Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετική έκπληξη αναμένεται το προσεχές διάστημα από την Πειραιώς στο σκέλος της διαχείρισης των 28 δισ. NPEs

Θετική έκπληξη αναμένεται το προσεχές διάστημα από την Πειραιώς στο σκέλος της διαχείρισης των 28 δισ. NPEs
Τα 2 ευρώ ίσως να αντικατοπτρίζουν πιο δίκαιη αξία για την μετοχή της Πειραιώς.
Θετική έκπληξη αναμένεται το προσεχές διάστημα από την τράπεζα Πειραιώς στο σκέλος της διαχείρισης των 27 με 28 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Το bankingnews έχει παρουσιάσει αναλυτικά την πρόταση της Intrum, τις πρωτοβουλίες του Fortress και αναδείξει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε πρότασης.
Θετική εξέλιξη αποτελεί ότι το Cerberus δεν έχει πιθανότητες καθώς έχει αποδειχθεί ασυνεπές με τους εργαζομένους, σε ορισμένες χώρες παραβίασε τα συμφωνηθέντα.
Για την τράπεζα Πειραιώς προσεχώς επίκεινται θετικά νέα στο μέτωπο της διαχείρισης των προβληματικών ανοιγμάτων εξέλιξη που ήδη αποτυπώνεται και στην μετοχή καθώς από 0,62 ευρώ έχει αναρριχηθεί στα 1,6950 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 740 εκατ.
Αν και στο παρελθόν το bankingnews είχε αναφέρει ότι το 1,5 ευρώ είναι το fair value ωστόσο λόγω της συνολικής ανάκαμψης της αγοράς τα 2 ευρώ ίσως να αντικατοπτρίζουν πιο δίκαια την πραγματική αξία.
Τα 2 ευρώ χρηματιστηριακή τιμή σημαίνει 870 εκατ χρηματιστηριακή τιμή, πάνω από τα 2 ευρώ η Πειραιώς θα εμφανίζει μεγάλο χρηματιστηριακό ρίσκο.
Εξαίρεση θα αποτελέσει η ποιότητα του deal που θα ανακοινώσει η Πειραιώς με τα προβληματικά ανοίγματα.
Εν τω μεταξύ χρειάστηκαν να περάσουν πολλά τρίμηνα αλλά τελικώς η Πειραιώς κατάφερε να δείξει απτά – πραγματικά σημάδια ανάκαμψης.
Τα αποτελέσματα χρήσης 2018 σε μετά φόρων βάση 185 εκατ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ωστόσο η αύξηση αυτή οφείλεται και από χρήση του νόμου 4465 που αφορά αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος.
Η Πειραιώς είχε υιοθετήσει αυτή την πρακτική το 2017 συμψηφίζοντας φόρο 1,2 δισεκ. ευρώ – όπως και η Alpha bank το 2018 –
Η Πειραιώς στην οικονομική χρήση 2018 εμφάνισε μετά φόρων κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 185 εκατ και από διακοπείσες ζημίες 344 εκατ ευρώ.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι οι ζημίες από διακοπείσες δραστηριότητες ήταν μόλις 4 εκατ ενώ πολλά στοιχεία του ισολογισμού επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη.
Σε προ φόρων βάση τα κέρδη ανήλθαν σε 80 εκατ εκ των οποίων από τις κύριες δραστηριότητες προέκυψαν κέρδη 538 εκατ ευρώ και από την PLU δηλαδή τα προβληματικά δάνεια ζημίες 458 εκατ ευρώ.
Τα προ προβλέψεων κέρδη τα οποία είναι και ο πιο ρεαλιστικός αριθμοδείκτης εμφάνισαν βελτίωση καθώς ανήλθαν στα 226 εκατ στο δ΄ τρίμηνο από 209 εκατ στο γ΄ τρίμηνο.
Συνολικά ανήλθαν στα 851 εκατ ευρώ τα προ προβλέψεων έσοδα ή PPI το 2018 από 887 εκατ το 2017 σημειώνοντας οριακή μείωση.
Τα NPEs ανήλθαν στο τέλος του 2018 στα 27,3 δισεκ. ευρώ με στόχο να μειωθούν στα 22,9 δισεκ. στο τέλος 2019.
Τα NPEs ανέρχονται σε 53,1% ενώ ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις coverage ratio διαμορφώνεται στο 49%.
Τα 27,3 δισεκ. NPEs ται ως εξής 18,3 δισεκ. επιχειρηματικά προβληματικά δάνεια, στεγαστικά 6,2 δισεκ. και καταναλωτικά 2,8 δισεκ.
Να τονιστεί ότι οι νέες προβλέψεις που διενήργησε η Πειραιώς στο 2018 ανήλθαν στα 599 εκατ ευρώ.
Τα κεφάλαια της τράπεζας διαμορφώνονται σε 6,48 δισεκ. μειώθηκαν σε σχέση με τα 6,7 δισεκ. του 9μηνου 2018 με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 να ανέρχεται σε 13,98%.
Με όρους πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας 3 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται σε 10,93% ή 4,9 δισεκ. οριακά αυξημένα σε σχέση με το 9μηνο του 2018.
Η τράπεζα Πειραιώς μετά από καιρό εμφάνισε τα πρώτα θετικά σημάδια στον ισολογισμό της με κυριότερες επιδόσεις τα προ προβλέψεων έσοδα και την δραστική μείωση των ζημιών από τις μη επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης