Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν έχει βάλει νερό στο κρασί του – Οι πολίτες δεν θα δώσουν λευκή επιταγή στον Τσίπρα

Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν έχει βάλει νερό στο κρασί του – Οι πολίτες δεν θα δώσουν λευκή επιταγή στον Τσίπρα
«Οι πολίτες δεν θα δώσουν λευκή επιταγή ούτε στον Τσίπρα, ούτε στους υπουργούς του παρελθόντος», ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης
Οι Έλληνες που νιώθουν Ευρωπαίοι χωρίς «ναι μεν αλλά», θα ενισχύσουν με την ψήφο τους το Ποτάμι στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Την βεβαιότητα αυτή εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης,  μιλώντας το Σάββατο 6/4 σε δημοσιογράφους Περιφερειακών Μέσων.
Έκανε αναφορά στην περιοδεία του που ξεκίνησε - μαζί με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του Ποταμιού - από την πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο με στόχο να φτάσουν στον Έβρο, αφού πρώτα θα έχουν περάσει από όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας και δεκάδες άλλες πόλεις και χωριά.
«Απευθυνόμαστε στους Έλληνες που πιστεύουν στην Ευρώπη, όλους αυτούς που σήμερα είναι σε απόγνωση», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης και εξήγησε: «μπορεί να δηλώνεις ευρωπαϊστής και να καλύπτεις τον Μαδούρο;
Μπορεί να δηλώνεις ευρωπαϊστής και να απαγορεύεις τα μη κρατικά Πανεπιστήμια;» αναρωτήθηκε για τον πρωθυπουργό.
Αντιστοίχως χαρακτήρισε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τη Ν.Δ ως «ευρωπαϊστές με αστερίσκο». «Δεν τόλμησαν να ψηφίσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.
Συνεχίζουν να εναντιώνονται στην διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια» είπε.
Ερωτώμενος αν η μάχη των ευρωεκλογών είναι και μια δημοσκόπηση για την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι οι πολίτες προφανώς και θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους απέναντι σε μια ανίκανη και καιροσκοπική κυβερνητική πολιτική,  αλλά αυτή η ψήφος πρέπει να έχει και καθαρά ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.
«Ο κ.Τσίπρας κυβέρνησε τέσσερα χρόνια με τους ακροδεξιούς Καμμένους και τώρα κάνει πως δεν τους ξέρει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης,  τονίζοντας όμως ότι οι πολίτες δεν πρέπει να δώσουν και λευκή επιταγή στους υπουργούς του παρελθόντος που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να επιστρέψουν στην εξουσία αυτοί και οι κομματικοί τους στρατοί».
«Το Ποτάμι δεν έχει βάλει νερό στο κρασί του», τόνισε σε άλλο σημείο , κατηγορώντας τα παλιά κόμματα – αυτά που κυβέρνησαν ή που κυβερνούν – ότι οι κωλοτούμπες τους και οι αποφάσεις τους επιβάλλονται από συμφέροντα, συντεχνίες και την σκέψη στο «κομματικό κόστος».
«Και εμείς κάνουμε λάθη», παραδέχθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά «είναι λάθη από αυτά που κάνει όποιος δουλεύει» και όχι «κόλπα», «παιγνίδια» και «μικροκομματικά τεχνάσματα».
Ερωτώμενος για την συμφωνία φύλαξης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είπε ότι ήταν μια επιβεβλημένη απόφαση γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε κενά στα βόρεια σύνορα μας, κενά από τα οποία θα παρεισδύσει η τουρκική πολιτική.
Απαντώντας ο κ. Θεοδωράκης σε ερωτήματα, έκανε τις εξής επισημάνσεις:
-Καμία χώρα δεν έφυγε από την κρίση, χωρίς να δώσει σημασία στην παιδεία της.
«Οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας είναι πρόχειρες. Πρέπει να ενισχύσουμε την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.
Κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα πρέπει να έχει Πανεπιστήμιο συνδεδεμένο με την τοπική οικονομική ζωή.
Η Ελλάδα και όχι η Κωνσταντινούπολη, θα έπρεπε να είναι η κυψέλη για τους πληθυσμούς από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή που θέλουν να σπουδάσουν», όπως είπε.
-Το περιβάλλον είναι απόλυτη προτεραιότητα.
«Η ΕΕ πρέπει να πάρει όλες τις μεγάλες αποφάσεις για να ελέγξουμε όσο μπορούμε την κλιματική αλλαγή και να προστατεύσουμε την υγεία μας με λιγότερα φυτοφάρμακα στην γη της Ευρώπης.
Και στην Ελλάδα πρέπει μέσα στην επόμενη πενταετία να ξεμπερδεύουμε με τις ανοιχτές χωματερές και τις ανεξέλεγκτες αποχετεύσεις που καταλήγουν στην θάλασσα», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.
Ο  Σταύρος Θεοδωράκης στην συνέχεια μαζί με τον αντιπρόεδρο του Ποταμιού Γιώργο Μαυρωτά συμμετείχαν στην παρουσίαση 19 υποψηφίων ευρωβουλευτών του Κινήματος, σε δημοσιογράφους των Περιφερειακών Μέσων.
 
Οι καθαρές προτάσεις για την Ευρώπη 19 υποψηφίων

Στο Polis Art Cafe στην καρδιά της Αθήνας δημοσιογράφοι Περιφερειακών Μέσων είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με 19 υποψήφιους ευρωβουλευτές του Ποταμιού.
Στην συνάντηση - το απόγευμα του Σαββάτου - ήταν παρόντες ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.
Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές αυτοπαρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους ως εξής:

-"Παντελής Αβραμίδης ιδιοκτήτη μικροζυθοποιίας:
Θέλω η χώρα μου να πει όχι στον ασπρόμαυρο κόσμο που θέλουν να μας επιβάλλουν και είμαι με το Ποτάμι, γιατί το Ποτάμι θέλει μια Ευρώπη πολύχρωμη, μια Ελλάδα πολύχρωμη.
Μια Ελλάδα που θα κατανοεί τον πολύπλοκο κόσμο και δεν θα σύρεται από απλουστεύσεις.

-Θανάσης Αναγνωστόπουλος – Δικηγόρος Δρ. Ποινικού Δικαίου:
Τα τελευταία χρόνια η ΝΔ δυο φορές έχει σταθεί αντίθετη στην Ευρώπη, την πρώτη φορά το 2010 με τον κ. Σαμαρά, τη δεύτερη φορά τώρα με τον κ. Μητσοτάκη με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 σχεδόν έριξε την Ελλάδα στον γκρεμό και από τότε εξακολουθεί να είναι ένας απρόθυμος εφαρμοστής του Μνημονίου που ο ίδιος ψήφισε. Τ
ο μόνο Κόμμα το οποίο έχει συμπαγή και σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό είναι το Ποτάμι.
Γι' αυτό: αν θες Ευρώπη, ψήφισε Ποτάμι!

-Μαρία Δαμανάκη δικηγόρος:
Το σύνθημα μου είναι «Ισότιμοι στην Ευρώπη». Ισότιμοι ως κράτη - μέλη, δεν θέλουμε μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων. Ισότιμοι ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισότιμοι στην απόλαυση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Σήμερα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σύνολο 751 ευρωβουλευτών υπάρχουν μόνο 10 νέοι άνθρωποι έως 35 ετών και μόνο οι 2 από αυτούς είναι νέες γυναίκες.

-Γιώργος Δημακόπουλος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός:
Η μεγαλύτερη επιτυχία των δυνάμεων που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι το 53% που είπε ναι στο Brexit.
Ποια ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία τους; Επίσης το Brexit.
Για τρία χρόνια η Μεγάλη Βρετανία είναι μετέωρη, δεν έχει ούτε μπρος ούτε πίσω.
Στην ίδια δεινή θέση θα μπορούσε να είχε βρεθεί και η Ελλάδα το 2015 αν δεν υπήρχε το Ποτάμι στην Βουλή, να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Αν ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του Ποταμιού δεν φώναζαν τότε «Φέρτε μας μια συμφωνία με την Ευρώπη και ας τη λένε και Ρόζα Λούξεμπουργκ», τώρα η Ελλάδα θα ήταν εκτός Ευρώπης.

-Όθωνας Καίσαρης, Διαχειριστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων:
Συντάσσομαι με το Ποτάμι γιατί θέλω μια δυναμική Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη.

-Μάρω Κακαβέλα, Μηχανολόγος Μηχανικός:
Το να μένω σε ένα καναπέ και να κάνω κριτική με τους φίλους μου ότι «πρέπει τα πράγματα να αλλάξουν», θα ήταν ένα πράγμα στείρο. Ο καναπές μας κρατάει πίσω, βουλιάζουμε και γυρίζουμε σε ένα μεσαιωνικό τρόπο σκέψης. Βλέποντας λοιπόν την ευρωπαϊκή πρόταση του Ποταμιού είδα και το δικό μου το όραμα και αποφάσισα να το προβάλλω και εγώ προς τα έξω.

-Γιώργος Κακλίκης – Πρέσβης επί Τιμή:
Το Ποτάμι έχει ανθρώπους που ξέρουν, έχει ανθρώπους που έχουν δουλέψει και είναι ικανοί να εκπροσωπήσουν την χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με γνώση και αξιοπρέπεια.
Το Ποτάμι έχει στην προμετωπίδα του πλέον την ευρωπαϊκή αναγέννηση. Μια αναγέννηση που επαγγέλθηκε και ο Πρόεδρος Μακρόν, μια αναγέννηση η οποία περιλαμβάνει μια ποικιλία θεμάτων από την ευρωπαϊκή άμυνα μέχρι την οικολογική προστασία της Ευρώπης.

-Γιώργος Κορκόβελος, στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Οι 500.000 νέοι που έφυγαν από την Ελλάδα, αλλά και όλοι οι άλλοι που ζούμε έξω από την Ελλάδα, πρέπει να μείνουμε διασυνδεδεμένοι με την πατρίδα.
Να δημιουργηθούν κίνητρα, να δούμε την επιχειρηματικότητα - το φιλελεύθερο μοντέλο της Ευρώπης που προασπίζεται το Ποτάμι.
Ένα Ποτάμι που δεν έχει εθνικές αγκυλώσεις και ταυτίζεται με τις απόψεις Μακρόν που προχωρούν την Ευρώπη μπροστά,

-Κωνσταντίνος Κούρος, ιδιωτικός υπάλληλος:
Είμαι μέλος της γενιάς «Υ», 2 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι γεννηθήκαμε μετά το 1980, μια γενιά που είναι απούσα από την πολιτική, απούσα στην ουσία γιατί το θέλουν κάποιοι.
Συμμετέχω για να πείσω όσους περισσότερους γίνεται της γενιάς μας να συμμετάσχουν για να μπορέσουμε πλέον να αποφασίζουμε εμείς για μας και όχι κάποιοι άλλοι για μας και γιατί το Ποτάμι πάντα σκέφτεται ευρωπαϊκά, αλλά πάντα δρα για την Ελλάδα.

-Γιάννης Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου:
Η προσωπική μου διαδρομή από την ελληνική Περιφέρεια από την ακριτική Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και από εκεί στη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Δανία, είναι μια εμπειρία που θα ήθελα να μπορούν να έχουν όλοι όσοι ζουν σε αυτή τη χώρα ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής τάξης ή καταγωγής.
Γιατί η ισότητα των ευκαιριών δίνει την ευκαιρία, την ελευθερία να τα καταφέρουν όλοι.
Ας αφήσουμε τους ανθρώπους να δημιουργήσουν και να προσηλωθούν στα όνειρά τους. Ας ψηφίσουμε το Ποτάμι.

-Ξένη Μπαλωτή στέλεχος του Κόμματος La République En Marche:
Βρίσκομαι στο ευρωψηφοδέλτιο ως εκπρόσωπος του Κόμματος La République En Marche του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Το Ποτάμι συνηθίζει να εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή πάντα με πρωτότυπες ιδέες. Εδώ συνδυάζει κάτι εξαιρετικό: τον ρομαντισμό, με τον ρεαλισμό. Είναι ρομαντισμός να σκέφτεσαι ότι μπορείς να μπεις στο Δούναβη από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και να φτάσεις μέχρι τις Βρυξέλλες, είναι ρεαλισμός να ξέρεις ότι η Ελλάδα –και εδώ μιλάω ως ιστορικός- δεν είχε ποτέ αναγέννηση στην ιστορία της και το Ποτάμι μπορεί να φέρει αυτή την αναγέννηση.

-Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ερευνητής σεισμολόγος, συνεργάτης της UNESCO:
Δεν θα ήμουν υποψήφιος εάν δεν υπήρχε το Ποτάμι.
Θέλω περισσότερη Ευρώπη στην Ελλάδα, γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι οι καλές πρακτικές της Ευρώπης μπολιάζονται ωραία στη χώρα μας και την κάνουν να προοδεύει.
Θέλω όμως και περισσότερη Ελλάδα στην Ευρώπη γιατί κανείς δεν αγνοεί ότι η Ελλάδα είναι το πολιτιστικό υπόβαθρο της Ευρώπης.
Η Ελλάδα δεν είναι μικρή χώρα, η Ελλάδα είναι ένας μεγάλος φάρος αστείρευτης πολιτιστικής κληρονομιάς που μπορεί να παίξει ως μεγαλύτερη από ό,τι φαίνεται χώρα, δραστικό ρόλο μέσα στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

-Γιώργος Σαγιάνης, αυτοκινητιστής:
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι.
Ο ένας δρόμος οδηγεί σε περισσότερη Ευρώπη και στην ολοκλήρωσή της, ο άλλος οδηγεί στον ευρωσκεπτικισμό και σε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την πορεία της Ευρώπης.
Ο ελληνικός λαός πρέπει με την ψήφο του να στείλει και πάλι το Ποτάμι δυνατό στην Ευρωβουλή για να παλέψει για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

-Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Το 1940 ο Κωνσταντίνος Καραγιαννίδης από την Ελλάδα και ο Φερούτσο Βάτσα από την Ιταλία συναντιούνται στα βουνά της Αλβανίας, για να πολεμήσουν και να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον.
Εβδομήντα χρόνια μετά η Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου που κάθεται εδώ και ο Φεντερίκο Κουπέλι, εγγόνια του Κωνσταντίνου και του Φερούτσο, γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν, έγιναν ζευγάρι, είναι μαζί και είναι ασφαλείς.
Έχουν ένα παιδί που είναι Ιταλός, είναι Έλληνας και πάνω απ' όλα είναι Ευρωπαίος.
Είμαι κομμάτι μιας γενιάς που γνώρισε μόνο συνεργασία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς και αρνούμαι να γίνω κομμάτι αυτής της γενιάς που ξέχασε τι υπήρχε στην Ευρώπη, πριν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος Ακτιβιστής:
Μπορεί να με γνωρίζετε και ως E-Lawyer από το ιστολόγιο που έχω στο διαδίκτυο εδώ και 15 χρόνια στο οποίο αναλύω θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή.
Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα αναδειχθεί από αυτές τις ευρωεκλογές θα ψηφίσει την καινούργια Οδηγία για την ίση μεταχείριση χωρίς διακρίσεις λόγω γλώσσας, φυλής, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου.
Είναι πολύ κρίσιμο σε αυτό το ευρωκοινοβούλιο να υπάρχουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις γιατί αυτές θα δώσουν το θετικό περιεχόμενο σε αυτά τα νομοθετήματα και όχι οι ακραίοι και λαϊκιστές οι οποίοι θα στρεβλώσουν τις ελευθερίες και θα παραβιάσουν την αρχή της ισότητας και όλα αυτά για τα οποία έχουμε παλέψει πάρα πολλά χρόνια μέσα στην Ευρώπη.

-Θεόδωρος Τσίκας πολιτικός επιστήμων:
Στην πολιτική μου πορεία έχω υπάρξει και συνεργάτης ευρωβουλευτών της Ανανεωτικής Αριστεράς όπως ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης.
Δίνω αυτή τη μάχη με αισιοδοξία και μαχητικότητα και με μεγάλη έμπνευση γιατί συνδυάζω τα επιστημονικά με τα πολιτικά μου ενδιαφέροντα.
Οι πολίτες που πιστεύουν στον ορθό λόγο, στον εκσυγχρονισμό, στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις έχουν λόγο να στηρίξουν το Ποτάμι.
Γιατί το Ποτάμι είναι η δύναμη που μιλάει ανοιχτά για την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία που έχει τον στόχο μιας ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, που είναι εναντίου του Αριστερού και του Δεξιού λαϊκισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

-Στέλιος Φενέκος υποναύαρχος εν αποστρατεία και Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών:
Η συνεργασία της Κοινωνίας Αξιών με το Ποτάμι βασίστηκε σε μια ταυτότητα απόψεων και σε μια κριτική διάθεση να βελτιώσουμε τα πράγματα γιατί είμαστε και τα δυο Κόμματα δράσεων και οραμάτων.
Πρέπει να διεκδικήσουμε για την Ελλάδα ένα αναπτυξιακό, οικονομικό πρόγραμμα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα του χρέους και τα ζητήματα ανάπτυξης και οικονομικής βελτίωσης της χώρας μας.
Να διεκδικήσουμε την αναγνώριση του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου, των ενιαίων συνόρων με ευθύνη όλων των χωρών στη φύλαξή τους και τη διαφύλαξη της ασφάλειας με ενιαίο χειρισμό όλων των ζητημάτων των μεταναστών και του ασύλου.
Αν η Ευρώπη υπερασπιστεί στις παγκόσμιες κρίσεις τις ανθρωπιστικές της αξίες τότε θα έχουμε ένα καλύτερο κόσμο αύριο.

-Θεοδώρα Κυριακή Φιλάνδρα, ιδιωτική υπάλληλος:
Πρέπει να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την ισότητα και την ισονομία των γυναικών στον επαγγελματικό στίβο.
Ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση σε παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, γιατί δυστυχώς πολλοί νέοι δεν επιλέγουν να μπουν στην εκπαίδευση πλέον, αντιμετωπίζοντας διάφορα οικονομικά προβλήματα.
Οφείλουμε να δώσουμε πάλι όραμα και ελπίδα στους νέους για να προχωρήσουν και να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν τη νέα Ευρώπη.

-Θανάσης Χειμωνάς, συγγραφέας:
Σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ταλανίζεται από την οικονομική κρίση, από το Brexit, από τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον ευρωσκεπτικισμό, τον φασισμό, τον νεοναζισμό είναι αναγκαίο, χρειάζεται να ακούγονται προοδευτικές φωνές.
Η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα κακά τα ψέματα η μόνη πραγματικά αυθεντικά προοδευτική φιλοευρωπαϊκή φωνή είναι αυτή του Ποταμιού και πρέπει να ακούγεται και εντός και εκτός συνόρων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης