Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Κίνδυνος για ύφεση στη Γερμανία το δ' 3μηνο του 2019 - Το όφελος για την Ευρώπη

Saxo Bank: Κίνδυνος για ύφεση στη Γερμανία το δ' 3μηνο του 2019 - Το όφελος για την Ευρώπη
Η αύξηση των δαπανών στη Γερμανία θα ωφελήσει την υπόλοιπη Ευρώπη
Την εκτίμηση ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση έως το τέταρτο τρίμηνο του 2019 εκφράζουν οι αναλυτές της Saxo Bank επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην οικονομική εξέλιξη της Ευρώπης.
Ως γνωστόν, η Γερμανία θεωρείται η ατμομηχανή της Ευρώπης, ενώ οι  Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν για την επιβολή μέτρων λιτότητας στις χώρες της νότιας Ευρώπης έπειτα από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη το 2011.
Ωστόσο, τώρα που το Βερολίνο αντιμετωπίζει τα δικά του οικονομικά προβλήματα, η Saxo Bank εκτιμά ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αρχίσει τις δαπάνες και τις επενδύσεις και να αλλάξει ραγδαία οικονομικά περιβάλλον της Ευρώπης.
«Τους επαναφέρει στο παιχνίδι» δήλωσε στο CNBC ο Steen Jakobsen επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής επενδύσεων της Saxo Bank.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι μια άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου, η επικείμενη αποχώρηση της Angela Merkel από την καγκελαρία και η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της ΕΚΤ θα τονώσει αυτή τη δραματική αλλαγή.
«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μακροοικονομική αλλαγή πρέπει να έρθει από μια κατάρρευσή ή μια κρίση και έτσι βλέπουμε το 2019 και το 2020 ως βασικές χρονιές για την εξέλιξη της Ευρώπης.
Η Γερμανία ήταν πολύ εφησυχαστική, όπως και η ΕΕ στο σύνολό της.
Τώρα στη νέα πραγματικότητα, το Βερολίνο πρέπει να προχωρήσει στην ενίσχυση των δαπανών κάτι που θα είναι προς όφελος της υπόλοιπης Ευρώπης.
Συνολικά, ένα νέο κοινό έδαφος θα βρεθεί από μια πιο κατακερματισμένη Ευρώπη» επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση της Saxo Bank.
Η Γερμανία έχει μπει στο μικροσκόπιο των οικονομολόγων από τη στιγμή που παρουσίασε συρρίκνωση της ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 και αμετάβλητη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.
Ο Jakobsen της Saxo Bank πιστεύει ότι «η κατάρρευση της γερμανικής ανάπτυξης» είναι σταθερά στο προσκήνιο ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος για ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ακόμα χωρίς εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο της Γερμανία -που επικεντρώνεται στη μεταποίηση και στις εξαγωγές- θα πρέπει τελικά να επαναπροσδιοριστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης