Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Είναι τόσο δυσοίωνες οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία;

Είναι τόσο δυσοίωνες οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία;
Ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία μεταξύ αναλυτών και οικονομολόγων
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε χθες τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές δεν δείχνουν τόσο «μαύρες» όσο πριν από μερικές εβδομάδες.
Ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία μεταξύ αναλυτών και οικονομολόγων.
Στο «μέτωπο» της νομισματικής πολιτικής, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) «πάγωσε» τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει υποσχεθεί έναν νέο γύρο φθηνού δανεισμού προς τις τράπεζες.
Την ίδια ώρα, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας φαίνεται να πλησιάζουν σε μια συμφωνία ικανή να θέσει τέρμα στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Παράλληλα, θετικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα σε Κίνα και ΗΠΑ έχουν βοηθήσει να μετριαστούν περαιτέρω οι ανησυχίες.
Οι επενδυτές «αντιδρούν» θετικά σε αυτές τις εξελίξεις, με τις παγκόσμιες μετοχές να ενισχύονται σχεδόν κατά 14% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον δείκτη MSCI world equities, «σβήνοντας» μεγάλο μέρος των απωλειών που είχαν καταγράψει τον Δεκέμβριο, εν μέσω ανησυχιών ότι επίκειται παγκόσμια ύφεση.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη λόγοι για να αμφιβάλλουμε για το αν η παγκόσμια οικονομία έχει την ικανότητα να επιστρέψει στους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών.
Οι δείκτες κλίματος και τα οικονομικά δεδομένα στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες καταγράφουν μια σταθερή επιδείνωση από το φθινόπωρο, σε μια ένδειξη ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αποδυναμώνεται και ότι ενδεχομένως να χρειαστούν νέα οικονομικά μέτρα.
Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών οδήγησε το ΔΝΤ να περικόψει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 στο 3,3%, από 3,5% τον Ιανουάριο και 3,7% τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες απειλές εμπορικών διαμαχών έχουν συμβάλει στην αποδυνάμωση των προβλέψεων.
Τους τελευταίους έξι μήνες, οι οικονομικοί δείκτες εμφανίζουν μια απογοητευτική εικόνα που είναι παρόμοια στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στην Ευρώπη.
Ο καθηγητής Eswar Prasad του ιδρύματος Brookings έχει επισημάνει ότι η επιβράδυνση δεν δείχνει ακόμη να κατευθύνεται προς μια παγκόσμια ύφεση, αλλά ότι η παγκόσμια οικονομία χάνει momentum.
Αν και το οικονομικό κλίμα παραμένει υψηλό στις ανεπτυγμένες οικονομίες, έχει υποχωρήσει από τα υψηλά του επίπεδα και έχει πέσει κάτω από τα κανονικά επίπεδα στις αναδυόμενες οικονομίες, λόγω των φόβων ότι τα χρόνια ταχείας οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα φτάνουν στο τέλος τους.
Αν και η οικονομία της Κίνας παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης μετά από μια σειρά μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, αλλά και από την απόφαση της Fed να «παγώσει» τις αυξήσεις των επιτοκίων, η οικονομική εμπιστοσύνη στη χώρα έχει πληγεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες.
Οι δείκτες ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι επίσης απογοητευτικοί, ενώ η καθυστέρηση μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ έχει επίσης δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η επίμονη αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές εντάσεις είναι πιθανό να έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και οδηγεί σε μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Την ίδια ώρα, ανησυχίες προκαλεί το γεγονός ότι οι μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες δείχνουν να μην έχουν στη διάθεσή τους «εργαλεία» για την αντιμετώπιση αυτής της οικονομικής επιβράδυνσης.
Με το δημόσιο χρέος να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, τα περιθώρια δημοσιονομικής ώθησης είναι ελάχιστα, ενώ με τα επιτόκια σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες να βρίσκονται κοντά ή κάτω από το μηδέν, ελάχιστες είναι και οι διαθέσιμες ενέργειες συμβατικής νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης