Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνελήφθη στο Λονδίνο o Assange μετά από αίτημα των ΗΠΑ - Ένοχος για παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του

tags :
Συνελήφθη στο Λονδίνο o Assange μετά από αίτημα των ΗΠΑ - Ένοχος για παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του
Διεθνείς αντιδράσεις για τη σύλληψη του Assange
(upd) Tη σύλληψη του Julian Assange, ο οποίος παρέμενε προστατευόμενος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ επί 7 χρόνια, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία, με την Scotland Yard να επιβεβαιώνει ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.
Οι αρχές συνέλαβαν τον ιδρυτή της WikiLeaks μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε σε άρση του ασύλου.
Εάν ο Assange εκδοθεί στις ΗΠΑ θεωρείται δεδομένο ότι θα κατηγορηθεί για κατασκοπεία και εσχάτη προδοσία.
«O Assange, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.
Η βρετανική αστυνομία διευκρίνισε ότι «εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας από τον πρεσβευτή, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο» που είχε χορηγήσει στον Assange.
Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Assange, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας, Lenin Moreno.
«Η υπομονή του Ισημερινού με τη συμπεριφορά του κ. Assange εξαντλήθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού, σε βίντεο στο οποίο εξηγεί την απόφαση να αφαιρεθεί το άσυλο που είχε παραχωρήσει η χώρα του στον ιδρυτή της WikiLeaks.
«Ο Assange εγκατέστησε ηλεκτρονικό εξοπλισμό ο οποίος δεν επιτρέπεται.
Μπλόκαρε τις κάμερες ασφαλείας της αποστολής του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Έχει κακομεταχειριστεί τους φρουρούς.
Είχε πρόσβαση στα αρχεία ασφαλείας της πρεσβείας μας χωρίς άδεια.
Ισχυρίστηκε ότι ήταν απομονωμένος και απέρριψε τη σύνδεση στο Διαδίκτυο που προσέφερε η πρεσβεία και παρόλα αυτά είχε ένα κινητό τηλέφωνο με το οποίο επικοινωνούσε με τον έξω κόσμο.
«Ενώ το Εκουαδόρ τήρησε τις γενναιόδωρες συνθήκες του ασύλου του, ο κ. Assange αμφισβήτησε νομικά τρεις διαφορετικές περιπτώσεις τη νομιμότητα του πρωτοκόλλου.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές επικύρωσαν τη θέση του Ισημερινού σύμφωνα με την ισχυρή δέσμευσή μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.
"Ζήτησα από τη Μεγάλη Βρετανία να εγγυηθεί ότι ο κ. Assange δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει βασανιστήρια ή θανατική ποινή.
Η βρετανική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε γραπτώς, σύμφωνα με τους δικούς της κανόνες.
"Τέλος, πριν από δύο ημέρες, η Wikileaks, η συμμαχική οργάνωση του κ. Assange, απείλησε την κυβέρνηση του Ισημερινού.
Η κυβέρνησή μου δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και δεν ενεργεί υπό απειλές.
Ο Ισημερινός καθοδηγείται από τις αρχές του δικαίου, συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και προστατεύει τα συμφέροντα των κατοίκων του Εκουαδόρ», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος Moreno.
O πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ, Rafael Correa, επί των ημερών του οποίου συνελήφθη ο Assange, χαρακτήρισε «προδότη» τον διάδοχό του.


Βρετανία: Ένοχος για παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του ο Assange

Δικαστήριο του Λονδίνου καταδίκασε, εν τω μεταξύ, τον ιδρυτή των Wikileaks, Julian Assange, για παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του το 2012 έπειτα από εντολή απέλασης στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο για βιασμό.
Η ποινή του Assange, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αθώος, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει είναι φυλάκιση 12 μηνών για την κατηγορία αυτή.
Η ζωή του ιδρυτή των Wikileaks θα τεθεί σε κίνδυνο αν απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο δικηγόρος του στο Κίτο.
Ο Assange δεν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του πριν από την άρση της ασυλίας του, σε αντίποινα για καταγγελίες διαφθοράς που είχε διατυπώσει εναντίον του προέδρου του Ισημερινού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος Carlos Poveda.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, δήλωσε πως η απόφαση να αρθεί η ασυλία του Assange ελήφθη από τον Ισημερινό και η Βρετανία δεν άσκησε πιέσεις για να γίνει αυτό.
«Υπήρχε εξαντλητικός διάλογος με την κυβέρνηση του Ισημερινού από την αρχή. Η απόφαση να ανακαλέσουν τη χορήγηση ασύλου ήταν εξ ολοκλήρου δική τους», δήλωσε εκπρόσωπος της May.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία άσκησε πιέσεις προκειμένου να ανακληθεί η χορήγηση ασύλου στον Assange η εκπρόσωπος είπε: «Όχι».

Οι αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Julian Assange ευχαρίστησε το Εκουαδόρ για τη συνεργασία και δήλωσε ότι ο Assange δεν είναι ήρωας και πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.
«Ο Assange δεν είναι ήρωας και κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου«, τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.



Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Ρωσία, με τον D. Peskov, εκπρόσωπο του προέδρου Putin να εκφράζει την ελπίδα ότι τα δικαιώματα του Assange θα γίνουν σεβαστά.
«Εάν οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ίδιος έχει συλληφθεί στο Λονδίνο.
Γι' αυτόν τον λόγο, αυτή την στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα. Αναμφίβολα, ελπίζουμε ότι όλα του τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά», δήλωσε ο Peskov όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η Ρωσία προτίθεται να παράσχει στον Ασάνζ πολιτικό άσυλο.
Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι δεν έλαβε κανένα αίτημα για πολιτικό άσυλο.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών , Maria Zakharova, έγραψε στο Twitter ότι το χέρι της «δημοκρατίας» στραγγαλίζει την ελευθερία».



Ευθύνες στη CIA για τη σύλληψη Assange



Tη στήριξή του στον Assange εκφράζει ο Edward Snowden

Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών,  ο οποίος ζει στην Μόσχα, υπενθύμισε τις αποφάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι ενδεχόμενη σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Σημαντική πληροφορία για τους δημοσιογράφους, που γράφουν για την σύλληψη του Assange  από τον Ισημερινό: ο ΟΗΕ επίσημα έχει αποφασίσει, ότι ενδεχόμενη σύλληψη του θα ήταν αυθαίρετη και θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ΟΗΕ επανειλημμένα έχει προβεί σε ανακοινώσεις, μέχρι και πρόσφατα, μέσω των οποίων ζητούσε την απελευθέρωση» του Ασάνζ, έγραψε ο Snowden στον λογαριασμό του στο Twitter.
Στη δήλωσή του, παραθέτει απόσπασμα από δηλώσεις που έκαναν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, μέσω των οποίων καλούσαν το Λονδίνο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιτρέψει στον Assange να εγκαταλείψει ελεύθερα την πρεσβεία του Ισημερινού.

 

Την απελευθέρωση του Assange ζητά ο ηγέτης των Podemos, Pablo Iglesias.
«Η εκμετάλλευση, η αδικία και τα προνόμια των ισχυρών είναι δυνατά, μόνο επειδή είναι χτισμένα σε ψέματα.
Γι 'αυτό, αν υπάρχει κάτι που φοβάται η εξουσία - στην Ισπανία και αλλού στον κόσμο - είναι η αλήθεια.
Ελευθερώστε τον Julian Assange», έγραψε στο Twitter.

Ανοίγει εκ νέου η έρευνα στη Σουηδία

Επίσημο αίτημα για να αρχίσει εκ νέου η έρευνα για βιασμό που εμπλέκει τον ιδρυτή των Wikileaks Julian Assange, έλαβε η εισαγγελία της Σουηδίας, μια υπόθεση που τέθηκε στο αρχείο το 2017.
Το αίτημα υπέβαλε ο νομικός σύμβουλος που εκπροσωπεί το φερόμενο θύμα.
«Σε συνέχεια των σημερινών δημοσιευμάτων που αναφέρουν ο Julian Assange συνελήφθη στο Λονδίνο, ο νομικός σύμβουλος στη Σουηδία υπέβαλε αίτημα να ανοίξει εκ νέου η σουηδική προκαταρκτική έρευνα που αφορά τον βιασμό», ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές.
«Θα εξετάσουμε τώρα το θέμα και θα καθορίσουμε το πώς θα συνεχίσουμε.
Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθεί μια απόφαση», τόνισε η Πίρσον σε ανακοίνωσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης