Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δασμοί και εκλογές απειλούν τη νέα εμπορική συμφωνία στη Βόρεια Αμερική

Δασμοί και εκλογές απειλούν τη νέα εμπορική συμφωνία στη Βόρεια Αμερική
H νέα συμφωνία δεν έχει τερματίσει τις εμπορικές εντάσεις στη Βόρεια Αμερική
Στα χαρτιά κινδυνεύει να μείνει η νέα NAFTA, η εμπορική συμφωνία συνολικής αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων στην οποία κατέληξαν πριν από έξι μήνες οι ΗΠΑ, το Μεξικό και Καναδάς.
Οι τρεις χώρες της Βορείου Αμερικής κατέληξαν στη νέα συμφωνία ΗΠΑ  - Μεξικού – Καναδά  (USMCA) στις 30 Σεπτεμβρίου, μετά από ένα έτος δύσκολων διαπραγματεύσεων, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος  Donald Trump ζήτησε να επαναδιαπραγματευθεί ή να τερματιστεί η προηγούμενη εμπορική συμφωνία.
Ωστόσο η νέα συμφωνία δεν έχει τερματίσει τις εμπορικές εντάσεις στη Βόρεια Αμερική, σημειώνει το Reuters.
Εάν η επικύρωσή της καθυστερήσει πολύ περισσότερο, θα μπορούσε να γίνει όμηρος των εκλογικών αναμετρήσεων.
Οι ΗΠΑ έχουν τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2020 ενώ ο Καναδάς διεξάγει ομοσπονδιακές εκλογές τον Οκτώβριο.
Η καθυστέρηση αυτή σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι αβέβαιες σχετικά με το πλαίσιο που θα διέπει τις μελλοντικές επενδύσεις στην περιοχή.
«Η USMCA έχει πρόβλημ»α, δήλωσε ο Andres Rozental, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού για τη Βόρεια Αμερική.
Ο Rozental δήλωσε ότι η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών και των συνδικάτων των ΗΠΑ στις εργασιακές διατάξεις της συμφωνίας, καθώς και η κατάχρηση των δασμών, κάνει την έγκρισή της σχεδόν  απίθανη.
Το κοινοβούλιο του Καναδά πρέπει επίσης να επικυρώσει τη συνθήκη και οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σφιχτό.
Οι σημερινοί βουλευτές έχουν μόνο λίγες εβδομάδες εργασίας πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου τον Ιούνιο και τα μέλη του νέου Κοινοβουλίου θα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ασχοληθούν με την επικύρωση μέχρι το 2020.
Ο Trump εμφανίστηκε απογοητευμένος με την δημοκρατική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αποτυχία υπογραφής της USMCA.
Έχει απειλήσει να αποχωρήσει από το παλιό σύμφωνο, τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), εάν το Κογκρέσο δεν επισπεύσει τις διαδικασίες.
Εάν ο Trump αποσυρθεί από τη NAFTA, τα τρία κράτη θα επανέλθουν στους εμπορικούς κανόνες του 1994 πριν τεθεί σε ισχύ η εμπορική συμφωνία.
Ο Καναδάς και το Μεξικό ζητούν απαλλαγή από τους δασμούς των ΗΠΑ για παγκόσμιες εισαγωγές μετάλλων που επιβλήθηκαν το 2018.
Οι δασμοί μετάλλων δεν συμπεριλήφθηκαν στην USMCA και το Μεξικό και ο Καναδάς επιδιώκουν να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα.
Το Μεξικό έχει απειλήσει επανειλημμένα να στοχεύσει νέα προϊόντα των ΗΠΑ μέχρι το τέλος Απριλίου, σε περίπτωση αποζημίωσης, εάν επιβληθούν δασμοί.
Εν τω μεταξύ, ο Trump προειδοποίησε με την επιβολή δασμών στις εξαγωγές αυτοκινήτων του Μεξικού, εκτός εντείνει τις προσπάθειες να σταματήσει τη διακίνηση ναρκωτικών και την παράνομη μετανάστευση.
Η κυβέρνηση του Μεξικού βρίσκεται στα τελικά στάδια της ολοκλήρωσης μιας νέας λίστας δυνητικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ που πρέπει να στοχοθετηθούν, δήλωσε η Luz Maria de la Mora, Μεξικάνα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας.
«Θα υπάρξουν λίγα πράγματα», δήλωσε στο Reuters, παραλείποντας να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να τροποποιηθεί ο κατάλογος - που αρχικά περιλάμβανε προϊόντα όπως το μπέρμπον, το τυρί, τα μηχανοκίνητα σκάφη, τα χοιρινά πόδια, ο χάλυβας και τα μήλα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης