Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συσπείρωση εθνικιστών ενόψει ευρωεκλογών - Υπό την καθοδήγηση Salvini οι Lega (Ιταλία), AfD (Γερμανία), NR (Γαλλία) και FPO (Αυστρία)

tags :
Συσπείρωση εθνικιστών ενόψει ευρωεκλογών - Υπό την καθοδήγηση Salvini οι Lega (Ιταλία), AfD (Γερμανία), NR (Γαλλία) και FPO (Αυστρία)
Κουράστηκα πια με το «φασίστες-κομουνιστές», «Αριστερά - Δεξιά», δεν ενδιαφέρει κανέναν είπε ο Salvini
Δεν είμαστε νοσταλγοί εξτρεμιστών, θέλουμε να είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη για να αλλάξουμε την Ευρώπη υποστήριξε ο επικεφαλής της Lega και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini μιλώντας στην εκδήλωση «Προς μιας Ευρώπη της κοινής λογικής», με την οποία και εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος του ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.
«Στόχος μας είναι να γίνουμε η πιο ισχυρή πολιτική ομάδα στην Ευρώπη, η πιο πολυάριθμη.
Θέλουμε να νικήσουμε και να αλλάξουμε την Ευρώπη.
Οι λαοί σηκώνουν το κεφάλι» υποστήριξε ο Salvini, ο οποίος τόνισε  ότι στην εκδήλωση αυτή (όπου το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο ηγέτης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Jorg Meuthen, ο Olli Kotro από το κόμμα των Φινλανδών και ο Anders Vistisen από το κόμμα του Λαού της Δανίας) «δεν υπάρχουν νοσταλγοί εξτρεμιστών».
«Οι μόνοι νοσταλγοί βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες» υποστήριξε ο Salvini, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει κουραστεί με το «Φασίστες – Κομουνιστές», με το «Αριστερά – Δεξιά».
«Δεν μας ενδιαφέρει και δεν ενδιαφέρει κανέναν από τα 500 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών.
Εμείς κοιτάμε στο μέλλον.
Τη συζήτηση για το παρελθόν την αφήνουμε στους ιστορικούς» είπε ο Salvini,  υποστηρίζοντας ότι η νέα πολιτική δύναμη που γεννιέται σήμερα στο Μιλάνο σκοπεύει να έχει «εκπροσώπηση σε σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη».
«Σκοπός μας είναι να γίνουμε πολλοί και να ορίσουμε Επιτρόπους» υπογράμμισε πως το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές κυβερνούν από πάντα την Ευρώπη.
«Είναι δύσκολο να μιλά για αλλαγή της Ευρώπης, αυτός που την κυβερνά εδώ και χρόνια» τόνισε ο Salvini, ο οποίος κάνει λόγο για μια «διεθνή των εθνικιστών», αναφέροντας πως «θέλουμε να αλλάξουμε ριζοσπαστικά αυτή την Ευρώπη, με τον τρόπο που οδεύουμε να επιδείξουμε στην Ιταλία».
Σημειώνεται πως στη σημερινή εκδήλωση δεν ήταν παρόντες η Marine Le Pen από το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και ο εκπρόσωπος του εθνικιστικού κόμματος των Ελεύθερων της Αυστρίας, οι οποίοι πάντως έχουν διαμηνύσει πως θα συνεργαστούν με τον Salvini.



Θα καταφέρει να συσπειρώσει τις εθνικιστικές δυνάμεις ο Salvini;

Σε προσωπική υπόθεση εξελίσσονται οι Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου για τον επικεφαλής της Ιταλικής Λέγκας Matteo Salvini ο οποίος το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω του τους Ευρωπαίους εθνικιστές.
Τους τελευταίους μήνες ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, βλέποντας την κούραση των ευρωπαίων από τα δύο μεγαλύτερα μπλόκ, τους Σοσιαλδημοκράτες και την Κεντροδεξιά, προσπαθεί να δημιουργήσει έναν νέο ισχυρό πόλο, αυτόν της ακροδεξιάς σε συνεργασία με τη Γαλλίδα πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Marine LePen και τον Αυστριακό ακροδεξιό Heinz-Christian Strache ο οποίος συγκυβερνά με τον δεξιό Sebastian Kurz.
Στόχος τους, να κάνουν ισχυρή την παρουσία τους στις Ευρωεκλογές ώστε να σχηματίσουν μια αντιπολιτευτική πτέρυγα, με έντονα ευρωσκεπτικιστική μορφή που θα μπλοκάρει ή θα ακυρώνει πολλές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.
«Η ιδέα μας είναι να συναντηθούμε ... σε ένα νέο κόμμα που αντανακλά καλύτερα τις ευρωσκεπτικές απόψεις που μας ενώνουν», δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Salvini Marco Zanni.
«Τώρα είναι η ευκαιρία μας να ενώσουμε τις δυνάμεις αυτές μια για πάντα» υπογραμμίζει.
Όμως η προσπάθεια το Salvini δεν φαίνεται να έχει ακόμη τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμα του το Reuters.

Τα αγκάθια 

Οι ακροδεξιοί ηγέτες μπορεί να μοιράζονται κοινούς ιδεολογικούς στόχους που αφορούν το μπλοκάρισμα της φιλελεύθερης πορείας της ΕΕ και την επιμονή να επιστρέψουν οι εξουσίες στα κράτη έχουν όμως πολύ μεγαλύτερες και αγεφύρωτες διαφορές που δεν κατάφερε να γεφυρώσει ούτε ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Trump, Steve Bannon, ο οποίος προσπάθησε να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των λαϊκιστικών ομάδων της Ευρώπης.
Είναι γεγονός ότι οι Ευρωεκλογές του Μάιου, θα γίνουν κάτω από νέες συνθήκες, που θα έχουν διαμορφώσει η αποχώρηση έως τότε της Βρετανίας ή όχι, η ύφεση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, το ζήτημα της ασφάλειας, η θέση της Ευρώπης απέναντι στο μεταναστευτικό τα κλειστά σύνορα και φυσικά η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών.
Η ευρωπαϊκή ομάδα που προσπαθεί να σχηματίσει ο Salvini κάτω από την αντιμεταναστευτική ατζέντα που είναι κοινή θέση όλων, προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των εδρών για τα κόμματα της ακροδεξιάς σε τουλάχιστον 27.
Μαζί με την προβλεπόμενη άνοδο που έχουν η Le Pen στη Γαλλία και ο Strache στην Αυστρία εκτιμάται ότι η ακροδεξιά θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη και 61 έδρες από 37.
Kαι σε αυτήν του την προσπάθεια ο Salvini αγκαλιάζει το κόμμα του Πολωνού πρωθυπουργού Kaczynski και φυσικά τον πρόεδρο της Ουγγαρίας Victor Orban, μετά την απομάκρυνσή του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Σύμφωνα με το Reuters, ένας από τους τομείς που η ακροδεξιά στην Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να ενωθεί σαν γροθιά είναι η Ρωσία.
Ο Salvini έχει κατά καιρούς εκφράσει τον θαυμασμό του για την αντιμεταναστευτική πολιτική του ρώσου προέδρου Putin, το ίδιος και ο Πολωνος Kaczynski, θέση με την οποία ωστόσο διαφωνούν τα ακροδεξιά κόμματα στη Δανία , τη Φινλανδία και τη Σουηδία που βλέπουν τη Ρωσία περισσότερο ως απειλή.
Ένα επιπλέον αγκάθι στις σχέσεις των κομμάτων της ακροδεξιάς είναι ότι σε μεγάλο βαθμό παραμένουν περιορισμένες στις προσωπικές σχέσεις. Όι ηγέτες τους διατηρούν προσωπικές σχέσεις αλλά δεν έχουν μεγάλη επιρροή στο εξωτερικό καθώς σπάνια στηρίζει ο ένας τον άλλο.
«Δεν υπάρχει αναγνώριση του ενός από τον άλλο», δήλωσε ο Duncan McDonnell, καθηγητής Πολιτικής Διακυβέρνησης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Griffith. Ωστόσο, ανέφερε ότι η άκρα δεξιά περιόριζε ολοένα και περισσότερο τον εαυτό της ως «μέρος μιας νέας αντίληψης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης