Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Στην ομαλοποίηση του CoR το κλειδί για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

tags :
Euroxx: Στην ομαλοποίηση του CoR το κλειδί για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών
Όσον αφορά το 2019 οι τράπεζες εκτιμούν σταθεροποίηση των NII, υψηλότερα έσοδα από αμοιβές, χαμηλότερα OpEx και απομειώσεις δανείων
Οι επιχειρησιακοί στόχοι για τη μείωση των NPEs που επιτεύχθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες, όπως διαπιστώνει η Euroxx στο σημείωμα της για το σχολιασμό των αποτελεσμάτων του 2018.
Όπως επισημαίνει η ομαλοποίηση του κόστους ρίσκου (CoR) παραμένει ο βασικός οδηγός αποδοτικότητας.
Ειδικότερα, όλες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ήταν κερδοφόρες, με εξαίρεση την Alpha Bank (η οποία κατέγραψε σταθερό NII, χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές και υψηλότερα τέλη απομείωσης και OpEx - λειτουργικό κόστος).
Η κερδοφορία της Eurobank (-68%) και της Τράπεζας Πειραιώς (+48% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) οδήγησε σε χαμηλότερα συνολικά λειτουργικά έσοδα (με ευρέως σταθερό NII για τις δύο) και υψηλότερα OpEx (το ίδιο συμβαίνει και σε επαναλαμβανόμενη βάση, για την Τράπεζα Πειραιώς), ενώ στην κατώτατη γραμμή η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε τα κέρδη της από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.
Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε χαμηλότερη λειτουργική κερδοφορίακατά 1 εκατ. ευρώ (οι συναλλαγματικές ζημίες αντιστάθμισαν τα υψηλότερα τέλη και τις χαμηλότερες απομειώσεις).
Συνολικά, τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου αντανακλούν (α) γενικά τις επίπεδες υποκείμενες τάσεις του ΝΙΙ (πλην της Τράπεζας Πειραιώς +1,8%), αντισταθμισμένες από τη διαρκή απομόχλευση και τις αναδιαρθρώσεις σε χαμηλότερα επιτόκια, (β)ισχυρή παραγωγή προμηθειών, σε όλες εκτός της Πειραιώς, (γ) αυξημένα επαναλαμβανόμενα επίπεδα OpEx, εκτός από την Εθνική Τράπεζα, που καθοδηγούνται από τα G&As (κόστος διαχείρισης και αποκατάστασης NPL και υπηρεσίες τρίτων) και την εποχικότητα, δ) μειωμένες απομειώσεις δανείων εκτός από την Alpha Bank.
Στο μέτωπο ρευστότητας, οι τράπεζες σημείωσαν εισροές ύψους 1,2-1,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, εκτός από την Alpha που παρουσίασε οριακές εκροές, με την ELA να εξαλείφεται για όλες τις τράπεζες.
Επιπλέον, όλες οι τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν το απόθεμα των NPEs / NPLs και ανακοίνωσαν τους νέους στόχους για την περίοδο 2018-21.
Τέλος, ο δείκτης CET1 υποχώρησε στο 14,0-17,4% το ή στο 10,9-14,0% με βάση τη Βασιλεία 3 και ton pro forma πλήρη αντίκτυπο του IFRS 9.
Όσον αφορά το 2019, κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων, οι τράπεζες εκτιμούν σταθεροποίηση των NII, υψηλότερα έσοδα από αμοιβές, χαμηλότερο OpEx και απομειώσεις δανείων (CoR c 1,5-2%).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης