Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ για Γαλλία: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις παρά τα «κίτρινα γιλέκα» - Στο 1,3% η ανάπτυξη του 2019 και 2020

ΟΟΣΑ για Γαλλία: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις παρά τα «κίτρινα γιλέκα» - Στο 1,3% η ανάπτυξη του 2019 και 2020
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει στην εξαμηνιαία έκθεση του την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία
Την ανάγκη συνέχισης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία παρά την αντίδραση των «κίτρινων γιλέκων» και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεση του για την ίδια χώρα.
Κατά το προηγούμενο έτος, ο Macron ήρθε αντιμέτωπος με τις δηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και αφού αναθεώρησε τους εργατικούς νόμους ώστε να γίνουν πιο εύκολες οι προσλήψεις και οι απολύσεις, από τότε έχει μείνει πίσω όσον αφορά στην προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Η συνέχιση των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τα πρόσφατα μέτρα, είναι βασικός παράγοντας για τη μείωση της ανεργίας» τονίζει ο ΟΟΣΑ και συμπληρώνει «ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις σε κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού θα πρέπει να αντισταθμιστούν για να εξασφαλιστεί η κοινωνική αποδοχή της διαδικασίας μεταρρύθμισης».
Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες, η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για το συνταξιοδοτικό, τη μείωση των δαπανών και την ασφάλιση των ανέργων.
Η γαλλική κυβέρνηση προσέφερε έκτακτα μέτρα στήριξης 10 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο ώστε να κατευνάσει τα «κίτρινα γιλέκα».
Πρόκειται για μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη φτωχότερων εργαζόμενων και των συνταξιούχων.
Από τότε, ο Macron προσπάθησε να ανοικοδομήσει την πολιτική του στάση (που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την προώθηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων) με μια σειρά συζητήσεων σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τις προτεραιότητες πολιτικής καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις του Macron θα μπορούσαν να προσθέσουν 3,2% στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά την επόμενη δεκαετία, με νοικοκυριά μεσαίου και μεσαίου εισοδήματος να επωφελούνται περισσότερο.
Ωστόσο, οι ακόμα πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ -όπως οι ταχύτερες περικοπές των δαπανών και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης- θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσοστό αυτό σε πάνω από 5%, πρόσθεσε ο ΟΟΣΑ.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η Γαλλία αναμένεται να παρουσιάσει φέτος και το επόμενο έτος ανάπτυξη της τάξης του 1,3%, εν μέρει λόγω της αύξησης του εισοδήματος που αναμένεται από τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προβλέπει πρόβλεψη 1,4% για το 2019 και το 2020.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης