Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling: Θετικό σημάδι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα - Θα συζητηθεί με τους θεσμούς

tags :
Regling: Θετικό σημάδι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα - Θα συζητηθεί με τους θεσμούς
Θετικό σημάδι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Regling
Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να αποπληρώσει πρόωρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου, θα πρέπει να το συζητήσει με τους θεσμούς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Ο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ,  χαρακτήρισε θετικό σημάδι την επιθυμία της Ελλάδας.
«Τα χειρότερα στην Ελλάδα πέρασαν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως όλα είναι τέλεια», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, σχολιάζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομία, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.
Όσον αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης, ο Regling εκτίμησε ότι οι καλές εποχές πέρασαν όσον αφορά την ανάπτυξη, ωστόσο δεν βλέπει το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης.
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα συναντηθεί το Σάββατο το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον  με την εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Christin Lagarde, ενώ παρών σε αυτό το ραντεβού θα δώσουν ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Οργανισμού P. Thomsen και ενδεχομένως για πρώτη φορά εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM).
Ο λόγος της διευρυμένης αυτής συνάντησης είναι ευρύτερα γνωστός και σχετίζεται με την πρόωρη αποπληρωμή των 3,7 δισ. ευρώ (ακριβές δόσεις 2019 και 2020 οι οποίες βαρύνονται με επιτόκιο  5,13%)από τα 9,7 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Με την πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ το όφελος για την χώρα είναι διπλό: αφενός, θα εξοικονομηθούν περίπου 150 εκατ. ευρώ με 180 εκατ. ευρώ από τους τόκους που επιβαρύνουν σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό, αφετέρου θα σταλεί ακόμα ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του Δημοσίου και της πιστοληπτικής αξιολόγησής του.
Το πρώτο βήμα θα γίνει στις 26 Απριλίου, όπου ο οίκος Standard & Poor’s  εκτός απροόπτου, θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, από Β+ σε ΒΒ-, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον οίκο Fitch.
Η συνάντηση Τσακαλώτου με Lagarde και Thomsen, παρουσία Ευρωπαίων θα γίνει στο περιθώριο της εαρινής συνόδου ενώ στο πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών που χειρίζεται αποκλειστικά το θέμα της προεξόφλησης προβλέπεται σύντομο «τετ - α - τετ» με τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling.
Είναι η τελευταία φορά που η Ελλάδα θα έχει θέση στο «κάδρο» των εργασιών του ΔΝΤ.        

Τι έγραφε το Bankingnews.gr στις 10 Απριλίου 2019

Ο ESM συναινεί η Ελλάδα να αποπληρώσει έως 5 δισ. από τα 9,7 δισ. στο ΔΝΤ έως 10 Μαΐου – Το ετήσιο κέρδος σε τόκους 250 εκατ
  
Ο ESM συναινεί ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει έως 5 δισεκ. από τα 9,7 δισεκ. των δανείων του ΔΝΤ έως τις 10 Μαΐου 2019.
Ενώ ο έλληνας υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει 3,7 με 4 δισεκ. πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ESM συναινεί έως 5 δισεκ. να αποπληρωθούν και να απομείνουν 4,7 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα πληρώσει όλα τα ακριβά δάνεια με επιτόκιο 5% περίπου στο ΔΝΤ για το διάστημα έως το 2021.
Να σημειωθεί ότι Lagarde (επικεφαλής ΔΝΤ), Τσακαλώτος (έλληνας υπουργός οικονομικών) και Regling (επικεφαλής ESM) θα συναντηθούν στις 13 Απριλίου στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και μεταξύ άλλων θα συμφωνήσουν και το πλαίσιο της πρόωρης αποπληρωμής.
Υπενθυμίζεται ότι από τα δάνεια της Ελλάδος το ΔΝΤ λαμβάνει σε τόκους 465 εκατ καλύπτοντας όλα τα ετήσια έξοδα του Ταμείου και των εργαζομένων του.
Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει έως τις 10 Μαΐου 2019 να αποπληρώσει 5 δισεκ. ευρώ δάνεια προς το ΔΝΤ σε σύνολο 9,7 δισεκ. ευρώ διατηρώντας ύψος δανείων πάνω από την Quota της συμμετοχής της Ελλάδος στην χρηματοδότηση του Ταμείου.
Κάθε χώρα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του ΔΝΤ και η αναλογία της Ελλάδος η ποσόστωση (quota) είναι 2,42 δισεκ. SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα.
Τα 2,42 δισεκ. SDRs αντιστοιχούν σε 3 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα από τα 9,7 δισεκ. που έχει δανειστεί από το ΔΝΤ με επιτόκιο 4,9%-5,13% θα μπορούσε να αποπληρώσει 5 δισεκ. και να διακρατήσει τα 4,7 δισεκ. που υπερκαλύπτουν την ποσόστωση.
Με αυτό τον τρόπο και το ΔΝΤ θα διατηρήσει μέρος του δανείου του και η Ελλάδα θα αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος και η Γερμανία που έβαλε veto…δεν θα μπλοκάρει την διαδικασία καθώς θα διατηρηθεί ο δανεισμός…μειωμένος.

Πως θα εξοφλήσει μερικώς το ΔΝΤ η Ελλάδα πως θα πληρώσει τα 5 δισεκ ευρώ;  

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να προβεί σε μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ κατά 5 δισεκ. ώστε να παραμείνουν περίπου 4,7 δισεκ. ευρώ.
Τα 5 δισεκ. θα βρεθούν από τις εξής πηγές
-Περίπου 4 δισεκ. από το απόθεμα των εκδόσεων ομολόγων 5 με 5,5 δισ που έχει πραγματοποιήσει το ελληνικό δημόσιο
-Περίπου 1 δισεκ. που πιθανότατα θα εκταμιεύσει από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ANFAs.
Συνολικά 5 δισεκ. ευρώ όσα δηλαδή αντιστοιχούν στα δάνεια του ΔΝΤ που θα αποπληρωθούν.
Θα απομείνει δανεισμός 4,7 δισεκ. με τους τόκους να μειώνονται σε 230 εκατ ετησίως από 465 εκατ ευρώ τόκους που πληρώνει η Ελλάδα ετησίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εν τω μεταξύ o ESM θα άρει το seniority την απαίτηση να αποπληρωθούν ισόποσα με το ΔΝΤ και τα δάνεια του ESM.
Π.χ. εάν η Ελλάδα πληρώσει 5 δισεκ. στο ΔΝΤ θα πρέπει να πληρώσει και 5 δισεκ. και στον ESM.
Τέτοιο veto ο ESM δεν θα θέσει οπότε και ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΕ (ESM) θα εγκρίνει την μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης