Τελευταία Νέα
Διεθνή

Clarida (Fed): Η ανεργία στις ΗΠΑ μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω - Ισχυρή η αύξηση μισθών τα τελευταία χρόνια

Clarida (Fed): Η ανεργία στις ΗΠΑ μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω - Ισχυρή η αύξηση μισθών τα τελευταία χρόνια
Ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve τόνισε ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το πραγματικό επίπεδο πλήρους απασχόλησης
Στο γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έχει περιθώριο να καταγράψει περαιτέρω πτώση, αναφέρθηκε σήμερα (10/4) ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Richard Clarida, διευκρινίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να σημειωθεί άνοδος του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο κ. Clarida ανέφερε ότι «ο παραδοσιακός δεσμός ανάμεσα στην πτώση της ανεργίας και τον αυξανόμενο πληθωρισμό έχει σαφώς εξασθενήσει», προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη εισροή εργαζομένων που επιστρέφουν στο εργατικό δυναμικό υποδηλώνει ότι η οικονομία μπορεί να είναι πιο "χαλαρή" απ' ότι δείνχει το συνολικό ποσοστό ανεργίας 3,8%».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Fed, το χαμηλό ποσοστό ανεργίας «έχει ερμηνευθεί από πολλούς ώς ένδειξη ότι η αγορά εργασίας λειτουργεί σήμερα πέρα από την πλήρη απασχόληση», διευκρινίζοντας ότι «το πραγματικό επίπεδο της πλήρους απασχόληση είναι δύσκολο να προσδιοριστεί».
«Το εύρος πιθανών εκτιμήσεων πιθανότατα εκτείνεται τουλάχιστον τόσο χαμηλά όσο τα σημερινό επίπεδο του ποσοστού ανεργίας», δήλωσε ο κ. Clarida, προσθέτοντας ότι «το ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να έχει περιθώριο περαιτέρω πτώσης».
«Ο αριθμός των εργαζομένων που επιστρέφουν στο εργατικό δυναμικό, επειδή είτε προηγουμένως είχαν αποθαρρυνθεί από τα αναζητήσουν εργασία, είχαν συνταξιοδοτηθεί ή απλά κάνανε ένα διάλειμμα, εξέπληξε τους αξιωματούχους της Fed και υπέδειξε μία μεγαλύτερη πηγή εργαζομένων για να αντλήσουν οι εργοδότες», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Fed.
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ισχυρότερη, ειδικά για τους εργαζόμενους που έχουν χαμηλότερα επίπεδο μόρφωσης ή βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της κατανομής μισθών, ενώ σημείωσε ότι «η αναθεώρηση πλαισίου της Fed είναι πιθανό να δημιουργήσει μία εξέλιξη και όχι μία επανάσταση αναφορικά με το τρόπο που διεξάγεται η πολιτική της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης