Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ομάδα 70 βουλευτών ζητά την έκδοση του Assange στη Σουηδία και όχι στις ΗΠΑ

Βρετανία: Ομάδα 70 βουλευτών ζητά την έκδοση του Assange στη Σουηδία και όχι στις ΗΠΑ
Ομάδα βουλευτών στο βρετανικό Κοινοβούλιο αντιτάσσεται στην παράδοση του Assange στις ΗΠΑ για έναν διαφορετικό λόγο:
O ηγέτης του Εργατικού κόμματος Βρετανίας, Jeremy Corbyn, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αντιταχθεί στο ένταλμα έκδοσης των ΗΠΑ για τον Julian Assange, διότι, όπως εξήγησε, η ευθύνη του δημοσιογράφου για συνωμοσία σε κυβερνητικό υπολογιστή προέρχεται από προσπάθειες κυβερνοεπίθεσης στη Μέση Ανατολή και όχι στη Βρετανία.
Ωστόσο, μια άλλη ομάδα στο Κοινοβούλιο αντιτάσσεται στην παράδοση του Assange στις ΗΠΑ για έναν διαφορετικό λόγο:
Σύμφωνα με τους FT, μια  ομάδα περίπου 70 βουλευτών δίνει προτεραιότητα στην έκδοση του Assange στη Σουηδία, υποστηρίζοντας ότι παρέχεται έτσι δικαιοσύνη σε υποτιθέμενα θύματα σεξουαλικής βίας.
Υπάρχει τουλάχιστον ένα νομικό προηγούμενο για την υποστήριξη των αιτημάτων των βουλευτών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε το 2012 ότι ο Assange θα πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία για  «προκαταρκτική έρευνα» για ισχυρισμούς περί βιασμού, σεξουαλικής κακομεταχείρισης και εξαναγκασμού.
Η έρευνα, η οποία σταμάτησε από τους Σουηδούς εισαγγελείς το 2017, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με το καθεστώς παραγραφής της χώρας.
Λόγω αυτών των χρονικών περιορισμών, οι βουλευτές επέμειναν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να διασφαλίσει ότι οι ισχυρισμοί εναντίον του Assange «γίνονται σεβαστοί» και ότι η δικαιοσύνη δεν παρεμποδίζεται.
Φυσικά, το αίτημα για έκδοση του Assange στη Σουηδία αντί για τις ΗΠΑ είναι λίγο πρόωρο.
Ως υπουργός Εσωτερικών  της Βρετανίας, ο Sajid Javid θα πρέπει να αποφασίσει ποιο αίτημα θα εγκρίνει εάν υπάρχουν δύο ανταγωνιστικές αιτήσεις έκδοσης.
Ωστόσο, ο εισαγγελέας της Σουηδίας δεν έχει ακόμη ζητήσει την επιστροφή του Assange - αν και είναι πιθανό.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης