοί περιορισμοί στην καταβολή των συντάξεων χηρείας και  αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης χηρείας στο επίπεδο του 70%.
Ακόμη, «άμεσα θα προχωρήσουμε στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, γεγονός που θα επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να λάβουν την σύνταξή τους κανονικά», συμπληρώνει η κ. Αχτσιόγλου.
«Για την κυβέρνησή μας είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο δημιουργούμε, θα τον αξιοποιούμε για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως αποδεικνύουμε διαρκώς», υπογραμμίζει η υπουργός, η οποία σημειώνει πως «το 2015 παραλάβαμε το ασφαλιστικό στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με έλλειμμα 1,1 δις ευρώ μετά από δώδεκα διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και 400.000 απλήρωτες συντάξεις.
Σήμερα έχουμε ουσιωδώς αντιστρέψει την εικόνα αυτή: ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός, έχουμε μειώσει τις συντάξεις σε εκκρεμότητα κατά 70% και το σύστημα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο».
«Μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, βάλαμε οριστικό τέλος στον κύκλο των περικοπών πάρα τις επίμονες απαιτήσεις των δανειστών και όχι μόνο αυτό αλλά από 1.1.2019 προχωρήσαμε σε αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Αυξήσεις που θα συνεχιστούν για τα επόμενα 4 χρόνια», υπογραμμίζει η κ. Αχτσιόγλου.


www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης