Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αθ. Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Επιτελική Μονάδα μεταρρυθμίσεων στο Υπουργείο Βιομηχανίας

Αθ. Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Επιτελική Μονάδα μεταρρυθμίσεων στο Υπουργείο Βιομηχανίας
Άρθρο του Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιου Σαββάκη
Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης πρόσφατα ανέλαβε την πρωτοβουλία έναρξης του δημόσιου διαλόγου για την προσαρμογή της Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής στις κατευθύνσεις της αντίστοιχης ευρωπαϊκής.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα βιομηχανίας κ. Πιτσιόρλα για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία ευελπιστούμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων μερών επί των προϋποθέσεων προσαρμογής της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής στα δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας.
Είμαστε αισιόδοξοι, ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Υπουργείου θα καταλήξει σε μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για το μέλλον της ελληνικής μεταποιητικής δραστηριότητας.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη προχωρά με στρατηγικό σχέδιο στην επαναβιομηχάνισή της.
Η Ευρώπη, για άλλη μια φορά, μας δείχνει το δρόμο.
Η διαρκής οπισθοδρόμηση των τελευταίων δεκαετιών πρέπει να πάψει και η χώρα μας να ξεκινήσει συναινετικά το μεγάλο έργο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας.
Όμως, η ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας και η προσαρμογή της βιομηχανίας σε όσα θα συμβούν από το κύμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δεν θα γίνουν πραγματικότητα, όσο η υπέρογκη φορολογία των επιχειρήσεων εξακολουθεί να απειλεί την καθημερινή λειτουργία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.
Ο ΣΒΕ, για τη μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση που έχει έδρα την ελληνική περιφέρεια και η οποία ξεχασμένη από τις κυβερνήσεις παλεύει για την επιβίωσή της, προτείνει:

- Τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο επίπεδο του 15%.
- Την εκλογίκευση των εργοδοτικών εισφορών, για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στη βιομηχανία.
- Την κατάργηση των πάσης φύσεως τελών και επιβαρύνσεων των μεταποιητικών επιχειρήσεων, τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως ανταποδοτικότητα.
- Την ενίσχυση της ρευστότητας των υγιών μεταποιητικών επιχειρήσεων, την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και τη διευθέτηση του μεγάλου ζητήματος των «κόκκινων δανείων».
- Την άσκηση έμμεσης κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής, ειδικά για προϊόντα, κλάδους, περιφέρειες ή/και μεμονωμένες περιοχές της χώρας μας, που θα πρέπει να αναδειχθούν, καθόσον είτε κατέχουν, είτε με συγκεκριμένες αποφάσεις μπορούν να αποκτήσουν, διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
- Την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων μεταποίησης, μέσω της μείωσης του κόστους ενέργειας για τη μεταποίηση.
- Τη διευκόλυνση υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων
- Την έμπρακτη υποστήριξη της παραγωγής καινοτομίας, ειδικά από τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις.
- Την εντατικοποίηση των προσπαθειών διεθνοποίησης και εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας, και,
- Τον ουσιαστικό έλεγχο της αγοράς.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση όλων των παραπάνω προτάσεων, είναι η ουσιαστική δομική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Βιομηχανίας, που πρέπει να αποκτήσει νέο έμψυχο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και τα κατάλληλα τεχνικά μέσα.
Πιστεύουμε και προτείνουμε ότι θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί μια «Επιτελική Μονάδα» που θα αναλάβει να προτείνει τις σχετικές μεταρρυθμίσεις.
Ο ΣΒΕ, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος που εκπροσωπεί τη μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση της περιφέρειας, μπορεί να εισφέρει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Αθανάσιος Σαββάκης
Πρόεδρος ΣΒΒΕ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης