Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», στο Cosmote History HD

tags :
Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», στο Cosmote History HD
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD
Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο επιστρέφει στο COSMOTE HISTORY HD με ένα αφιέρωμα στη Στρατιά της Ανατολής, η οποία κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, μετέτρεψε τη Θεσσαλονίκη σε ένα τεράστιο στρατόπεδο, όταν με την άδεια του Ελευθέριου Βενιζέλου έφτασαν στην πόλη πάνω από μισό εκατομμύριο στρατιώτες από τις διάφορες ευρωπαϊκές αποικίες ανά τον κόσμο.
Το πρώτο από τα τρία επεισόδια του αφιερώματος θα προβληθεί την Δευτέρα 8/4 στις 21.00.
Η έρευνα της εκπομπής «ρίχνει φως» στους πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία ενός νέου πολεμικού μετώπου στα Βαλκάνια και την προσπάθεια των δυνάμεων της Αντάντ να υπερασπιστούν την Σερβία και να ανακόψουν την επεκτατική πορεία της Βουλγαρίας.
Ιστορικοί και ερευνητές της περιόδου περιγράφουν πώς η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε εκείνη τη εποχή σε περιχαρακωμένο στρατόπεδο, από το οποίο υπολογίζεται ότι μέσα στα τρία χρόνια του πολέμου πέρασαν περίπου 900 χιλιάδες Γάλλοι, Άγγλοι, Ιταλοί, Ρώσοι, Σέρβοι, Αφρικανοί και Ασιάτες στρατιώτες.
Μέσα από αρχεία και ντοκουμέντα της εποχής, η «Μηχανή του Χρόνου» αναδεικνύει τις δράσεις του στρατεύματος, τα έργα υποδομής και το νέο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο που δημιουργήθηκε για τον ανεφοδιασμό του μακεδονικού μετώπου. Παράλληλα, αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα εκείνης της περιόδου, η ελονοσία, η οποία βρισκόταν σε έξαρση, αφού η πόλη ήταν τότε γεμάτη παραπήγματα και έλη.
Η εκπομπή παρουσιάζει, ακόμη, μία σπάνια καταγραφή της πόλης μέσα από τα έργα ζωγράφων-στρατιωτών, οι οποίοι αποτύπωναν την καθημερινότητα της εποχής. Ξεχωριστή είναι η αναφορά στις μπάντες των στρατευμάτων που προσέλκυαν κόσμο στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας ευχάριστο κλίμα για τον ντόπιο πληθυσμό.
Θέατρα, κινηματογράφοι και πολυτελή «καφέ σαντάν» έδωσαν στη Θεσσαλονίκη μια πιο ευρωπαϊκή κουλτούρα, αποτινάσσοντας σιγά σιγά την οθωμανική της ταυτότητα.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.
Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης