Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής το ελληνικό ΥΠΕΞ

tags :
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής το ελληνικό ΥΠΕΞ
Ο υφυπουργός Εξωτερικών συζήτησε με την υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας της Ιορδανίας τη συνεργασία σε τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και τις οικονομικές σχέσεις
Τριήμερη επίσκεψη στην Ιορδανία πραγματοποιεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης συμμετέχοντας στο ‘World Economic Forum on the Middle East and North Africa' που λαμβάνει χώρα στην Νεκρά Θάλασσα.
Στο περιθώριο του forum ο κ. Μπόλαρης είχε συνάντηση σήμερα (6/4) με την Σεΐχισσα Bodour bint Sultan Al Qasimi, διευθύνουσα σύμβουλο και ιδρυτικό μέλος του Kalimat Group και πρόεδρο της Ένωσης Εκδοτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η συζήτηση εστιάστηκε στην επικείμενη παρουσία του υφυπουργού στην πόλη Sharjah του Dubai για την παράδοση της προεδρίας του World Book Capital της UNESCO από την Αθήνα που ήταν η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το έτος 2018.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών πρότεινε να μην αποτελέσει η παράδοση της Πρωτεύουσας Βιβλίου μία τυπική διαδικασία, αλλά να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα του βιβλίου και να πραγματοποιηθούν συνέργειες ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προγραμματίζοντας εκδόσεις και μεταφράσεις βιβλίων που αφορούν την ελληνική ιστορία, φιλοσοφία και λογοτεχνία. Σκοπός της πρότασης του κ. Μπόλαρη ήταν η εμβάθυνση των σχέσεων στον πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και μορφωτικό τομέα και ως παράγωγο στον επιχειρηματικό τομέα.
Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Maria Magdalena Grigore, με την οποία συζήτησε θέματα πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόταση που είχε υποβάλει ο κ. Μπόλαρης στο πλαίσιο των διμερών συζητήσεων στο Βουκουρέστι κατά την επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα, και αφορούσε ανάπτυξη συνεργειών για την συνδιοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων το 2021 στις δύο χώρες με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης της εθνικής Παλιγγενεσίας της Ελλάδας, η οποία είχε ξεσπάσει ταυτόχρονα στις παραδουνάβιες περιοχές και την Πελοπόννησο.
Η Ρουμάνα ομόλογός του ανταποκρίθηκε στην πρόταση και πρότεινε την θέσπιση έτους φιλίας Ελλάδας- Ρουμανίας, που να εστιάζει τόσο στην κοινή μας ιστορία όσο και στη λογοτεχνία και τη γλώσσα.
Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την υπουργό Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιορδανίας, Mary Kawar, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν τα μέτρα περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου αλλά και τις εν γένει οικονομικές σχέσεις, καθώς και την εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης