Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η «Ιαπωνοποίηση» της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής δεν θα είναι και τόσο κακή επιλογή

Nomura: Η «Ιαπωνοποίηση» της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής δεν θα είναι και τόσο κακή επιλογή
Παράγοντες των αγορών ανησυχούν για το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να κινείται στα βήματα της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας
Την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει ανησυχούν για το εάν θα κινηθούν στον δρόμο που χάραξε η Ιαπωνία όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura.
Η δήλωση αυτή έγινε στον απόηχο της ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα αναβάλλει τα σχέδια για την ομαλοποίηση της πολιτικής, λόγω ανησυχιών για απότομη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης τους επόμενους μήνες.
Αντ' αυτού, η ΕΚΤ δήλωσε ότι σκοπεύει να παράσχει ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα στις τράπεζες και να καθυστερήσει την προγραμματισμένη αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2020.
Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε τις ανησυχίες μεταξύ ορισμένων παραγόντων της αγοράς, ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να ακολουθήσει τον δρόμο της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας.
Μιλώντας στο CNBC ο Richard Koo της Nomura δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «ανησυχούν τόσο για την Ιαπωνοποίηση».
Φοβούνται ότι θα έχουν «πολύ αργή ανάπτυξη, αποπληθωρισμό και ότι τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα» δήλωσε ο Koo πριν προσθέσει: «Όσοι από εμάς ήμασταν στην Ιαπωνία δεν περάσαμε άσχημα».
Ο όρος «Ιαπωνικοποίηση» αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου μια οικονομία θα υποστεί μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, συνοδευόμενη από χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού.
Ως αποτέλεσμα, τα επιτόκια θα παραμένουν χαμηλά.
Σημειώνεται ότι τα επιτόκια δεν έχουν αυξηθεί ούτε στην ευρωζώνη ούτε στην Ιαπωνία από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Στον αντίποδα, η Fed -την ίδια περίοδο- έχει αυξήσει εννέα φορές τα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης