Τελευταία Νέα
Διεθνή

Markit: Οριακή πτώση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο 2019 - Στις 51,6 μονάδες ο PMI

Markit: Οριακή πτώση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο 2019 - Στις 51,6 μονάδες ο PMI
Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη ξεπέρασε τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Markit
Οριακή πτώση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (3/4) στοιχεία της Markit, τα οποία ωστόσο ξεπέρασαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες, έναντι 51,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, τν ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκανα λόγο για περαιτέρω πτώση στις 51,3 μονάδες.
Η πτώση που σημειώθηκε στη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου αντισταθμίστηκε από την άνοδο του κλάδου υπηρεσιών, ο οποίος ενισχύθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Νοέμβριο του 2018.
Παράλληλα, η στελέχωση του ιδιωτικού τομέα στην ενιαία νομισματική ένωση συνέχισε την ανοδική της τάση, καταγράφοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων ετών, δεχόμενη ώθηση κυρίως από τον κλάδο υπηρεσιών.
Από την πλευρά του, ο υποδείκτης που σχετίζεται με την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες σημείωσε επίσης οριακής πτώση, και συγκεκριμένα στις 60,4 μονάδες, έναντι 60,6 μονάδων προηγουμένως.
«Ο τελικός δείκτης PMI για τον Μάρτιο επιβεβαιώνει το αργό τέλος του πρώτου τριμήνου», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη των επιχειρήσεων αγγίζει έναν από τους πιο ληθαργικούς ρυθμούς από το 2014».
«Στα σημερινά επίπεδα, ο δείκτης PMI παραμένει συνεπής με την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% για το πρώτο τρίμηνο, αλλά εάν ο μεταποιητικός κλάδος δεν απομακρυνθεί από την ύφεση, ο συνολικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα εξασθενίσει πιθανότητα το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η δυσφορία εξαπλώνεται στον κλάδο υπηρεσιών», καταλήγει ο κ. Williamson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης