Τουρκία: Βαριά η απώλεια της Κωνσταντινούπολης στις δημοτικές εκλογές για τον Erdogan - Ζητά και νέα καταμέτρηση

Τουρκία: Βαριά η απώλεια της Κωνσταντινούπολης στις δημοτικές εκλογές για τον Erdogan - Ζητά και νέα καταμέτρηση
Ο εκλεγείς Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu κατηγορεί τον Erdogan ότι κερδίζει χρόνο για να διαγράψει τις καταχρήσεις στον δήμο
Αποφασισμένος να «κερδίσει» την Κωνσταντινούπολη με κάθε τρόπο είναι ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, ο οποίος μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πόλη, ζητά νέα καταμέτρηση, της δεύτερη μέχρι σήμερα.
Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του προέδρου Erdogan, Ali Ishan Yavuz, δήλωσε πως χθες Σάββατο κατατέθηκε αίτημα στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) για νέα καταμέτρηση των ψήφων σε μία από τις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης.
"Σήμερα, θα ζητήσουμε από την YSK, μέσω του επαρχιακού παραρτήματός της, νέα καταμέτρηση όλων των ψήφων στο σύνολο των (υπόλοιπων) περιφερειών, στις 38 περιφέρειες", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο πρόεδρος Erdogan έχει χάσει την Κωνσταντινούπολη, σε μια χωρίς προηγούμενο οπισθοχώρηση στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπου η αντιπολίτευση κέρδισε στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας τις οποίες το AKP και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του είχαν υπό τον έλεγχό τους εδώ και 25 χρόνια.
Όμως καταγγέλλοντας "κατάφωρες παρατυπίες" στη διάρκεια της ψηφοφορίας, το AKP είχε καταθέσει στις αρχή της εβδομάδας μια πρώτη προσφυγή ζητώντας νέα μερική καταμέτρηση, κυρίως των ψηφοδελτίων που προσμετρήθηκαν στα άκυρα.
Νέα μερική καταμέτρηση διεξάγεται επίσης στην Άγκυρα, όπου ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Manshur Yavash, προηγείται καθαρά σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.
Ο Yavuz δήλωσε πως μετά τη νέα καταμέτρηση του 70% περίπου των άκυρων ψηφοδελτίων, η διαφορά που χωρίζει τον υποψήφιο του AKP από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη μειώθηκε σε λιγότερες από 16.500 ψήφους, έναντι τουλάχιστον 25.000 κατά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων.
Είναι μια πολύ μικρή διαφορά για μια πόλη 15 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο κάθε υποψήφιος έλαβε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ψήφους.
Ο αντιπρόεδρος του AKP δήλωσε σήμερα πως η ψηφοφορία στις δημοτικές εκλογές σημαδεύτηκε από "οργανωμένες παραβάσεις, είναι κάτι πέραν ενός απλού ατομικού λάθους".
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη Ekrem Imamoglu κατηγόρησε το AKP ότι επιδιώκει να κερδίσει χρόνο πολλαπλασιάζοντας τις προσφυγές ώστε να διαγράψει κάθε ίχνος ενδεχόμενων καταχρήσεων στον δήμο.
Ο υποψήφιος του AKP στην Κωνσταντινούπολη είναι ο πρώην πρωθυπουργός Yildirim, ένα ‘βαρύ’ όνομα του κυβερνώντος κόμματος που ανήκει στο περιβάλλον του Erdogan.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS